Έντυπη Έκδοση

Το ντέρμπι του εθνικισμού

ΜΕΣΑ σε μία εβδομάδα, δύο βαλκανικά γήπεδα -το ένα στο Βουκουρέστι, το άλλο στο Βελιγράδι- ουκρανοποιήθηκαν, αφού όταν ξέσπασε η σφαγή στη δυτική και ανατολική Ουκρανία μιλούσαμε για βαλκανοποίηση της Κριμαίας.

Μετά τα πρόσφατα επεισόδια στους ποδοσφαιρικούς αγώνες Ρουμανία-Ουγγαρία και Σερβία-Αλβανία -που από μια καλή σύμπτωση της τύχης δεν θρηνήσαμε θύματα-, έχουμε γίνει περισσότερο σκεπτικιστές για το τι μέλλει να ξημερώσει στη πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης.
 
Οι καθημαγμένες χώρες της Βαλκανικής και της πρώην (κομμουνιστικής) Ανατολικής Ευρώπης υπό την ασφυκτική κεντροευρωπαϊκή προστασία, με τερατώδη αρχιμουσικό τη Γερμανία, ζουν το δικό τους εφιάλτη. Δεν είναι μόνον οι μισθοί πείνας, δεν είναι μόνον η ηθική κατάπτωση των πολιτών, δεν είναι η αποϊδεολογικοποίηση του πράττειν, ο πολιτικός πρωτογονισμός, με προβεβλημένο το φαινόμενο του νεοναζισμού.
 
Αυτά λίγο-πολύ θεωρούνται οικεία υπόθεση, εσωτερικό θέμα του κάθε κράτους και η κυβέρνηση έχει τη λαϊκή ετυμηγορία και κυριαρχία -έστω και με εκβιαστικά διλήμματα- να τα λύσει ή να παραπέμψει στην υπομονή του/της πεινασμένου/ης. Δεν πιστεύουμε ότι τα επεισόδια είναι τυχαία, πόσω μάλλον όταν αυτός που απογειώνει το ελικοπτεράκι με το αλυτρωτικό πανό υπέρ της «Μεγάλης Αλβανίας» είναι ο αδελφός του Αλβανού πρωθυπουργού.
 
Επειδή οι καιροί είναι πονηροί και εύκολα τα σενάρια συνωμοσιολογίας, καλό θα ήτο να τα αποφεύγουμε. Ομως, φοβόμαστε ότι τα γήπεδα είναι μόνον η αρχή μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης ανάμεσα στους «φτωχούς» Ευρωπαίους, με προεξάρχουσες τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, οι οποίες έχουν βαριά φιλοναζιστική κληρονομιά.
 
Πρόσφατα, διαβάσαμε το αστυνομικό του Ούγγρου συγγραφέα Βίλμος Κόντορ, «Εγκλημα στη Βουδαπέστη» (εκδόσεις Κέδρος). Ολο το μυθιστόρημα παίζεται τον Οκτώβριο του 1936, στη Βουδαπέστη, με φόντο την κηδεία του ακροδεξιού πρωθυπουργού Γκιούλα Γκέμπες. Ο αστυνομικός ρεπόρτερ Γκόρντον παρίσταται στην τελετή. Αντιγράφουμε:
 
«Ο Γκόρντον ρίγησε. Ο Χέρμαν Γκέρινγκ, ο διοικητής της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας, ο Πρώσος υπουργός Εσωτερικών, ο υπεύθυνος του τετραετούς πλάνου της στρατιωτικής οικονομίας και ο πιο πιστός και αφοσιωμένος υποστηρικτής του Χίτλερ. Ο Γκέρινγκ σταμάτησε μπροστά στο φέρετρο, με το Σιδηρού Σταυρό να κρέμεται από το λαιμό του».
 
Την Ευρώπη του Βορρά δεν μπορείς να την κατηγορήσεις ότι δεν πολεμάει -τουλάχιστον στα χαρτιά- το νεοναζισμό, όμως κατά έναν καθόλου περίεργο λόγο η αστυνομία κάνει το κουνέλι όταν έχει να αντιμετωπίσει νεοναζιστές διαδηλωτές και εξαντλεί την αυστηρότητά της στους αντιφασίστες.
 
ΤΙ ΝΑ περιμένεις από τους Βαλκάνιους και πρώην ανατολικούς, με χρόνιες δομικές και λειτουργικές δυσπλασίες -και μ' έναν κακοφορμισμένο κομμουνισμό στο σώμα τους. Εχουν ήδη μετατοπιστεί σε κάθε χρωματισμού εθνικιστικά μορφώματα, με κάμποσο θρησκευτικό φανατισμό και αλυτρωτικές ορέξεις. Οι ξένες δυνάμεις γνωρίζουν τους τρόπους να ανάψουν το σπίρτο. Τα υπόλοιπα δεν χρειάζονται και πολλή φαντασία...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Σημείο συνάντησης με τον Βασίλη Κ. Καλαμαρά