Έντυπη Έκδοση

ΔΕΣΜΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ, ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟ «ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ» ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ

Ρωσία, Ισραήλ στέλνουν μηνύματα στην Τουρκία

Ασκήσεις με τη χρήση ρουκετών στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμμοχώστου και Συρίας πρόκειται να πραγματοποιήσει το ρωσικό πολεμικό ναυτικό μεταξύ 20 και 23 Οκτωβρίου. Υπήρξε ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε ο ρωσικός στρατός, σύμφωνα και με το πρακτορείο Itar-Tass.

Ο διευθυντής του επιτελείου του υπουργού Αμυνας της Κύπρου, πλοίαρχος Κωνσταντίνος Φυτιρής, επιβεβαίωσε την πληροφορία και υπογράμμισε τη σημασία του ότι ο Ρώσοι ζήτησαν την άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για δραστηριότητες σε περιοχές, που ελέγχονται από το FIR Λευκωσίας, το οποίο αμφισβητεί η Τουρκία διεκδικώντας την ύπαρξη FIR για το ψευδοκράτος.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως δεν μπορεί να είναι τυχαία η απόφαση για διενέργεια ασκήσεων την ίδια περίοδο που ξεκινά η δέσμευση μέρους της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία για έρευνες του σεισμογραφικού «Barbaros».

Αξίζει να σημειωθεί παρ' όλα αυτά πως η Λευκωσία δεν θέλει να δώσει διαστάσεις ρωσικής απάντησης στην Τουρκία, καθώς οι ασκήσεις που θα διενεργήσουν οι Ρώσοι περιορίζονται σε χώρο κοντά στη Συρία (Ανατολικά της Κύπρου).

Ο πλοίαρχος Φυτιρής ξεκαθάρισε πως η ΑΟΖ σχετίζεται με οικονομικής φύσεως δραστηριότητες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ασκήσεις στην περιοχή της Κύπρου θα πραγματοποιεί την ίδια περίοδο και το Ισραήλ σε συνεργασία με τις κυπριακές ένοπλες δυνάμεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Πολεμικές επιχειρήσεις
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Ισραήλ
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές