Έντυπη Έκδοση

«Απίθανο να ξεσπάσει πανδημία στην Ευρώπη»

Να εντείνει τις προσπάθειες ώστε ο Εμπολα να μην εξαπλωθεί πέρα από τις τρεις χειρότερα πληγείσες χώρες -Λιβερία, Σιέρα Λεόνε, Γουίνεα- δεσμεύεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε ειδική ενημέρωση στη Γενεύη και υποστηρίζει ότι στη Δύση είναι απίθανο να ξεσπάσει πανδημία.

Σε προτεραιότητα δράσης μπαίνουν 15 αφρικανικές χώρες, ανάμεσά τους η Σενεγάλη, το Μάλι, η Ακτή του Ελεφαντοστού, οι οποίες σύμφωνα με την Ισαμπελ Νάταλ, ανώτατο στέλεχος του ΠΟΥ, θα δεχθούν εντατική βοήθεια για την πρόληψη και προστασία από το θανατηφόρο ιό.

Ο ΠΟΥ προτείνει και ζητεί τη συνεργασία της διεθνούς κοινότητας για σχέδιο αντιμετώπισης που κινείται στους ακόλουθους τρεις άξονες: ομάδες άμεσης δράσης, εκπαίδευση στην προστασία και πρόληψη μόλυνσης από τον ιό, δημιουργία εργαστηρίων και ιατρικών μονάδων στις πληγείσες περιοχές.

Τη στιγμή που οι ειδικοί μιλούν για κλιμάκωση της επιδημίας στη Σιέρα Λεόνε δυνάμεις των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων μεταβαίνουν στη χώρα της δυτικής Αφρικής για να αναλάβουν τη λειτουργία αυτοσχέδιου νοσοκομείου. Ηδη στη Σιέρα Λεόνε έχουν φθάσει 100 στρατιωτικοί γιατροί και νοσοκόμες ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται πλοίο του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, στο οποίο έχει στηθεί αυτοσχέδιο νοσοκομείο με πλήρωμα και ιατρικό προσωπικό περίπου 225 ατόμων. Η Βρετανία έχει δεσμευτεί για τη διάθεση 125 εκατ. στερλίνων (περίπου 140 εκατ. ευρώ) για την καταπολέμηση του Εμπολα και στους 700 ανέρχονται οι εθελοντές όλων των ιατρικών και νοσηλευτικών ειδικοτήτων από το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας που δηλώνουν έτοιμοι να ταξιδέψουν στη Δυτική Αφρική.

Εν τω μεταξύ, στον αγώνα κατά του ιού, μπαίνει και το BBC «ανοίγοντας» γραμμή επικοινωνίας μέσω εφαρμογής WhatsApp για τους χρήστες στη Δυτική Αφρική. Η υπηρεσία θα «μιλά» αγγλικά και γαλλικά και θα παρέχει ηχητικά και γραπτά μηνύματα, ενημερώσεις και πληροφορίες ώστε οι χρήστες της να έχουν πρόσβαση κάθε λεπτό στις εξελίξεις για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του Εμπολα.

(Πηγές: BBC, Reuters)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Υγεία