Έντυπη Έκδοση

«Η Ευρώπη δεν θα μείνει χωρίς φυσικό αέριο»

Δήλωση Πούτιν με υποσημειώσεις για την Ουκρανία

Προ των ευθυνών της έθεσε την Ε.Ε. ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, χθες από το Βελιγράδι με τη σιβυλλική του ρήση ότι η Ευρώπη δεν θα μείνει χωρίς φυσικό αέριο το χειμώνα «εξαιτίας της Ρωσίας».

Ο Ρώσος πρόεδρος πραγματοποίησε μια συμβολική επίσκεψη στο «φίλα διακείμενο» Βελιγράδι (η Σερβία είναι υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σταθερή σύμμαχος της Ρωσίας, από το έδαφός της προβλέπεται να περνά ένα σημαντικό τμήμα του αγωγού South Stream και αρνείται να συμφωνήσει στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ε.Ε. κατά της Μόσχας), προτού μεταβεί στο Μιλάνο για τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Ασίας (ASEM) όπου ήταν καταρχήν προγραμματισμένη μια συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο η οποία τελικά αναβλήθηκε.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποίησε με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Ρώσος πρόεδρος διευκρίνισε πως αν παρατηρηθεί ότι η Ουκρανία παίρνει αέριο από το δίκτυο χωρίς να το έχει πληρώσει, τότε η παροχή προς την Ευρώπη θα μειωθεί κατά την ποσότητα που αφαιρέθηκε παράνομα, όπως έγινε και στην κρίση του 2008.

Λίγο νωρίτερα, και προτού μεταβεί στη σερβική πρωτεύουσα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη σερβική εφημερίδα «Politika», το περιεχόμενο της οποίας έδωσε στη δημοσιότητα χθες το Κρεμλίνο, κατηγόρησε ευθέως τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα ότι τηρεί εχθρική στάση απέναντι στη Ρωσία. Στην ίδια συνέντευξη, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συμπεριλάβει ανάμεσα στις μεγαλύτερες παγκόσμιες απειλές την «επίθεση της Ρωσίας στην Ευρώπη» όπως την είχε αποκαλέσει, αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση.

Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από την Ουάσιγκτον να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα της Ρωσίας από το να καταφεύγει στην άσκηση πίεσης.

«Ελπίζουμε ότι οι εταίροι μας θα καταλάβουν τον απερίσκεπτο χαρακτήρα της απόπειρας άσκησης εκβιασμών επί της Ρωσίας» και «ότι θα θυμηθούν πως η διχόνοια μεταξύ των μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων μπορεί να έχει επιπτώσεις στη στρατηγική σταθερότητα» του κόσμου, προειδοποίησε.

Κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι προκάλεσαν την κρίση στην Ουκρανία και στη συνέχεια απέδωσαν την ευθύνη στη Ρωσία.

(Πηγές: Afp, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Φυσικό αέριο
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ρωσία
Ευρώπη