Έντυπη Έκδοση

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΛΟΥΤΣΙΑΝ ΦΑΤΟΥ

«Η καλύτερη απάντηση στην κρίση είναι η συνεργασία»

Εκατό χρόνια από το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου τα Βαλκάνια είναι μια ζώνη ειρήνης και τα όποια προβλήματα είναι κατά βάση οικονομικής φύσεως. Τα οικονομικά προβλήματα είναι κοινά σε όλες τις βαλκανικές χώρες, γι' αυτό και πιστεύω ότι η καλύτερη απάντηση σε αυτά είναι η συνεργασία

Στο εντυπωσιακό κτήριο της πρεσβείας στην οδό Εμμ. Μπενάκη 7 στο Παλιό Ψυχικό, κατασκευασμένο τη δεκαετία του '70 σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της ορεινής Ρουμανίας, συναντήσαμε τον εδώ και ένα χρόνο πρέσβη της Ρουμανίας στην Ελλάδα Λουτσιάν Φάτου.

Διπλωμάτης καριέρας με προϋπηρεσία στη Φινλανδία, τις Βαλτικές χώρες και σε άλλους σημαντικούς οργανισμούς και κυβερνητικές θέσεις, μας υποδέχτηκε με την ευγένεια που προδιαγράφει η θέση του, παρουσία της πρώτης γραμματέως της πρεσβείας Ανκα Τσισαλίτα. Χωρίς ιδιαίτερη χρονοτριβή, μπροστά από τον απαραίτητο γαλλικό καφέ, η συνέντευξη ξεκίνησε από το πιο σημαντικό κεφάλαιο: τις σχέσεις των δύο χωρών.

* Κύριε Φάτου, ποιο είναι σήμερα το επίπεδο των διμερών σχέσεων Ρουμανίας και Ελλάδας;

- Η Ρουμανία και η Ελλάδα έχουν άριστες διμερείς σχέσεις, αλλά το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν ακόμα τεράστιες δυνατότητες και πολλές ευκαιρίες για την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Εχουμε ένα πολύ δυναμικό και θετικό πολιτικό διάλογο. Φέτος, τον Μάρτιο, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα και είχε ουσιαστικές συζητήσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Το 2013, ο υπουργός Εξωτερικών Τίτους Κορλατσεάν πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, την οποία επισκέφτηκε ξανά φέτος με αφορμή την ελληνική προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο στόχος μας είναι να έχουμε τακτικές υψηλού επιπέδου συναντήσεις.

* Ποιες είναι οι γέφυρες που συνδέουν τις δύο χώρες;

- Σε πολιτιστικό επίπεδο, η Ελλάδα είχε πάντα μια τεράστια επιρροή στην πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη της χώρας μας. Πολύ στενά συνδεδεμένη με την ιστορία και τον πολιτισμό είναι η συνεισφορά των ελληνικών κοινοτήτων που έζησαν και ζουν στη Ρουμανία. Υπήρχαν -και υπάρχουν- Ελληνες που είχαν ένα σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική αλλά και οικονομική ανάπτυξη της Ρουμανίας. Στη σύγχρονη περίοδο, διακρίνουμε τρεις ιστορικές στιγμές των Ελλήνων που ήρθαν στη Ρουμανία. Το δέκατο ένατο και τον εικοστό αιώνα πολλοί Ελληνες ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στη Ρουμανία και ανέπτυξαν σημαντικό εμπόριο, μετά, στη δεκαετία του '60, ήρθαν οι πολιτικοί πρόσφυγες, που σημάδεψαν ένα σημαντικό πολιτιστικό και πνευματικό άνοιγμα μεταξύ των δύο λαών, και μετά, το '90, ένα νέο κύμα επενδυτών και φοιτητών επιλέγουν τη Ρουμανία για τις επιχειρήσεις και τις σπουδές τους. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι υπάρχουν σήμερα 45.000 Ρουμάνοι που ζουν στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι ήρθαν μετά το '90, αλλά αρκετοί ήρθαν πιο πριν. Η ελληνική κοινότητα στη Ρουμανία και η ρουμανική κοινότητα στην Ελλάδα αποτελούν μια ισχυρή γέφυρα μεταξύ των δύο λαών. Επίσης, νομίζω ότι μπορώ να αναφέρω και τους εκατοντάδες χιλιάδες Ρουμάνους τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα για διακοπές. Βεβαίως, θα ήμασταν πολύ ευχαριστημένοι να καλωσορίσουμε και στη Ρουμανία περισσότερους Ελληνες τουρίστες, διότι υπάρχουν περιοχές με μεγάλο ενδιαφέρον.

* Ποιο είναι σήμερα το επίπεδο της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας-Ρουμανίας;

- Η οικονομική συνεργασία είναι σίγουρα ένας από τους πιο ισχυρούς τομείς στις σχέσεις μας. Υπό τις γνωστές συνθήκες της οικονομικής κρίσης, οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χώρων έχουν αυξητική τάση και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, αποδεικνύοντας τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν στις οικονομίες μας. Το 2013, οι εμπορικές συναλλαγές έφτασαν στα 1,2 δισ. ευρώ, με μια αύξηση 9% σε σύγκριση με το 2012, ενώ στους πρώτους 6 μήνες του 2014 φτάνουν τα 672 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 21% σε σύγκριση με το 2013. Παράλληλα, οι ελληνικές επενδύσεις στη Ρουμανία, και ιδιαίτερα εκείνες στον τραπεζικό τομέα, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην οικονομία μας και στη σταθερότητά της. Τον Ιούλιο του 2014, στη Ρουμανία υπήρχαν 5.925 εταιρείες με ελληνικό κεφάλαιο, δηλαδή το 3% του συνόλου των ξένων εταιρειών στη Ρουμανία, με επενδύσεις που φτάνουν τα 1,7 δισ. ευρώ, οι οποίες τοποθετούν την Ελλάδα στη 7η θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στη χώρα μας.

* Ως γείτονες στην περιφέρεια και εταίροι στην Ε.Ε., ποιους θεωρείτε κοινούς στόχους των δύο χωρών;

- Πρώτα απ' όλα, θα ήθελα να θυμίσω τη σταθερή υποστήριξη που προσέφερε η Ελλάδα σε στρατηγικούς στόχους της Ρουμανίας, όπως η ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γεγονός το οποίο εκτιμούμε πάρα πολύ. Η Ελλάδα είναι και σήμερα ένας ισχυρός υποστηρικτής μας για την ένταξη στο χώρο του Σένγκεν, και αυτό είναι ακόμα μια ένδειξη των άριστων σχέσεών μας. Ως εταίροι στην Ε.Ε., έχουμε κοινό ενδιαφέρον για την πρόοδο και τη σταθερότητα της περιοχής μας. Στην Ε.Ε. έχουμε κοινές αντιλήψεις και η Ρουμανία υποστήριξε πλήρως τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε. Μας απασχολούν τα ίδια προβλήματα για την οικονομική ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και, επίσης, μας απασχολεί πολύ και το θέμα της μετανάστευσης.

Ως γείτονες σε αυτή την περιοχή της Ευρώπης, έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (BESC), στον Οργανισμό Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) και επίσης στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνεργασίας μαζί με τη Βουλγαρία, μέσα από την οποία προωθούμε σημαντικές πρωτοβουλίες και προγράμματα γι' αυτή την περιοχή.

* Η Ρουμανία συμμετέχει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στη δημιουργία της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη. Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνησή σας σε αυτή την απόφαση; Πώς αντιλαμβάνεται τις σχέσεις της με τη Ρωσία;

- Η συμμετοχή της Ρουμανίας σε αυτό το σχέδιο είναι πολύ σημαντική στο πλαίσιο της πολιτικής και αμυντικής στρατηγικής της εταιρικής της σχέσης με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν έναν κεντρικό ρόλο στην εξωτερική πολιτική της Ρουμανίας, μαζί με τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι επίσης μια έκφραση της συμμαχικής αλληλεγγύης για την υπεράσπιση του Ευρω-ατλαντικού χώρου και μια ζωτική συνεισφορά στο σύστημα του ΝΑΤΟ για την άμυνα κατά των βαλλιστικών πυραύλων.

Θέλω να τονίσω ότι πρόκειται για ένα αμυντικό σύστημα που δεν κατευθύνεται εναντίον κανενός και δεν επηρεάζει την περιφερειακή και την παγκόσμια στρατηγική ισορροπία. Αυτό το σύστημα προστατεύει από οποιαδήποτε επίθεση πυραύλων μεγάλου ή μικρού βεληνεκούς ή, στο τελικό στάδιο, από διηπειρωτικούς πυραύλους. Η Συμφωνία ορίζει ρητά ότι το σύστημα χρησιμοποιείται μόνο για τους σκοπούς της αυτοάμυνας στο πλαίσιο του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η συμμετοχή της Ρουμανίας στο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας θα ενισχύσει όχι μόνο την εθνική ασφάλεια της Ρουμανίας αλλά και την ασφάλεια των γειτονικών χωρών και της περιφέρειας.

Οσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, που αναφέρεται στις σχέσεις της Ρουμανίας με τη Ρωσία, θα ήθελα να κάνω ένα σαφή διαχωρισμό μεταξύ της αντιπυραυλικής ασπίδας και των ρουμανο-ρωσικών σχέσεων. Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία επηρεάζονται από μια πολιτική, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική δυναμική, η οποία καθορίζεται από ένα ευρύτερο ιστορικό παρελθόν και δεν θα μπορούσα να τις περιγράψω μόνο με μερικές λέξεις. Μπορώ, ωστόσο, να σας παρουσιάσω τρεις βασικές αρχές: τον αμοιβαίο σεβασμό, τον πραγματισμό και τον προσανατολισμό προς το μέλλον.

* Ποια είναι η θέση της κυβέρνησής σας έναντι της ουκρανικής κρίσης;

- Τα πολιτικά προβλήματα αποτελούν έκφραση της δημοκρατίας. Αυτό που μοιάζει κάποια στιγμή με σύγκρουση στην περιοχή μας, στην πραγματικότητα δεν αποτελεί παρά την έκφραση της δημοκρατίας και δείχνει παράλληλα τη θέληση των λαών για το ξεπέρασμά της. Η κατάσταση στην Ουκρανία έχει σημασία για τα Βαλκάνια, για την Ευρώπη αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα. Κατόπιν των πιέσεων της Ε.Ε. και της διεθνούς κοινότητας υπεγράφη πρόσφατα στο Μινσκ συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Η μόνη λύση στην εξέλιξη της ουκρανικής κρίσης είναι η τήρηση της συμφωνίας αυτής και η συνέχιση του διαλόγου.

* Η ένταξη της Ρουμανίας στην Ε.Ε. υπαγορεύθηκε περισσότερο από οικονομικούς ή από πολιτικούς λόγους;

- Η Ρουμανία εντάχθηκε στην Ευρώπη γιατί είναι η θέση της εκεί. Είναι θέμα ταυτότητας και είναι η θέληση του λαού της. Η ένταξη της Ρουμανίας στην Ε.Ε. ήταν μια επιλογή του λαού της και μια ιστορική αναγκαιότητα.

* Εκτιμάτε ότι τα Βαλκάνια βρίσκονται σε μια περίοδο ειρηνικής συνεργασίας;

- Σήμερα η περιφερειακή ηρεμία αλλά και οι εντάσεις έχουν σχέση με την οικονομία. Εκατό χρόνια από το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου τα Βαλκάνια είναι μια ζώνη ειρήνης και τα όποια προβλήματα είναι κατά βάση οικονομικής φύσεως. Η χώρα σας αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, ωστόσο τα οικονομικά προβλήματα είναι κοινά σε όλες τις βαλκανικές χώρες, γι' αυτό πιστεύω ότι η καλύτερη απάντηση σε αυτά είναι η συνεργασία.

* Επιδίωξη της κυβέρνησής σας είναι και η ένταξη της Ρουμανίας στη ζώνη του ευρώ. Ποια νομίζετε ότι θα είναι τα κέρδη για τη χώρα σας σε μια περίοδο μάλιστα που επικρατεί ύφεση στην Ευρωζώνη;

- Από τη στιγμή της ένταξης στην Ε.Ε., η Ρουμανία συμμετέχει στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση με προσωρινή παρέκκλιση από την υιοθέτηση του ευρώ. Η Ρουμανία θα ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ όταν θα εκπληρώσει τα κριτήρια σύγκλισης. Ο χρονικός ορίζοντας για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι το έτος 2019, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σύγκλισης της Ρουμανίας για την περίοδο 2014-2017. Πρόκειται για μια συνεισφορά στην οικονομική, κοινωνική αλλά και πολιτική συνοχή της Ε.Ε. Παρά το γεγονός ότι συζητήθηκαν ίσως πιο πολύ οι εξελίξεις στην Ελλάδα, όλοι μας, μέλη ή μη μέλη της ζώνης του ευρώ, υποφέρουμε από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και των ανισορροπιών που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Η επιτυχία της υπέρβασης της κρίσης και η επιστροφή σε βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και στη σταθερότητα βρίσκεται στη συνοχή της Ενωσης και στην υπευθυνότητα των κρατών-μελών.

* Η ρουμανική εμπειρία από την προσφυγή της στο ΔΝΤ ποια είναι; Δεδομένου μάλιστα ότι ο πρόεδρος της χώρας, Τραϊάν Μπασέσκου, είχε ζητήσει πέρυσι την επανεξέταση της συμφωνίας.

- Από το 1991 μέχρι σήμερα, η Ρουμανία έχει συνάψει 10 συμβάσεις τύπου stand by με το ΔΝΤ. Το 2009, η συμφωνία έκλεισε για δύο χρόνια και τέθηκε σε ισχύ το 2011, ενώ το 2013 παρατάθηκε για άλλα δύο χρόνια μέχρι το 2015. Πρόκειται για μια προληπτική ρύθμιση. Οι συμφωνίες αυτές έχουν ένα θετικό ρόλο για τη ρουμανική οικονομία, παρέχοντας οικονομική ασφάλεια και τη σταθερότητα του συστήματος. Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου, ζήτησε στις αρχές αυτού του έτους την επαναδιαπραγμάτευση μόνο μιας ρήτρας στην τελευταία επιστολή, και πιο συγκεκριμένα, ζήτησε να μην συμπεριλαμβάνεται και η εισαγωγή του ειδικού κόστους κατανάλωσης καυσίμων των 7 σεντς.

* Τι θα λέγατε σε έναν Ελληνα επιχειρηματία που σχεδιάζει να επενδύσει στη Ρουμανία; Τι ευκαιρίες έχει;

- Πρώτον, η σημερινή Ρουμανία εγγυάται σταθερότητα. Ως μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, και μέσω της συμφωνίας που υπογράφει με το ΔΝΤ, η χώρα μας, η οικονομία της οποίας έχει αυξητική τάση, παρέχει σταθερότητα και προβλεπτικότητα των μακροπρόθεσμων επενδύσεων που φέρουν πολύ ευοίωνες προοπτικές. Η Ρουμανία διαθέτει επίσης μια σειρά από πλεονεκτήματα: γειτνίαση με την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η οποία είναι μια οικονομική ζώνη με πάνω από 100 εκατομμύρια καταναλωτές, μεγάλη εγχώρια αγορά (20 εκατομμύρια κάτοικοι), μια διαφοροποιημένη εγχώρια οικονομία, εσωτερικές πηγές ενέργειας που εξασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό αυτονομία, σχετικά φθηνό κόστος εργασίας, ενιαίο φόρο 16% στη φορολογία, ανάπτυξη σε διαφορετικούς βιομηχανικούς τομείς, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και ο τομέας της πληροφορικής, στους οποίους η Ρουμανία έχει ήδη γίνει γνωστή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γενναιόδωρο σύστημα στήριξης για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που οδήγησε σε μια πραγματική έκρηξη των επενδύσεων στον τομέα αυτό τα τελευταία 3-4 χρόνια, αξιοσημείωτες δυνατότητες στο γεωργικό τομέα κ.ά.

* Ο κατώτατος μισθός στη Ρουμανία σήμερα είναι περίπου 200 ευρώ. Το χαμηλό εργατικό κόστος εκτιμάτε ότι συμβάλλει στην προσέλκυση ξένων επενδυτών;

- Είναι αλήθεια ότι οι χαμηλοί μισθοί συνδέονται ώς ένα βαθμό με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ωστόσο οι μέσοι μισθοί γενικότερα στην Ευρώπη είναι υψηλότεροι σε σχέση με εκείνους των χωρών της Ασίας, οπότε οι επενδυτές προτιμούν τη δεύτερη. Αλλά δεν είναι μόνο το ύψος των μισθών που παίζει ρόλο. Τόσο στη Ρουμανία όσο και στην Ελλάδα οι ξένοι επενδυτές προσελκύονται και από άλλους παράγοντες, όπως είναι η εξειδίκευση και τα προσόντα των εργαζομένων, το σταθερό φορολογικό σύστημα, το κόστος της ενέργειας, οι υποδομές, το μέγεθος της εσωτερικής κατανάλωσης, το γενικότερο επενδυτικό κλίμα.

* Με την επιβολή του καθεστώτος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας το 1947 σχεδόν τα 3/4 από τους 100.000 Ελληνες που ζούσαν στη Ρουμανία αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα, χάνοντας τις περιουσίες τους, τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Τι έχουν κάνει οι κυβερνήσεις σας για την αποκατάσταση των αδικιών αυτών;

- Είναι αλήθεια ότι πολλοί Ελληνες από την ιστορική κοινότητα αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά την εγκατάσταση του κομμουνιστικού καθεστώς στη Ρουμανία. Μετά το 1990, όλες οι κυβερνήσεις είχαν μια συνεχή ενασχόληση για την αποκατάσταση των αδικιών που δημιουργήθηκαν, έτσι ώστε το ρουμανικό δίκαιο όσον αφορά την επιστροφή των περιουσιών κατέληξε να είναι ένα από τα πλέον προηγμένα σε αυτό τον τομέα ανάμεσα στις χώρες του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ. Υπάρχουν νομικά μέσα για την αποκατάσταση ή την αποζημίωσή τους. Θέλω να σας πω ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένας Σύλλογος Ελλήνων από τη Ρουμανία, με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία, συναντήσεις και ένα σταθερό διάλογο. Η αγάπη τους για τη Ρουμανία μάς δίνει ιδιαίτερη χαρά.

* Χιλιάδες Ελληνες φοιτητές έχουν σπουδάσει και εξακολουθούν να σπουδάζουν στα πανεπιστήμια της Ρουμανίας. Σήμερα ποια είναι η εικόνα;

- Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η παράδοση συνεχίζεται κάθε χρόνο με έναν πολύ μεγάλο αριθμό Ελλήνων φοιτητών να συνεχίσουν την τριτοβάθμια εκπαίδευσή τους στη Ρουμανία, ιδίως στην ιατρική και την οδοντιατρική. Κατά μέσον όρο, περίπου 1.000 Ελληνες φοιτητές επιλέγουν κάθε χρόνο να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη Ρουμανία, και αυτό το εκτιμούμε πάρα πολύ. Επιστρέφουν στην Ελλάδα όχι μόνο με ένα επάγγελμα και γνωρίζοντας μια νέα ξένη γλώσσα, αλλά και με πολύ ωραίες αναμνήσεις και μια μεγάλη αγάπη για τη Ρουμανία.

* Υστερα από ένα χρόνο παραμονής στη χώρα μας, ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα;

- Επειτα από ένα χρόνο νιώθω αρκετά εξοικειωμένος με την ελληνική κοινωνία και το περιβάλλον διαβίωσης. Εχουμε πολλά κοινά, που έκαναν για αιώνες τους λαούς μας να επικοινωνούν και να αλληλεπιδρούν ειρηνικά, φιλικά και αρμονικά. Τα τελευταία χρόνια ήταν δύσκολα για την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρώπη. Η αλληλεγγύη στην Ε.Ε., οι δεσμοί μεταξύ των χωρών μας στο περιφερειακό επίπεδο και η κοινή βούληση των λαών μας για πρόοδο είναι κοινά χαρακτηριστικά που μας ενώνουν και μας κάνουν πιο ισχυρούς και πιο σίγουρους για το μέλλον.

ΜΠΟΓΚΝΤΑΝ ΣΤΑΝΟΕΒΙΤΣΙ

«Οι Ρουμάνοι που ζουν στην Ελλάδα να μη χάσουν την ταυτότητά τους»

Ο Μπόγκνταν Στανοέβιτσι είναι υπουργός των Ρουμάνων της διασποράς. Με ελληνικές ρίζες, από τη γιαγιά του (από την πλευρά της μητέρας του), την Ευανθία Μανουηλίδη που ήταν από τη Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκε πρώτη φορά την Ελλάδα στις 28-29 του περασμένου Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο του προγράμματος της κυβέρνησής του για τις ρουμάνικες κοινότητες της διασποράς που αφορά προβλήματα και θέματα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά, εκπαιδευτικά, νομικά που τις απασχολούν, καθώς και ζητήματα διατήρησης της ταυτότητάς τους. Σύμφωνα με τον υπουργό, η ρουμανική κοινότητα της Ελλάδας, που δημιουργήθηκε «στη βάση της ευρωπαϊκής αρχής της ελεύθερης διακίνησης, ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με το ρουμανικό κράτος για την υποστήριξη προγραμμάτων που αφορούν τη διατήρηση της ταυτότητας των μελών της και την καλή ένταξή τους στην κοινότητα. Μας εκφράζουν πάντα την επιθυμία μιας στενής σχέσης με τη Ρουμανία και εμείς απαντάμε σε αυτή την ανάγκη».

Ο Ρουμάνος υπουργός, αφού επιβεβαίωσε από την πλευρά του «το άριστο επίπεδο» των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την υποστήριξη που προσφέρουν στους συλλόγους της ρουμάνικης κοινότητας οι ελληνικές αρχές, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο «καταπληκτικό παράδειγμα του Ασπρόπυργου όπου υπάρχει μια εξαιρετική συνεργασία του δήμου με το Σύλλογο Ρουμάνων Ασπροπύργου. Βεβαίως», συμπληρώνει, «είναι πάρα πολύ σημαντικό οι Ρουμάνοι που ζουν στην Ελλάδα να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία, χωρίς όμως να ξεχάσουν τη γλώσσα και τα έθιμά τους. Τα παιδιά των Ρουμάνων που ζουν στην Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν ρουμάνικα στις σχολές που λειτουργούν τα Σαββατοκύριακα στους συλλόγους» (Ρουμάνικη Κοινότητα «Στέφανος ο Μέγας», Σύλλογος Ρουμάνων Γυναικών στην Ελλάδα, Σύλλογος «Κωνσταντίνου και Ελένης» Ρουμάνων Ασπροπύργου, Πολιτιστικός Σύλλογος Αρμονία).

Εξίσου ικανοποιημένος δήλωσε ο υπουργός για το γεγονός ότι τα ρουμάνικα διδάσκονται σε πανεπιστημιακό επίπεδο στην Ελλάδα, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας καθώς και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών και καταλήγει: «Εχοντας υπόψη τις στενές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χώρων και λαών και το αυξημένο ενδιαφέρον, ελπίζουμε να έχουμε σύντομα και μια έδρα ρουμανικής γλώσσας σε ένα πανεπιστήμιο στην Αθήνα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Συνεντεύξεις
Ρουμανία
Αφιέρωμα
Πρόσωπα