Έντυπη Έκδοση

Ενα νέο, αναγκαστικό πρόγραμμα

Χρειάστηκε ένα επείγον τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στο νέο πρόεδρο της Επιτροπής, κ.

Γιουνκέρ, που κατέληξε σε μια υποστηρικτική δήλωση για την Ελλάδα, για να ανακοπεί η κατακρήμνιση του ελληνικού Χρηματιστηρίου και η ιλιγγιώδης άνοδος των spreads για τρίτη συνεχή ημέρα.

Η δήλωση του εκπροσώπου της Επιτροπής, που επιβεβαίωσε ότι «έχουμε δεσμευθεί να συνεργαστούμε και να υποστηρίξουμε την Ελλάδα σε οποιαδήποτε συμφωνία υπάρξει. Η Επιτροπή θεωρεί πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η Ελλάδα έχει περάσει το σημείο καμπής...», αποτελεί μια πολιτική στήριξη της Αθήνας, αλλά και μια σαφέστατη προαναγγελία της επόμενης συμφωνίας, που θα διαδεχθεί το Μνημόνιο μετά το τέλος του 2014.

Η στάση αυτή της Κομισιόν διευκολύνει την κυβέρνηση να μην αναγκαστεί μόνη της να παραδεχθεί τους λανθασμένους, πρόχειρους και υπό πολιτική πίεση χειρισμούς της για ηρωική -και επιτυχή- έξοδο της Ελλάδας στις αγορές στη μεταμνημονιακή εποχή, που κατέληξαν στο σημερινό επικίνδυνο φιάσκο.

Η αλήθεια είναι ότι το ευρωπαϊκό σκέλος του Μνημονίου λήγει στο τέλος του χρόνου και το αρχικό πρόβλημα ήταν αν το ΔΝΤ θα συνέχιζε μόνο του την πορεία στην Ελλάδα μέχρι το 2016. Είναι μάλλον κοινό μυστικό ότι ο κ. Γιουνκέρ, ακόμα και από την προηγούμενη θέση του ως επικεφαλής του Eurogroup, ουδέποτε είχε εκφραστεί θετικά υπέρ της έντονης ανάμιξης του ΔΝΤ στα εσωτερικά της Ευρωζώνης. Αντιθέτως, είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του. Επομένως δεν θα είχε θεωρητικώς αντίρρηση στην πρώιμη «έξοδο» του ΔΝΤ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Ομως το ΔΝΤ, ως... εκ της κατασκευής του και της πρακτικής του, δεν συνηθίζει να αποχωρεί από τα προγράμματα στα οποία συμμετέχει, με τον κίνδυνο να χρεωθεί μια αποτυχία ή αστοχία του προγράμματός του.

Οπως και να 'χει το πράγμα, αυτήν τη στιγμή τα μέλη της τρόικας (Ευρώπη και ΔΝΤ) είναι αυτά που ασχολούνται με το διάδοχο πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί με την Ελλάδα, όταν λήξει το Μνημόνιο στο τέλος του χρόνου.

Η κυβέρνηση βρίσκεται επομένως μπροστά σ' έναν νέο κίνδυνο, ο οποίος μπορεί να της δώσει τη χαριστική βολή από εκεί που δεν το περιμένει.

Οι δανειστές έχουν ήδη αρχίσει να εκφράζονται με μισόλογα και εξειδικευμένους όρους για την ανάγκη ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα, είτε με τη μορφή «προληπτικής χρηματοδότησης» είτε με «ενισχυμένη μορφή χρηματοδότησης», μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Αυτό είναι με δυο λέξεις το περίφημο «δίχτυ ασφαλείας» που θα προστατεύει την Ελλάδα όταν σκοντάψει στις αγορές (αν βγει ποτέ).

Είναι αυτονόητο ότι η «χαλαρή» ή η «σφιχτή» γραμμή χρηματοδότησης θα διαφέρουν στο βαθμό εποπτείας, ελέγχου, αλλά -στη χειρότερη των περιπτώσεων- και ως προς τη λήψη νέων μέτρων, αν αυτό χρειαστεί.

Θα είναι εν ολίγοις ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Το κακό είναι ότι η κυβέρνηση δείχνει να μην είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί αυτή ή την άλλη εκδοχή του, με κίνδυνο -πολιτικά ολέθριο γι' αυτήν- να της επιβληθεί ακόμη μια φορά «έξωθεν» ακόμα ένα πρόγραμμα αναγκαστικής διάσωσής της.

Και τότε δεν θα υπάρχει έλεος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Εκτάκτως ερριμμένα