Έντυπη Έκδοση

Εκαναν πως δεν έβλεπαν

Εγκληματική οργάνωση, που δρούσε υπό την κάλυψη «πολιτικού μανδύα», είναι το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Η εισαγγελική πρόταση, που αριθμεί περί τις 700 σελίδες και απευθύνεται στο Συμβούλιο Εφετών, είναι καταπέλτης για τη Χρυσή Αυγή. Παρουσιάζεται η διαδρομή της οργάνωσης από τη δεκαετία του '80, όταν και συγκροτήθηκε η «κλειστή ολιγάριθμη ομάδα ιδεολογικής επιμόρφωσης εθνικοσοσιαλιστών» με επικεφαλής τον Ν. Μιχαλολιάκο.

Enet,gr Enet,gr Αναφέρεται στα «πρότυπα του γερμανικού εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος, που προβαλλόταν τόσο με εγκωμιαστικά δημοσιεύματα για τον Αδόλφο Χίτλερ σε διάφορα έντυπά της, όσο και με τη χρήση ναζιστικών φωτογραφιών», αλλά και στις εκδηλώσεις όπου «επίσημος χαιρετισμός του κόμματος είναι ο ναζιστικός χαιρετισμός». Ο στρατιωτικός χαρακτήρας της οργάνωσης, η μυστική ξεχωριστή δομή των Ταγμάτων Εφόδου, η παντοδυναμία του Αρχηγού και ο απόλυτος έλεγχος των «κατωτέρων» από τους «ανώτερους» τεκμηριώθηκαν στο πλαίσιο της ανάκρισης.

Αναλυτική αναφορά γίνεται στο ρόλο του γενικού γραμματέα, που είναι ο «Ανώτατος Ηγέτης και έχει την απόλυτη ευθύνη των τελικών αποφάσεων», με τον εισαγγελέα να περιγράφει μια «προσωπολατρική πίστη στον Αρχηγό». Εκδηλώνεται πανηγυρικά και επισφραγίζεται με «όρκο» σε τελετές μυστικιστικού χαρακτήρα.

Ο εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνει ότι «μια εγκληματική οργάνωση είναι αυθύπαρκτη και απολύτως ανεξάρτητη από την οντότητα ενός πολιτικού κόμματος ή οποιουδήποτε άλλου νόμιμου φορέα ή σχηματισμού». Αλλά και πως απαραίτητη προϋπόθεση για τη νόμιμη λειτουργία ενός πολιτικού κόμματος είναι να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Τονίζεται ότι η ιδεολογία των ηγετικών στελεχών, οπαδών και φίλων της Χρυσής Αυγής είναι ποινικά αδιάφορη. Οταν, όμως, κάποιος επιχειρεί την «επιβολή σε άλλους διά της βίας, οι βίαιες πράξεις, ως μέσον επιβολής των ιδεών, δεν είναι δυνατόν να μείνουν ατιμώρητες...».

Στην εισαγγελική πρόταση οι κατηγορούμενοι και η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής κρίνονται από τη Δικαιοσύνη. Κατόπιν εορτής, όμως, καθώς η αντίδραση των πολιτών στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ανάγκασε την πολιτεία να ενεργοποιήσει τα θεσμικά της αντανακλαστικά. Επί σειρά ετών, τα κόμματα εξουσίας και οι κυβερνήσεις έκαναν πως δεν έβλεπαν αυτό που ερχόταν και υπό την ανοχή τους άφηναν ελεύθερο το πεδίο δράσης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Κύριο άρθρο