Ηλεκτρονική Έκδοση

Ρωσία: Δεν έχουμε συνεργασία με τις ΗΠΑ για το «Ισλαμικό Κράτος»

Η ρωσική άποψη είναι ότι ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός παρακάμπτει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο.

Ρωσία: Η Μόσχα διαψεύδει ότι συμφώνησε να ανταλλάξει πληροφορίες με τις ΗΠΑ για το Ισλαμικό Κράτος, τονίζει ότι βοηθά τη Συρία και το Ιράκ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας 16/10/2014 18:15 ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερς-Γαλλ. Πρακτ. Μόσχα, Ρωσία 232 Greek Αριθμός Είδησης: 14572080

Η Ρωσία διέψευσε τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να ανταλλάξουν πληροφορίες για την εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα αρνείται να συμμετάσχει σε συνασπισμούς που παραβιάζουν το "διεθνές δίκαιο".

Χωρίς να αρνείται ότι μια τέτοια συνεργασία υπήρχε, η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας υπογραμμίζει ότι χρειάζεται μια αποσαφήνιση των όσων είπε ο Κέρι, ότι ο ίδιος και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ συμφώνησαν να μοιραστούν τις πληροφορίες που διαθέτουν για τους τζιχαντιστές του ΙΚ.

Την Τρίτη, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Λαβρόφ στο Παρίσι, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανακοίνωσε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν "να εντείνουν τη συνεργασία τους" όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών για το Ισλαμικό Κράτος. Το ρωσικό υπουργείο ωστόσο επισήμανε ότι η Μόσχα παρέχει ήδη βοήθεια στη Συρία και το Ιράκ στον αγώνα τους εναντίον της "τρομοκρατίας".

"Η Ρωσία θα συνεχίσει αυτές τις προσπάθειες αλλά δεν θα εμπλακεί σε συνασπισμούς που δημιουργούνται παρακάμπτοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου", σημειώνεται στην ανακοίνωση. Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, οι εργασίες της διμερούς αμερικανορωσικής επιτροπής για θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας σταμάτησαν μονομερώς με απόφαση των ΗΠΑ.

Η επιτροπή αυτή ιδρύθηκε το 2009 από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και, θεωρητικά, επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο πλευρών.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό, Reuters

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Ρωσία