Έντυπη Έκδοση

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΞΕΧΑΣΕ ΤΑ ΗΡΩΙΚΑ ΠΕΡΙ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Πιο μέσα στο κλουβί

Την επιχείρηση κατευνασμού πιστωτών και αγορών συνεχίζει η κυβέρνηση, επιμένοντας ωστόσο στο σχέδιο εξόδου στις αγορές, σε συνδυασμό με μία προληπτική γραμμή χρηματοδότησης, ώστε να διασώσει ό,τι μπορεί (και εάν μπορεί) από τη ρητορική περί τέλους των μνημονίων.

Είναι όλοι μια χαρούμενη οικογένεια Είναι όλοι μια χαρούμενη οικογένεια Μετά τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προχθές στο υπουργικό συμβούλιο, πως η Αθήνα δεν θα παρεκκλίνει από την πολιτική της εξυγίανσης και των μεταρρυθμίσεων, ανώτατη κυβερνητική πηγή τόνιζε χθες από το Μιλάνο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης-Ασίας, ότι η προληπτική γραμμή στήριξης της Ελλάδας δεν απαιτείται να συνδέεται με νέο πρόγραμμα, απαντώντας έτσι και στα σενάρια περί τρίτου Μνημονίου που προκάλεσε το δημοσίευμα του Reuters.

«Συνεχίζουμε. Εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας. Ολα θα γίνουν σε συνεννόηση με την Ευρώπη. Το θέμα έχει και πολιτικές αιτίες. Η προληπτική γραμμή στήριξης της Ελλάδας δεν χρειάζεται να συνδυάζεται με νέο πρόγραμμα», ανέφερε ειδικότερα η ανώτατη κυβερνητική πηγή. Δεν έλειψαν βεβαίως και οι κατηγορίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ, που, σε συνδυασμό με τη διεθνή οικονομική συγκυρία, «προκαλεί ανασφάλεια στους επενδυτές».

Από τη νέα αυτή παρέμβαση με το βλέμμα στις αγορές απουσίαζε -όπως και από την προχθεσινή ομιλία Σαμαρά- η πολεμική ρητορική του τελευταίου διαστήματος περί εξόδου από το Μνημόνιο στις αγορές και απαλλαγής από την τρόικα και ειδικότερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση μετά το «χαστούκι» των αγορών θα επιχειρήσει να περάσει το σχέδιό της χωρίς ηρωισμούς, μέσα από την αξιολόγηση της τρόικας και την τήρηση των μνημονιακών της δεσμεύσεων.

Η συμμορφωθείσα πλέον Αθήνα ζητεί και αναμένει τη στήριξη της Ευρώπης, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που προκάλεσε η εικόνα άρον άρον εξόδου από το Μνημόνιο για πολιτικούς καθαρά λόγους. Ο κ. Σαμαράς είχε προχθές τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, εξ αφορμής της δήλωσης του αντιπροέδρου της Κομισιόν και αρμόδιου επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Γ. Κατάινεν, υποστήριξε ότι οι προφήτες της καταστροφής διαψεύστηκαν. Τον ενθουσιασμό της δεν συμμερίστηκε όπως φαίνεται ο Ευάγγελος Αντώναρος, που σχολίασε μέσω twitter: «Διάφοροι ανευθυνοϋπεύθυνοι ας μάθουν να διαβάζουν καλύτερα ολόκληρες τις δηλώσεις ξένων αξιωματούχων πριν τις σχολιάσουν και όχι αποσπασματικά».

Χαρδούβελης: Αλλο το κλίμα, άλλη η πραγματικότητα

Με πεσμένα τα φτερά, λόγω της κόκκινης κάρτας που εισέπραξε η χώρα από τις διεθνείς αγορές, εμφανίστηκε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών. Και παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, απέφυγε να απαντήσει σε προηγούμενη δική του δέσμευση ότι η χώρα θα αποδεσμευτεί από τους κηδεμόνες μας από την 1η.1.2015.

Περιορίστηκε να δηλώσει ότι το κλίμα των τελευταίων ημερών δεν αντανακλά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της. «Η Ελλάδα είναι πρωταθλητής της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ σε διορθωτικές αλλαγές και σε δημοσιονομική προσαρμογή», δήλωσε.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε ότι η χώρα διαθέτει τα εχέγγυα «για ταχεία αναπτυξιακή πορεία αποκατάστασης του χαμένου εδάφους, της τελευταίας εξαετίας». Διαβεβαίωσε τέλος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε εφ' όσον επιδείξουμε «ψυχραιμία, προσήλωση στους στόχους και μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση, η οποία μπορεί να μας οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση πολύ πιο σύντομα από το αναμενόμενο».

«Μιλήσατε σαν βρεγμένη γάτα». Με το σχόλιο αυτό απάντησε στην τοποθέτηση του κ. Χαρδούβελη ο κ. Λαφαζάνης. Χαρακτήρισε την ομιλία του «παταγώδη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής», ενώ αναφέρθηκε όπως ήταν φυσικό και στις διεθνείς αγορές:

«Θέτατε ως μέτρο της επιτυχίας τις αγορές και όλη η προσπάθειά σας ήταν να αποκαταστήσετε την εμπιστοσύνη τους», είπε και παρατήρησε: «Βλέπετε τώρα πώς σας αντιμετωπίζουν». Προέβλεψε μάλιστα μεγαλύτερα δεινά για τον τόπο με νέα μέτρα που θα συντείνουν στην περαιτέρω διάλυση της κοινωνίας.

Προέταξε ως μοναδική λύση για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. «Δεν αντέχει ο ελληνικός λαός μια κυβέρνηση η οποία είναι παραδομένη στις αγορές», κατέληξε.

Νωρίτερα αίσθηση προκάλεσε η αγόρευση του Απόστολου Κακλαμάνη: «Είστε φιλοξενούμενος εδώ. Δεν ξέρω ποιοι ισχυροί σάς επέβαλαν, αλλά έχετε ξεπεράσει σε αλαζονεία και τον Αντώνη Σαμαρά» τον κατηγόρησε.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί η χώρα να πάει σε καταστροφή για να εμφανιστεί ότι ο Σαμαράς και ο Χαρδούβελης σκίζουν τα Μνημόνια πριν τα σκίσει ο Τσίπρας και υποστήριξε ότι «η χώρα πηγαίνει κάθε ημέρα στα βράχια».

ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΕΣ ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Δεν έπεισε πως έχει σχέδιο

Πίσω ολοταχώς έκανε η κυβέρνηση όσον αφορά τις προθέσεις της να διεκδικήσει την απαγκίστρωσή της από τα μνημόνια και τους δανειστές, από την 1η-1-2015, χωρίς μάλιστα να συμφωνήσει σε νέο δάνειο και νέο Μνημόνιο ή να αποδεχτεί την προαιρετική γραμμή στήριξης και τους νέους όρους που θα τη συνόδευαν.

Το δρόμο δείχνει ο Ρέντσι, αλλά ο Σαμαράς δεν καταλαβαίνει. Η ιταλική κυβέρνηση ενσωμάτωσε στον προϋπολογισμό της φοροελαφρύνσεις ύψους 18 δισ. ευρώ Το δρόμο δείχνει ο Ρέντσι, αλλά ο Σαμαράς δεν καταλαβαίνει. Η ιταλική κυβέρνηση ενσωμάτωσε στον προϋπολογισμό της φοροελαφρύνσεις ύψους 18 δισ. ευρώ Ωστόσο, η πραγματικότητα απέδειξε ότι η ανυπαρξία από ελληνικής πλευράς ενός εμπεριστατωμένου σχεδίου εξόδου από τα μνημόνια οδήγησε σε κάθετη πτώση του ελληνικού Χρηματιστηρίου και άνοδο των ελληνικών ομολόγων σε επίπεδα που καθιστούν μη βιώσιμο τον δανεισμό από τις αγορές.

Το μήνυμα από τους εταίρους-δανειστές και τις αγορές, ότι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση πως έχει έτοιμο σχέδιο εξόδου από τα μνημόνια και χρηματοδότησης των ταμειακών αναγκών της χώρας από την αγορά, ήταν πολύ ηχηρό. Το μέγαρο Μαξίμου αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί διαμηνύοντας ότι όχι μόνο θα συνεχίσει την υλοποίηση των όσων έχει δεσμευθεί, αλλά και ότι ποτέ δεν απέκλεισε την ένταξη της χώρας σε μια προληπτική γραμμή χρηματοδότησης.

Πλέον είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να ρίξει στο τραπέζι το σχέδιο απεμπλοκής από τα μνημόνια ως βαρύ χαρτί, εν όψει των πολιτικών εξελίξεων, βάζοντας ωστόσο το «κάρο μπροστά από το άλογο» όπως λέει ο λαός. Οπως εξηγούν έμπειροι παρατηρητές, η κυβέρνηση πιεζόμενη από τις πολιτικές εξελίξεις αποφάσισε να ανοίξει πρόωρα τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα, χωρίς να έχει πάρει το «πράσινο φως» από τους δανειστές.

«Προσγείωση»

Η αποτυχημένη προσπάθεια αιφνιδιασμού των πολιτικών της αντιπάλων ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των Ευρωπαίων, οι οποίοι έσπευσαν συντονισμένα να προσγειώσουν απότομα τις κυβερνητικές φιλοδοξίες, κάνοντας ξεκάθαρο ότι δεν θα επιτρέψουν στη χώρα να βρεθεί χωρίς έλεγχο από τους δανειστές, τουλάχιστον πριν ολοκληρώσει την υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι οι αντιδράσεις δεν ήρθαν από το ΔΝΤ, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, εμφανίστηκε υποστηρικτική απέναντι στην Ελλάδα.

Οι αντιδράσεις που άναψαν τη φωτιά στις αγορές ήρθαν από τα πυρά που εξαπέλυσαν οι Ευρωπαίοι. Αρχής γενομένης από τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και στη συνέχεια από άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους της Κομισιόν, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, έσπευσαν να σταματήσουν τα ελληνικά σχέδια, ασκώντας ασφυκτική πίεση.

Η λήξη του ευρωπαϊκού συναγερμού, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο, δόθηκε μετά τις αναφορές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Υπουργικό Συμβούλιο, για πίστη στο Μνημόνιο, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία παρέκκλιση από την οικονομική πολιτική εξυγίανσης και τις μεταρρυθμίσεις».

«Λεονταρισμοί»

Ωστόσο, οι λεονταρισμοί των προηγούμενων ημερών φαίνεται πως θα κοστίσουν στη χώρα πέρα από τη δέσμευσή της με ένα ακόμα Μνημόνιο (όπως και να ονομαστεί) και τη διαπραγμάτευση όλων των καυτών ζητημάτων που εκκρεμούν για την τρέχουσα αξιολόγηση τώρα και όχι μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές στην «Ε», «η κυβέρνηση θα πρέπει μετά τις τελευταίες εξελίξεις να αποδείξει στους εταίρους ότι οι προθέσεις της για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι πραγματικές, ολοκληρώνοντας μερικές από τις μεγάλες εκκρεμότητες πριν από το τέλος του χρόνου».

Οι ίδιοι παράγοντες εξηγούσαν ότι μεταξύ αυτών πρέπει να είναι και το Ασφαλιστικό, το οποίο πλέον αναμένεται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύκλου των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας και όχι μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως είχε αρχικά συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μνημόνιο
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση