Έντυπη Έκδοση

Κινηματογραφικές νότες

Είναι μάλλον ασυνήθιστο σε μια συναυλία μιας ορχήστρας πρώτης γραμμής οι πιο έντονες εμπειρίες να είναι οπτικές! Αυτό όμως συνέβη σε μεγάλο βαθμό και στα δύο πρώτα εναρκτήρια προγράμματα της σεζόν της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης.

Στην πρώτη περίπτωση, στο πρόγραμμα με τον τίτλο «La Dolce Vita» την παράσταση έκλεψαν οι ζωγραφικές δημιουργίες του Φλωρεντινού εικαστικού καλλιτέχνη Giuseppe Ragazzini, οι οποίες πήραν τη μορφή κινουμένων σχεδίων που προβάλλονταν, εναλλασσόμενα ενίοτε με κάποια αποσπάσματα από τις ίδιες τις ταινίες, στην οθόνη πάνω από την ορχήστρα που έπαιζε τις συνθέσεις των γνωστότερων συνθετών του ιταλικού κινηματογράφου (πρβλ. «Στην Οθόνη της Ορχήστρας», «7», 14.09.14).

Ο Ragazzini φάνηκε να έχει μια βαθιά και πολύ προσωπική ματιά στη χρυσή εποχή του κινηματογράφου της πατρίδας του. Απεικόνισε τις πανέμορφες και γραφικές ιταλικές πόλεις στις οποίες διαδραματίζονται οι ταινίες και τους έδωσε ζωή μέσω των κινούμενων εικόνων, ενώ αναπαρήγαγε με ρεαλιστικό ή μεταφορικό-συνειρμικό τρόπο κάποιες από τις σκηνές ή τους ίδιους τους δημιουργούς και ηθοποιούς των ταινιών αυτών.

Πιο χαρακτηριστική από όλες τις απεικονίσεις, η οποία επανερχόταν συνέχεια με διαφορετικό κάθε φορά τρόπο, η ευαίσθητη και με χιούμορ απόδοση της φιγούρας του μάγου των εικόνων Federiko Fellini, ο οποίος σαν να έβγαζε κινηματογραφικές δημιουργίες από το καπέλο του μέσα από το οποίο προβάλλονταν, όταν δεν χαιρετούσε με αυτό άλλους συντελεστές ή και το κοινό. Οι πόλεις τις Ιταλίας αποδόθηκαν με νοσταλγικό-ατμοσφαιρικό, αλλά και συνεκτικό μεταξύ τους τρόπο, ενώ σε κάποιες από τις σκηνές ο συγχρονισμός των δημιουργιών με τη μουσική ήταν απόλυτος, με τα «της φυλακής σίδερα» να κλείνουν ακριβώς στο τέλος της μουσικής, στη μελωδία του Ennio Moriccone από την ταινία του 1969: «The Sicilian Clan». Ξεχώρισαν επίσης η σουίτα του Luis Bacalov από την ταινία City of Women (1980) και αυτή του Rota από το 8½ του Fellini (1963). Στην εορταστικού χαρακτήρα συναυλία συνέπραξαν η διεθνούς φήμης Αμερικανίδα σοπράνο Renee Fleming, ο ηθοποιός και τραγουδιστής Josh Groban και ο διάσημος σολίστας του βιολιού Joshua Bell, υπό τη διεύθυνση του μόνιμου μουσικού διευθυντή της ορχήστρας Allan Gilbert.

100 χρόνια Χαμίνι

Στο δεύτερο πρόγραμμα, αντίθετα, κυριάρχησαν οι ίδιες οι ταινίες, με πρώτη την ταινία μικρού μήκους Races on Venice (1914) για να εορταστούν τα εκατό χρόνια από τη δημιουργία, πρώτη φορά, του χαρακτήρα με τον οποίο ταυτίστηκε ο Σαρλό. Ο Τσάπλιν μπήκε στο κομψό αλλά ταλαιπωρημένο κοστούμι του χαμινιού σε αυτή την ταινία και δεν ξαναβγήκε ποτέ, όπως παρατήρησε και ο μαέστρος στην εισαγωγική του ομιλία. Ο Timothy Brooks έγραψε και ένα καινούργιο soundtrack για τη σύντομη ταινία, με το οποίο και άνοιξε η συναυλία.

Μετά την πρώιμη αλλά πολύ χαρακτηριστική ταινία το κυρίως πιάτο περιελάμβανε τους «Μοντέρνους Καιρούς» με την αυθεντική μουσική του Τσάπλιν, την οποία μετέγραψε για την ορχήστρα ο ίδιος ο μαέστρος. Σε κάποια σημεία, όπου υπάρχουν πολύ σύντομοι διάλογοι, χρησιμοποιήθηκαν μεγάφωνα και ο αυθεντικός ήχος. (Η ταινία δεν είναι τελείως βουβή, αφού και τότε υπήρχε η δυνατότητα ήχου)

* Με αφορμή το πολύ ενδιαφέρον και απαιτητικό πρόγραμμα από την παράδοση της κεντρικής Ευρώπης με το τρίτο κονσέρτο για πιάνο του Bela Bartόκ και την Ογδόη συμφωνία του Bruckner από τις 23 έως τις 28 Οκτωβρίου, θα επανέλθουμε στη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, η οποία πάντως ετοιμάζεται ήδη να «εξοκείλει» και πάλι από τα κλασικά της καθήκοντα, αυτή τη φορά προς την αμιγώς νεοϋορκέζικη αποστολή της, να παρουσιάζει κάθε χρόνο ένα μιούζικαλ. Για τις αρχές του επόμενου μήνα (συνολικά πέντε παραστάσεις από τις 5 έως τις 8 Νοεμβρίου) ετοιμάζεται η παράσταση του «Show Boat» του δημοφιλούς διδύμου του Broadway Kern και Hammerstein. 7

INFO: Η φωτογραφία του Cris Lee είναι μια ευγενική προσφορά της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης. Διακρίνεται η δημιουργία του Ιταλού καλλιτέχνη Giuseppe Ragazzini. (© Giuseppe Ragazzini / Sugarmusic.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Παραστάσεις
Συναυλίες/Παρτι
Τέχνη/Πολιτισμός
Μουσική
Φωτογραφία
Κινηματογράφος