Έντυπη Έκδοση

Ρέγκλινγκ: Τα 32 (χρόνια) μπορεί να γίνουν και 50

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι οι Ευρωπαίοι έχουν έτοιμο το σχέδιο για την επόμενη μέρα του ελληνικού Μνημονίου, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στο οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ, εκφράζει τις αμφιβολίες του σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να χρηματοδοτηθεί πλήρως από τις αγορές και προσθέτει ότι «υπάρχει μεγάλη συμπάθεια για την ιδέα να λάβει η Ελλάδα προληπτική γραμμή πίστωσης που θα συνοδεύει τις μεταρρυθμίσεις.

Μια γραμμή από τον ESM θα είναι ένα χρήσιμο μαξιλάρι σε περίπτωση που χρειαστούν επιπρόσθετα χρήματα» .

Σε ερώτηση εάν η χώρα μας είναι έτοιμη να λάβει όλη τη χρηματοδότησή της από τις αγορές, απάντησε «κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά», καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από την αξιολόγηση της τρόικας και τα αποτελέσματα των στρες τεστ των τραπεζών.

«Εχοντας αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούμε να πούμε πιο εύκολα τι έχει νόημα και τι όχι», προειδοποιώντας ωστόσο ότι εάν η Ελλάδα αποφασίσει να φύγει μονομερώς από το ΔΝΤ, δεν πρέπει να περιμένει μεγάλη βοήθεια για τη μείωση του χρέους.

Ωστόσο, ο κ. Ρέγκλινγκ εμφανίζεται να μη θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού χρέους, καθώς, όπως λέει, το ελληνικό χρέος είναι απολύτως διατηρήσιμο εάν οι διαρθρωτικές αλλαγές συνεχίσουν κυρίως λόγω του χαμηλού κόστους δανεισμού από τον ESM και της επιμήκυνσης της διάρκειας των δανείων που έχουν ήδη αποφασιστεί.

«Θα το εξετάσουμε κι αυτό όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Ομως μια τέτοια απόφαση φαίνεται "περιορισμένη".

»Η ανάγκη για τέτοια απόφαση φαίνεται επίσης περιορισμένη», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει ξεχείλωμα του χρέους (debt overhang). Δίνουμε τέτοια χρηματοδότηση (μέσο όρο 32 χρόνια επιμήκυνσης) με χαμηλά επιτόκια ώστε οι πληρωμές του χρέους να μένουν εντός στόχου, παρά το γεγονός ότι τώρα το χρέος είναι σε υψηλά επίπεδα».

Ερωτώμενος εάν υπάρχει προοπτική τα 32 χρόνια να επιμηκυνθούν σε 50, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε: «Θεωρητικά ναι. Χρειάζεται όμως νέα μείωση του χρέους; Ηδη έχουν γίνει αρκετά».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM)
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Μνημόνιο
Κυβέρνηση