Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΦΘΕΙ ΟΛΗ Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ 3 ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΘΕΝΤΕΣ

Και οι δεκαοκτώ βουλευτές στο εδώλιο

Σοβαρές ενδείξεις σε βάρος σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής, συμπεριλαμβανομένων και των σήμερα ανεξάρτητων βουλευτών, Μπούκουρα, Ματθαιόπουλου και Αλεξόπουλου, για τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνται, «είδε» ο εισαγγελικός λειτουργός, ζητώντας την παραπομπή και των 18 στο εδώλιο.

Αναλυτικότερα, στην εισήγηση προς το Συμβούλιο Εφετών αναφέρεται για τον κάθε βουλευτή:

Νικόλαος Μιχαλολιάκος

«Είναι ο μόνος και αδιαμφισβήτητος ηγέτης του σημερινού κόμματος. Εχει πλήρεις, απόλυτες και καθολικές εξουσίες, τόσο στο γενικό σχεδιασμό της δράσεώς του σε κεντρικό επίπεδο, όσο και στη διεύθυνση και καθοδήγηση των τοπικών παραρτημάτων του, μέσω των στελεχών του, τα οποία, μέσω της καθετοποιημένης ιεραρχικής δομής, αναφέρονται σε αυτόν είτε απευθείας είτε μέσω των ανωτέρων τους και εκτελούν αναντίρρητα τις εντολές του.

Με τις κατά καιρούς δημόσιες πολιτικές δηλώσεις του, ο κατηγορούμενος διακηρύσσει, με κάθε τρόπο, την απαξίωση αυτού τούτου του πολιτικού συστήματος, ήτοι του πολιτεύματος της χώρας, των θεσμών της αλλά και της βουλευτικής ιδιότητας, την οποία δεν θεωρεί ως άσκηση λειτουργήματος για τη βελτίωση των αδυναμιών του πολιτικού συστήματος, αλλά τη χρησιμοποιεί ως το μέσο, το σύγχρονο "όπλο", "Δούρειο Ιππο" για την κατάργηση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και την "Εθνική πολιτική μεταβολή", η οποία είναι και ο βασικός, ο πρώτιστος πολιτικός στόχος της Χρυσής Αυγής».

Χρήστος Παππάς

«Οργάνωνε και καθοδηγούσε, οπωσδήποτε δε υπέθαλπε και ενέκρινε ο ίδιος την όλη εγκληματική δραστηριότητα των μελών της Χρυσής Αυγής. Και τούτο επειδή συνεχώς παρότρυνε τα μέλη της να ενεργήσουν ως "μαχητές" σε ένα διαρκή πόλεμο εναντίον ενός "φανταστικού" εχθρού, προκειμένου να επιτευχθεί η πολιτική της στόχευση για τη δημιουργία "του Νέου Ελληνικού Κράτους" της Χρυσής Αυγής και του "Γ' Ελληνικού Πολιτισμού". Με τον τρόπο αυτό χειραγωγούσε και καθιστούσε νέα κυρίως άτομα ("τα παιδιά με τα μαύρα") άβουλα και φανατισμένα όντα, χωρίς ηθικό ή άλλο ενδοιασμό ή φραγμό, έτοιμα να προβούν σε οποιαδήποτε έκνομη δραστηριότητα, υποδυόμενα τους "αρχαίους Ελληνες πολεμιστές". (...) Είναι σαφές ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος, ως εκ της ιστορικής του διαδρομής στην οργάνωση αυτή και της ηγετικής θέσεώς του, δεν είχε απλώς γνώση και ενημέρωση για την εγκληματική αυτή δράση, αλλά εντάσσεται μεταξύ αυτών που τη σχεδίαζαν, τη διηύθυναν και την καθοδηγούσαν, αποδεχόμενος σε κάθε περίπτωση τις εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες των εγκλημάτων που είχαν διαπραχθεί, ως απαραίτητο μέσο για την επίτευξη των σκοπών της οργάνωσης».

Ηλίας Κασιδιάρης

«Εν γνώσει του μετέχει από ετών και ηγείται εγκληματικής οργάνωσης, κατά την έννοια του νόμου, η οποία υπό το μανδύα πολιτικού κόμματος, οργανώνεται και αποσκοπεί στην υλοποίηση των αρχών και των θέσεών της, καθώς στην εγκαθίδρυση της ιδεολογικής της κοσμοθεωρίας διά βιαίων ενεργειών και εγκληματικών πράξεων σε βάρος όσων χαρακτηρίζει ως "εχθρούς του Εθνους" και του "εθνικισμού". Ο ίδιος, ως ηγετικό στέλεχος "παρά τω Αρχηγώ", συνέβαλε ουσιαστικά στην κατήχηση και εμπέδωση των σκοπών της οργάνωσης, αποσκοπώντας στη χειραγώγηση όσο το δυνατό μεγαλύτερου αριθμού μελών, τα οποία θα υπέβαλαν τη βούλησή τους στη βούληση της ομάδας, υποτασσόμενοι στις εντολές για "μάχη" με στόχο την εξόντωση του "εχθρού"».

Ηλίας Παναγιώταρος

«Οι ηγετικές θέσεις του στο κόμμα του παρείχαν πλήρη δυνατότητα να διαμορφώνει και να χαράσσει πολιτική μαζί με τα άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος και ασφαλώς να ελέγχει την υλοποίησή της από τα λοιπά κατώτερα στελέχη αλλά και να πληροφορείται λεπτομερέστατα όλα όσα συνέβαιναν και αφορούσαν το κόμμα, αφετέρου δε ο ίδιος προέβη κατά καιρούς σε δηλώσεις, οι οποίες υποδαύλιζαν και ενίσχυαν την πολιτική της βίας και της επιθετικότητας, χωρίς να προκύπτει ότι αποδοκίμασε ποτέ, έστω συμβολικά ή και προσχηματικά ακόμη, κάποια από τις σοβαρές εγκληματικές πράξεις που καταγράφηκαν, έγιναν γνωστές στο Πανελλήνιο και αποδόθηκαν στο κόμμα που ο ίδιος ανήκει και υπηρετεί, είναι πρόδηλο ότι ασφαλώς γνώριζε και υιοθετούσε πλήρως τη μετατροπή του πολιτικού κόμματος σε εγκληματική οργάνωση και την εν γένει εγκληματική δραστηριότητά της».

Ιωάννης Λαγός

«Πέρα από την, με οποιοδήποτε τρόπο, συμμετοχή του σε αξιόποινες πράξεις οι οποίες έγιναν στην περιοχή του Πειραιά (π.χ. δολοφονία Π. Φύσσα), είχε καθοδηγητικό και συντονιστικό ρόλο σε βίαιες δράσεις και εκτός της περιφέρειας του Πειραιά, όπως στην επίθεση στην Ηλιούπολη, στις 10-7-2013, σε βάρος ατόμων που βρίσκονταν στον Κοινωνικό Χώρο "ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ". Ο ρόλος του στη συγκεκριμένη βίαιη δράση διαγράφεται εναργώς στα μηνύματα που βρέθηκαν καταχωρημένα στο κινητό του τηλέφωνο».

Μιχαήλ Αρβανίτης-Αβράμης

«Είχε πλήρη και ασφαλή πληροφόρηση και ενημέρωση για όλες τις εγκληματικές ενέργειες των μελών διαφόρων Τοπικών Οργανώσεων και κυρίως της Νίκαιας με το αντίστοιχο "Τάγμα Εφόδου", καθόσον η δράση του ήταν γνωστή στο Πανελλήνιο. Παρ' όλα αυτά, αντί να καυτηριάσει έστω και μία από τις ενέργειες αυτές, αντίθετα τις επιβράβευε και επαινούσε την παράνομη δράση της εν λόγω Τοπικής Οργάνωσης, ενώ με τη ρητορική του παρότρυνε τους οπαδούς στην εφαρμογή βίαιων συμπεριφορών. Το γεγονός ότι ο ίδιος δεν φέρεται να εμπλέκεται ή να συμμετέχει στις πράξεις δεν έχει έννομη συνέπεια».

Γεώργιος Γερμενής

«Λόγω των ηγετικών κομματικών θέσεων τις οποίες κατείχε, είχε απολύτως σαφή εικόνα και πλήρη γνώση των εσωτερικών υποθέσεων του κόμματος, των στόχων και επιδιώξεών του και ασφαλώς ήταν διαμορφωτής της πολιτικής του, μαζί με τον Αρχηγό και τα άλλα επιτελικά στελέχη του. Παρ' όλα αυτά όμως, δεν κατέβαλε με οποιονδήποτε τρόπο, έστω και στοιχειωδώς, προσπάθεια για να αποτρέψει ιδιαίτερα σοβαρές και απολύτως παράνομες ενέργειες των στελεχών και των οπαδών του κόμματος κυρίως σε βάρος αλλοδαπών αλλά και ημεδαπών, ούτε και ποτέ, ως εκ της θεσμικής του θέσεως, αποδοκίμασε ή καυτηρίασε, έστω και εκ των υστέρων, κάποια από αυτές. Αντίθετα μάλιστα, συμμετείχε ενεργά σε εγκληματικές και παράνομες δραστηριότητες δίδοντας έτσι τη "γραμμή" και το παράδειγμα "του αγωνιστή χρυσαυγίτη"».

Αντώνιος Γρέγος

«Οι μεν ηγετικές θέσεις του στο κόμμα του παρείχαν πλήρη δυνατότητα να διαμορφώνει και να χαράσσει πολιτική μαζί με τα άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος και ασφαλώς να ελέγχει την υλοποίησή της από τα λοιπά κατώτερα στελέχη αλλά και να πληροφορείται λεπτομερέστατα όλα όσα συνέβαιναν και αφορούσαν το κόμμα, αφετέρου δε ο ίδιος προέβη κατά καιρούς σε δηλώσεις, οι οποίες υποδαύλιζαν και ενίσχυαν την πολιτική της βίας και της επιθετικότητας, χωρίς να προκύπτει ότι αποδοκίμασε ποτέ, έστω συμβολικά ή και προσχηματικά ακόμη, κάποια από τις σοβαρές εγκληματικές πράξεις που καταγράφηκαν, έγιναν γνωστές στο Πανελλήνιο και αποδόθηκαν στο κόμμα που ο ίδιος ανήκει και υπηρετεί, είναι πρόδηλο ότι ασφαλώς γνώριζε και υιοθετούσε πλήρως τη μετατροπή του πολιτικού κόμματος σε εγκληματική οργάνωση και την εν γένει αξιόποινη δραστηριότητά της».

Ελένη Ζαρούλια

«Η αναφορά της σε "υπανθρώπους" (σ.σ. έτσι είχε χαρακτηρίσει τους αλλοδαπούς από το βήμα της Βουλής) δεν είναι τυχαία, αλλά έχει να κάνει με τη χρήση της γλώσσας ως μέσου για την επίτευξη της επιδιωκόμενης από τη Χρυσή Αυγή φυλετικής καθαρότητας, η οποία, επανειλημμένα, εναργώς, εκφράζεται από το σύνηθες σύνθημά της "Αίμα Τιμή Χρυσή Αυγή" και ειδικότερα από τη λέξη "Αίμα". Ετσι, η εκτόξευση του όρου "υπάνθρωποι" από την εν λόγω κατηγορουμένη -αλλά και από τους λοιπούς κατηγορουμένους και δη τα μέλη της ηγετικής ομάδας, όπως προκύπτει από το ανακριτικό υλικό- αποτελεί "μήνυμα"-"σήμα" ότι το ελληνικό έθνος πρέπει να απαλλαγεί από τους εξοβελιστέους υπανθρώπους, δηλαδή τους αλλοδαπούς μετανάστες, που δεν ανήκουν στη Λευκή Φυλή. Συνεπώς, τα μέλη και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής επιδίδονται, υπό την κάλυψη της ηγεσίας της, σε εγκληματικές πράξεις - ρατσιστικές επιθέσεις, εκλαμβάνοντας ως υποχρέωση και "καθήκον" τους, ως "εθνικιστές" να υλοποιούν την εξόντωσή τους, συμβάλλοντας στην "κάθαρση της Φυλής"».

Πολύβιος Ζησιμόπουλος

«Γνώριζε και υιοθετούσε τις αρχές και πολιτικές θεωρίες που πρέσβευε το κόμμα στο οποίο ανήκε και υλοποιούσαν στην πράξη τα μέλη και τα στελέχη του με την εκδήλωση ακραία παράνομων συμπεριφορών. Η θέση του στον κομματικό μηχανισμό ασφαλώς του επέτρεπε και του επέβαλλε να χαράζει, μαζί με τα άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του, την πολιτική του κόμματος, να δίνει εντολές και κατευθύνσεις στα κατώτερα στελέχη για την υλοποίησή της και να πληροφορείται με πάσα ακρίβεια και λεπτομέρεια όλα όσα συνέβαιναν εντός αυτού αλλά και εκτός και το αφορούσαν».

Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος

«Συμμετείχε στη Χρυσή Αυγή, επί σειρά ετών ως ενεργό μέλος και από τον Ιούνιο του 2012, ως βουλευτής και μέλος της ηγετικής ομάδας της, έχοντας σαφή άποψη και πλήρη επίγνωση των χαρακτηριστικών της οργάνωσης αυτής ως εγκληματικής, την οποία υποστήριζε με όλες του τις δυνάμεις μέχρι τις 15-3-2014, οπότε και παραιτήθηκε, αντιλαμβανόμενος ότι ο δικαστικός κλοιός επί της υποθέσεως περισφίγγεται».

Παναγιώτης Ηλιόπουλος

«Η βίαιη δράση του στα πλαίσια της ένταξής του στην εγκληματική οργάνωση, εκδηλώθηκε και προ της εκλογής του ως βουλευτή». Επίσης, «από τα αποδεικτικά στοιχεία προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος, στις 29-9-2012, είχε τεθεί επικεφαλής ανδρών-μελών της Τοπικής Οργάνωσης Βόλου, στην κεντρική Λεωφόρο της πόλης και κρατώντας στα χέρια του το όπλο, που κατείχε νόμιμα ως βουλευτής, το επιδείκνυε απειλητικά κατά ομάδος ατόμων, που διαδήλωναν κατά της Χρυσής Αυγής».

Νικόλαος Κούζηλος

Στους ισχυρισμούς του ότι δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στο πρόσωπό του, ο εισαγγελέας αναφέρει πως «μέλος της οργάνωσης είναι εκείνος που υποτάσσει τη βούλησή του στη βούληση αυτής, χωρίς να είναι αναγκαία και η προσωπική συμμετοχή του στο σχεδιασμό ή στην εκτέλεση των εγκλημάτων. Αρκεί κάθε μέλος να γνωρίζει ότι συνεισφέρει στην επίτευξη των στόχων της οργάνωσης με την εκτέλεση των καθηκόντων που του έχουν ανατεθεί».

Δημήτριος Κουκούτσης

«Εκθείαζε και επαινούσε εκείνους που τελούσαν αξιόποινες πράξεις ως φυσικοί αυτουργοί, όπως τα μέλη του Τάγματος Εφόδου της Τοπικής Οργάνωσης του κόμματος στη Νίκαια».

Ευστάθιος Μπούκουρας

«Επιδοκίμαζε, υποστήριζε και διέδιδε τις ακραίες και ποινικά ελεγχόμενες θέσεις και δράσεις του κόμματός του με κάθε μέσο και κυρίως με εμπρηστικές δηλώσεις κατά τις ομιλίες του. Επίσης, συμμετείχε και ο ίδιος σε εγκληματικές δράσεις, αποδεχόμενος πλήρως τους εγκληματικούς στόχους και τις παράνομες επιδιώξεις του κόμματος (...). Ολα δε τα αποδεικτικά στοιχεία μαρτυρούν κραυγαλέα ότι ήταν καθ' όλα υποκριτική η συμπεριφορά του στο βήμα της Βουλής των Ελλήνων, ενώπιον της Ολομέλειας, όπου ολοφυρόμενος διεκήρυττε ότι δεν είχε διαπράξει απολύτως τίποτα και διερωτάτο για ποιους, άραγε, λόγους και σκοπιμότητες βρισκόταν στη φυλακή, επιδιώκοντας να εμφανιστεί ως "άκακον αρνίον"».

Αρτέμιος Ματθαιόπουλος

Αν και δεν κατονομάζεται σε συγκεκριμένη ενέργεια, αναφέρεται ότι «για να γίνει ή να παραμείνει κάποιος μέλος της ομάδας απαιτείται και αρκεί η εκ μέρους του αποδοχή του σκοπού της, χωρίς να είναι αναγκαία και η προσωπική συμμετοχή του σε επί μέρους πράξεις, οι οποίες οδηγούν στην επίτευξη του σκοπού».

Νικόλαος Μίχος

«Εχει επιδείξει άκρως επιθετική και βίαιη συμπεριφορά, ώστε να είναι πρόδηλη η πλήρης αποδοχή της πολιτικής γραμμής του κόμματος στο οποίο ανήκει για την επιβολή των πολιτικών θεωριών και απόψεών που αυτό πρεσβεύει διά της βίας έναντι των πολιτικών αντιπάλων του».

Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης

Αν και επικαλέστηκε στην απολογία του ακόμη και ότι η σύζυγός του είναι αλλοδαπή, κατά τον εισαγγελέα «ουδέποτε αντέδρασε με οποιονδήποτε τρόπο ή άλλως πως διαμαρτυρήθηκε ή έστω διακριτικά διαχώρισε τη θέση του» από ρατσιστικές δηλώσεις, όπως αυτές της βουλευτού Ελένης Ζαρούλια, η οποία χαρακτήρισε τους αλλοδαπούς «υπανθρώπους με τις αρρώστιες που κουβαλάνε».

**

* Ποιοι απαλλάσσονται

Οι 13 που απαλλάσσονται από το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση είναι: η πεθερά του Γιώργου Ρουπακιά, Ανθή, η Μαργαρίτα Μικελάτου, ο Δήμος Φραγκάκης, η Κωνσταντίνα Μπαξεβανάκη, ο Α.Χ. -συγκατηγορούμενος στην υπόθεση μαχαιρώματος μαθητή σε σχολείο στο Παλαιό Φάληρο, ο οποίος ήταν ανήλικος την περίοδο του περιστατικού-, και οι Αθανάσιος Καρατζάς, Χρήστος Κυριτσόπουλος, Γεωργίος Μπολάνης, Σάββας Σπυρίδης, Θεόδωρος Στέφας, Ιωάννης Φραγκούλης Δημήτριος Χρυσαφίτης και Δημήτρης Μπίνος.

* «Απάντηση» με νέο απόσπασμα από το βίντεο

Ως «απάντηση» στην παραπομπή όλων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το νεοναζιστικό μόρφωμα έδωσε χθες στη δημοσιότητα νέο απόσπασμα από το βίντεο της περίφημης συνομιλίας του Ηλία Κασιδιάρη με τον τότε γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο.

Το διάρκειας 12 δευτερολέπτων βίντεο παρουσιάζει τον κ. Κασιδιάρη να χαρακτηρίζει τον εισαγγελέα Ισίδωρο Ντογιάκο, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση της ΧΑ, «υποχείριο του Σαμαρά», χωρίς ο κ. Μπαλτάκος να διαφωνεί. Με τη δημοσιοποίησή του το νεοναζιστικό κόμμα επιχειρεί να ενισχύσει τους ισχυρισμούς του περί δήθεν στημένης δίωξης, αλλά και να σκεπάσει τις εντυπώσεις από τις πρόσφατες αποκαλύψεις πως οι βουλευτές της Χ.Α. ψήφιζαν στη Βουλή σε συνεννόηση με το Μαξίμου διά του κ. Μπαλτάκου.

Κυβερνητικές πηγές δεν σχολίαζαν το βίντεο, υπενθυμίζοντας μόνον ότι ο κ. Μπαλτάκος, ο οποίος ήταν κυριολεκτικά και μεταφορικά το δεξί χέρι του Αντώνη Σαμαρά, έχει αποπεμφθεί.

Ολόκληρος ο διάλογος είναι ο εξής:

Κασιδιάρης: Τώρα είναι ο Ντογιάκος.

Μπαλτάκος: Ο Ντογιάκος είναι ο εισαγγελέας που θα αποφασίσει;

Κασιδιάρης: Τώρα είναι ο Ντογιάκος ο εισαγγελέας που παρακολουθεί την ανάκριση, που είναι και υποχείριο του Σαμαρά όμως.

Μπαλτάκος: Ο Ντογιάκος είναι σίγουρα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οργανώσεις/Επιθέσεις/Συμμορίες
Δικαιοσύνη
Εισαγγελικές έρευνες
Δικαστικό ρεπορτάζ
Χρυσή Αυγή
Κύριο θέμα
«Δεν διώκονται για τις απόψεις τους αλλά για τα εγκλήματά τους»