Έντυπη Έκδοση

ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΕΣ ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Δεν έπεισε πως έχει σχέδιο

Πίσω ολοταχώς έκανε η κυβέρνηση όσον αφορά τις προθέσεις της να διεκδικήσει την απαγκίστρωσή της από τα μνημόνια και τους δανειστές, από την 1η-1-2015, χωρίς μάλιστα να συμφωνήσει σε νέο δάνειο και νέο Μνημόνιο ή να αποδεχτεί την προαιρετική γραμμή στήριξης και τους νέους όρους που θα τη συνόδευαν.

Το δρόμο δείχνει ο Ρέντσι, αλλά ο Σαμαράς δεν καταλαβαίνει. Η ιταλική κυβέρνηση ενσωμάτωσε στον προϋπολογισμό της φοροελαφρύνσεις ύψους 18 δισ. ευρώ Το δρόμο δείχνει ο Ρέντσι, αλλά ο Σαμαράς δεν καταλαβαίνει. Η ιταλική κυβέρνηση ενσωμάτωσε στον προϋπολογισμό της φοροελαφρύνσεις ύψους 18 δισ. ευρώ Ωστόσο, η πραγματικότητα απέδειξε ότι η ανυπαρξία από ελληνικής πλευράς ενός εμπεριστατωμένου σχεδίου εξόδου από τα μνημόνια οδήγησε σε κάθετη πτώση του ελληνικού Χρηματιστηρίου και άνοδο των ελληνικών ομολόγων σε επίπεδα που καθιστούν μη βιώσιμο τον δανεισμό από τις αγορές.

Το μήνυμα από τους εταίρους-δανειστές και τις αγορές, ότι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση πως έχει έτοιμο σχέδιο εξόδου από τα μνημόνια και χρηματοδότησης των ταμειακών αναγκών της χώρας από την αγορά, ήταν πολύ ηχηρό. Το μέγαρο Μαξίμου αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί διαμηνύοντας ότι όχι μόνο θα συνεχίσει την υλοποίηση των όσων έχει δεσμευθεί, αλλά και ότι ποτέ δεν απέκλεισε την ένταξη της χώρας σε μια προληπτική γραμμή χρηματοδότησης.

Πλέον είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να ρίξει στο τραπέζι το σχέδιο απεμπλοκής από τα μνημόνια ως βαρύ χαρτί, εν όψει των πολιτικών εξελίξεων, βάζοντας ωστόσο το «κάρο μπροστά από το άλογο» όπως λέει ο λαός. Οπως εξηγούν έμπειροι παρατηρητές, η κυβέρνηση πιεζόμενη από τις πολιτικές εξελίξεις αποφάσισε να ανοίξει πρόωρα τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα, χωρίς να έχει πάρει το «πράσινο φως» από τους δανειστές.

«Προσγείωση»

Η αποτυχημένη προσπάθεια αιφνιδιασμού των πολιτικών της αντιπάλων ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των Ευρωπαίων, οι οποίοι έσπευσαν συντονισμένα να προσγειώσουν απότομα τις κυβερνητικές φιλοδοξίες, κάνοντας ξεκάθαρο ότι δεν θα επιτρέψουν στη χώρα να βρεθεί χωρίς έλεγχο από τους δανειστές, τουλάχιστον πριν ολοκληρώσει την υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι οι αντιδράσεις δεν ήρθαν από το ΔΝΤ, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, εμφανίστηκε υποστηρικτική απέναντι στην Ελλάδα.

Οι αντιδράσεις που άναψαν τη φωτιά στις αγορές ήρθαν από τα πυρά που εξαπέλυσαν οι Ευρωπαίοι. Αρχής γενομένης από τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και στη συνέχεια από άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους της Κομισιόν, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, έσπευσαν να σταματήσουν τα ελληνικά σχέδια, ασκώντας ασφυκτική πίεση.

Η λήξη του ευρωπαϊκού συναγερμού, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο, δόθηκε μετά τις αναφορές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Υπουργικό Συμβούλιο, για πίστη στο Μνημόνιο, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία παρέκκλιση από την οικονομική πολιτική εξυγίανσης και τις μεταρρυθμίσεις».

«Λεονταρισμοί»

Ωστόσο, οι λεονταρισμοί των προηγούμενων ημερών φαίνεται πως θα κοστίσουν στη χώρα πέρα από τη δέσμευσή της με ένα ακόμα Μνημόνιο (όπως και να ονομαστεί) και τη διαπραγμάτευση όλων των καυτών ζητημάτων που εκκρεμούν για την τρέχουσα αξιολόγηση τώρα και όχι μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές στην «Ε», «η κυβέρνηση θα πρέπει μετά τις τελευταίες εξελίξεις να αποδείξει στους εταίρους ότι οι προθέσεις της για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι πραγματικές, ολοκληρώνοντας μερικές από τις μεγάλες εκκρεμότητες πριν από το τέλος του χρόνου».

Οι ίδιοι παράγοντες εξηγούσαν ότι μεταξύ αυτών πρέπει να είναι και το Ασφαλιστικό, το οποίο πλέον αναμένεται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύκλου των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας και όχι μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως είχε αρχικά συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Ιταλία
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Μνημόνιο
Κυβέρνηση
Κύριο θέμα
Πιο μέσα στο κλουβί
Για το ίδιο θέμα
«Ναι» σε προληπτικό μνημόνιο