Έντυπη Έκδοση

ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ, ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ

662 νεκροί σε ένα μήνα στο Κομπάνι

Ξεπέρασαν τους 660 οι νεκροί στο Κομπάνι έπειτα από ένα μήνα πολιορκίας κι ενώ μετά την εντατικοποίηση των αεροπορικών πληγμάτων στην περιοχή οι κουρδικές δυνάμεις κατάφεραν να σταματήσουν την προέλαση του ΙΚ και να ανακαταλάβουν κάποιες περιοχές.

Με φωνές προσπαθούν να υποστηρίξουν οι Κούρδοι της Τουρκίας τους ομοεθνείς του, που αγωνίζονται κατά των τζιχαντιστών Με φωνές προσπαθούν να υποστηρίξουν οι Κούρδοι της Τουρκίας τους ομοεθνείς του, που αγωνίζονται κατά των τζιχαντιστών Αντέχουν για την ώρα οι Κούρδοι, αλλά είναι αμφίβολο αν καταφέρουν να διατηρήσουν τον έλεγχο της πόλης που έγινε σύμβολο αγώνα. Κι ενώ οι Γερμανοί χριστιανοδημοκράτες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξοπλίσουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), η Αγκυρα θέλει να απελάσει Κούρδους της Συρίας που θεωρεί ότι συνεργάζονται με το ΡΚΚ.

Συνολικά 662 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη συριακή πόλη Κομπάνι από την έναρξη, πριν από ένα μήνα, της επιχείρησης του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με απολογισμό του Συριακού Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στον οποίο δεν περιλαμβάνονται τα θύματα των αεροπορικών επιδρομών.

Η μη-κυβερνητική οργάνωση ανέφερε επίσης το θάνατο 20 πολιτών ενώ η πόλη έχει εγκαταλειφθεί από τους περισσότερους κατοίκους της, οι οποίοι έχουν καταφύγει κυρίως στη γειτονική Τουρκία.

Από τη Δευτέρα και μετά την εντατικοποίηση των αεροπορικών πληγμάτων στην περιοχή, οι κουρδικές δυνάμεις κατάφεραν να σταματήσουν την προέλαση του ΙΚ στο Κομπάνι, ενώ μπόρεσαν να θέσουν εκ νέου υπό τον έλεγχό τους και κάποιες περιοχές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού, ο συνασπισμός διεξήγαγε 21 επιθέσεις κοντά στο Κομπάνι τη Δευτέρα και την Τρίτη και άλλες 18 την Τρίτη και την Τετάρτη.

Το ΡΚΚ

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης στη Γερμανία, Φόλκερ Κάουντερ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξοπλισμού του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης των τζιχαντιστών. «Δεν αποκλείω την υποστήριξη άλλων οργανώσεων. Αυτό όμως θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μαζί με την Τουρκία και όχι σε βάρος της. Αυτό ισχύει και για την υποστήριξη προς το ΡΚΚ», πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές θέλουν να απελάσουν περίπου 150 μέλη του μεγαλύτερου κουρδικού κόμματος της Συρίας, που έχουν καταφύγει στο έδαφός της και η Αγκυρα θεωρεί ότι συνδέονται με τους Κούρδους αντάρτες της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας διαβεβαίωνε ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους αντάρτες του ΡΚΚ, παρά τις εντάσεις που έχουν ανακύψει εξαιτίας της στάσης της στη συριακή κρίση.

Στο Ιράκ

Στο Ιράκ, τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 98 τραυματίστηκαν μέσα σε διάστημα δύο ωρών χθες το απόγευμα, σε τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα και σε μια επίθεση με όλμους σε σιιτικές συνοικίες της Βαγδάτης.

Περισσότεροι από 12.000 πολίτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ, μέχρι στιγμής φέτος, κυρίως από μαχητές του ΙΚ, ενώ οι μειονότητες που είναι αντιμέτωπες με την απειλή της εθνοκάθαρσης είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες από τη Διεθνή Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων.

(Πηγές: AFP-Reuters-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Ισλαμικό Κράτος
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές
Συρία
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Πολεμικές επιχειρήσεις