Έντυπη Έκδοση

Κομισιόν: Θα σας στηρίξουμε με όποιον τρόπο χρειαστεί

Να σβήσει τη φωτιά που άναψε στις αγορές, δίνοντας παράλληλα στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση, επιχείρησε με δηλώσεις του ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Εργασίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας, Γίρκι Κατάινεν, διαβεβαιώνοντας πως η Κομισιόν θα στηρίξει την Ελλάδα «με όποιο τρόπο χρειαστεί».

Η Κομισιόν έσπευσε να αναλάβει δράση, καθώς η παρατεταμένη κρίση, με αφορμή τις ελληνικές διεκδικήσεις, έβαλε σε κίνδυνο και τις υπόλοιπες αγορές του Νότου, οι οποίες άρχισαν να δέχονται «επιθέσεις».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η δήλωση του κ. Κατάινεν ήρθε σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, σχετικά με τις εξελίξεις των τελευταίων τριών ημερών, κατά την οποία ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν υποσχέθηκε έμπρακτη στήριξη στην Ελλάδα, μετά και τις αναφορές του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, σχετικά με την πιστή εφαρμογή του προγράμματος,.

Ετσι χθες το μεσημέρι ο Γίρκι Κατάινεν εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα με όποιον τρόπο χρειαστεί, για να εξασφαλιστούν λογικές συνθήκες χρηματοδότησης για το ελληνικό κράτος και για να εξομαλυνθεί ο δρόμος επιστροφής προς πλήρη και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές», είπε και συμπλήρωσε: «Γι' αυτόν το στόχο θα συνεργαστούμε πολύ στενά με τις ελληνικές αρχές για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αναθεώρηση, η οποία θα απαιτήσει ένα εκτενές πακέτο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων για να συμφωνηθεί. Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε την ομαλή μετάβαση σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή στήριξη της χώρας μετά τον τερματισμό του υφιστάμενου προγράμματος. Θα στηρίξουμε την Ελλάδα διαβεβαιώνοντας τους πιστωτές και τις κεφαλαιαγορές για τη συνεχιζόμενη ισχυρή δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και για τη διατήρηση των στόχων του προϋπολογισμού, όπου περιλαμβάνεται ένα ισχυρό και επαρκές δημοσιονομικό μαξιλάρι».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
Κομισιόν