Έντυπη Έκδοση

Σεβασμός και αναγνώριση από όλους

Εφυγε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Χαραλαμπόπουλος

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή το πρωί της Πέμπτης ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, ιδρυτικό και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας τη θλίψη, τη συγκίνηση, την καθολική αναγνώριση και το σεβασμό από τον πολιτικό κόσμο της χώρας για την αγωνιστική διαδρομή του, το ήθος του και την προσφορά του στους αγώνες για τη δημοκρατία, την πατρίδα και την παράταξή του.

Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος γεννήθηκε το 1919 στο Ψάρι της Μεσσηνίας από οικογένεια με στρατιωτική παράδοση και αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1939. Ως ανθυπολοχαγός του Μηχανικού πολέμησε στο Αλβανικό μέτωπο το 1940-41. Κατά τη διάρκεια της τριπλής φασιστικής κατοχής της χώρας διέφυγε στη Μέση Ανατολή και υπηρέτησε σε εκεί μονάδες του ελληνικού στρατού. Παραιτήθηκε από το στρατό με το βαθμό του συνταγματάρχη και εκλέχθηκε βουλευτής Μεσσηνίας με την Ενωση Κέντρου το 1963 και το 1964.

Ως ηγετικό στέλεχος του ΠΑΚ ανέπτυξε πλούσια αντιστασιακή δράση κατά τη διάρκεια της εφτάχρονης στρατιωτικής δικτατορίας, φυλακίστηκε, εξορίστηκε στη Σύρο και τη Γυάρο και υπέστη σκληρά βασανιστήρια στην ΕΣΑ.

Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ το 1974 και κορυφαίο στέλεχος των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου. Διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος (1977-1981) και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος (1977-1985). Με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1981 ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών μέχρι το 1985, ενώ το 1986 ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Αμυνας. Από τον Απρίλιο του 1985 μέχρι και τον Ιούνιο του 1989 ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Α. Παπανδρέου.

Τον Ιανουάριο του 1996, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος ήταν ένας εκ των τεσσάρων υποψηφίων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τους Κώστα Σημίτη, Ακη Τσοχατζόπουλο και Γεράσιμο Αρσένη που διεκδίκησαν την πρωθυπουργία μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ηταν παντρεμένος με την Αγα Χαραλαμποπούλου και πατέρας δύο παιδιών.

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου και εξήρε την αγωνιστική διαδρομή ενός «χαρισματικού ανθρώπου». «Αξεπέραστη» χαρακτήρισε την απώλειά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και σημείωσε ότι «η ζωή του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου ήταν ένας διαρκής αγώνας για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Εξορίστηκε, φυλακίστηκε, βασανίστηκε, υπερασπιζόμενος ιδέες και ιδανικά που καθόρισαν την ύπαρξή του. Η πολιτική ήταν γι' αυτόν υπόθεση προσφοράς, όχι εξουσίας».

«Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος κατέχει μια ξεχωριστή θέση στη συλλογική συνείδηση της παράταξης και φεύγει έχοντας την πλήρη εκτίμηση όλου του ελληνικού λαού», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας τον εκλιπόντα «μία από τις πιο μεγάλες εμβληματικές φυσιογνωμίες της δημοκρατικής παράταξης», «κορυφαίο αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα» και «πραγματικό υπηρέτη του δημοσίου συμφέροντος», που «έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στην ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ, έχοντας πάντα μια έντονη αίσθηση αξιοπρέπειας».

Ο πρώην πρωθυπουργός και τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος υπήρξε «αγωνιστής-σύμβολο των αγώνων του λαού μας για ελευθερία και δημοκρατία» και πρόσθεσε ότι «το ήθος, η εντιμότητά του και η αφοσίωσή του στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία χαρακτήρισαν την πορεία του».

«Ενας έντιμος πολιτικός και μαχητικός υπερασπιστής των εθνικών μας δικαίων, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος έφυγε από κοντά μας» σημείωσε στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Οι αγώνες του για τη δημοκρατία στη χώρα μας αλλά και το αδιαμφισβήτητο πολιτικό του ήθος τον καθιστούν ξεχωριστή προσωπικότητα που αξίζει κάθε σεβασμό» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Την έντονη αντιδικτατορική δράση του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου κατά της απριλιανής χούντας επεσήμανε το ΚΚΕ, ενώ η ΔΗΜΑΡ κάνει λόγο για «μία από τις πλέον εμβληματικές μορφές της Μεταπολίτευσης και αταλάντευτου μαχητή του αγώνα κατά της δικτατορίας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ