Έντυπη Έκδοση

Οι αγορές και το πολιτικό σκηνικό

Παρά την υπαναχώρηση και τη δήλωση πίστης της ελληνικής κυβέρνησης στις προγραμματικές υποχρεώσεις της και τη συντονισμένη αντίδραση των Ευρωπαίων πιστωτών της χώρας (βλ. τόνωση ελληνικών τραπεζών από Ντράγκι), προκειμένου να αποκατασταθεί, μερικώς τουλάχιστον, το εύθραυστο κλίμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, οι αγορές συνέχισαν να γυρνάνε την πλάτη τους στους ελληνικούς τίτλους.

Ο φόβος τους αφορά τόσο την επιστροφή σε μία γενικότερη οικονομική κρίση διεθνώς, που πρωτίστως θα πλήξει τις πιο χρεωμένες και εκτεθειμένες οικονομίες (όπως η ελληνική), όσο και την εγχώρια κατάσταση αποδιάρθρωσης του πολιτικού συστήματος, που δεν επιτρέπει μία στιβαρή κι επιτυχή πλοήγηση της χώρας ανάμεσα στους επικίνδυνους μαιάνδρους της κρίσης.

Ουπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης προσπάθησε να καθησυχάσει, λέγοντας πως η πτώση των τιμών των ελληνικών μετοχών και ομολόγων αποτελεί ένα πρόσκαιρο φαινόμενο που οφείλεται στην υπερβολή και τη νευρικότητα των αγορών. Οπως, όμως, και με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, παραλείπει εντελώς στις εκτιμήσεις του την πραγματική κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και κατ' επέκταση τη γενικότερη τάση των διεθνών αγορών. Οι οποίες βεβαίως και είναι υπερβολικές και νευρικές, αλλά με τη διαφορά πως την υπερβολή τους δεν την εκδηλώνουν μόνον στην πτώση, αλλά και στην άνοδο (από το 2009 κι ύστερα, οι διεθνείς αγορές βρίσκονταν σε ανοδικό ράλι τιμών), με συνέπεια την υπερβολή της ανόδου (φούσκα) να «διορθώνουν» κάποια στιγμή με την υπερβολή της πτώσης. Κι όσο πιο μεγάλη η προηγούμενη άνοδος τόσο πιο οδυνηρή και μεγάλη η πτώση, που αν είναι παρατεταμένη μπορεί να γίνει κραχ, όπως έγινε το 2008.

Το τι πορεία θα ακολουθήσουν προσεχώς οι διεθνείς αγορές είναι καθοριστικής σημασίας για την Ελλάδα και τη δυνατότητά της να βγει να δανειστεί σ' αυτές. Αυτή η δυνατότητα υπήρχε -σαν προοπτική- μόνον όσο μειώνονταν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, με τάση να πέσουν κάτω από το 5,5%, ενώ η οικονομία υποτίθεται θα ανέκαμπτε. Σήμερα που οι αποδόσεις έχουν ανέλθει στο 9%, με την οικονομία ακόμη στο μείον, το πρόγραμμα δανεισμού της χώρας από τις αγορές έχει πρακτικά ακυρωθεί εντελώς.

Επιπλέον, ακόμη κι αν ηρεμήσουν οι διεθνείς αγορές -πράγμα δύσκολο, αν όχι απίθανο- η Ελλάδα ελάχιστα θα ωφεληθεί, αφού αποκαλύφθηκε η πολιτική της αδυναμία και γύμνια. Οπως επισημαίνει σε χθεσινή ανάλυσή του το ΚΕΠΕ, «πληθαίνουν οι συζητήσεις ως προς το ενδεχόμενο η Ελλάδα να έχει εισέλθει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με το πολιτικό σύστημα, στο σύνολό του, να αδυνατεί να συμφωνήσει ή τουλάχιστον να συγκλίνει σε δέσμη πολιτικών για θεμελιώδη ζητήματα για την ανάκαμψη της οικονομίας, που επιβαρύνεται λόγω της αβεβαιότητας αυτής».

Με τον κυβερνητικό συνασπισμό να παραπαίει σε λάθος επιλογές, αδυνατώντας να αντιληφθεί πόσο ευάλωτη κι αδύναμη παραμένει η ελληνική οικονομία σαν αποτέλεσμα μιας καταστροφικής πολιτικής διαρκούς λιτότητας, αλλά και της γενικότερης υποβόσκουσας κρίσης που χαρακτηρίζει την ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία, η μόνη λύση είναι η άμεση προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, όχι η παράταση μιας αδιέξοδης πολιτικά κατάστασης που οδηγεί σε οικονομική παραλυσία. Το στοίχημα με το χρόνο, που είχε θέσει η κυβέρνηση, δείχνει να χάθηκε οριστικά. Η οικονομική κρίση επιστρέφει δριμύτερη και η χώρα δεν φαίνεται να διαθέτει την πολυτέλεια ακόμη ενός εξαμήνου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Εν-στάσεις