Έντυπη Έκδοση

Η ΣΕΡΒΙΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ

Με τιμώμενο πρόσωπο τον Πούτιν

Στην αντεπίθεση πέρασε χθες το Βελιγράδι για το επεισόδιο με την Αλβανία, μέρα που γιόρταζε την επέτειο των 70 χρόνων της απελευθέρωσής του από τους ναζί, απολαμβάνοντας τεράστιας ηθικής υποστήριξης λόγω της παρουσίας στις εκδηλώσεις του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παντού  Πούτιν... Παντού Πούτιν... Ως επίθεση στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων είδε το επίμαχο επεισόδιο εκπρόσωπος της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία η πολιτική επίλυσης των συσσωρευμένων προβλημάτων.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν χθες στο Βελιγράδι δεν απέτρεψαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες από το να προσέλθουν για να παρακολουθήσουν τη στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε για την επέτειο των 70 χρόνων της απευλευθέρωσης της πόλης από τους ναζιστές. Με επευφημίες και ζητωκραυγές έγινε δεκτός ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος παρίστατο ως τιμώμενο πρόσωπο και είπε ότι η Σερβία είναι «ο πιο κοντινός σύμμαχος» της Ρωσίας. Κατά τις συνομιλίες του Ρώσου προέδρου με τον πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, και τον πρωθυπουργό, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ήταν προγραμματισμένη η υπογραφή εννέα διμερών συμφωνιών συνεργασίας.

Διάβημα

Σκληρό διάβημα διαμαρτυρίας για όσα συνέβησαν στον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας, για τα προκριματικά του Euro 2016, στο Βελιγράδι, επέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας στον πρέσβη της Αλβανίας στη σερβική πρωτεύουσα. Σε αυτό τονίζεται ότι τέτοιες «προφανώς προσεκτικά σχεδιασμένες ενέργειες» είναι επιζήμιες για την προσπάθεια οικοδόμησης σχέσεων που βασίζονται στην εμπιστοσύνη και συνεργασία στην περιοχή.

Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμη περισσότερο με τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, πως η Αλβανία δεν είναι «αρκετά ώριμη» ώστε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ταυτόχρονα, ως «επίθεση στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων» είδε το επεισόδιο ο επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, Μάρκο Τζούριτς, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία η πολιτική επίλυσης των συσσωρευμένων προβλημάτων.

Επεισόδια

Εν τω μεταξύ, επίθεση με βόμβα μολότοφ εξαπέλυσαν άγνωστοι εναντίον αρτοποιείου που ανήκει σε Αλβανούς, στην πόλη Σόμπορ της Βοϊβοντίνας.

Επίσης άγνωστοι έκαψαν μια σερβική σημαία στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, ενώ κάποιοι άλλοι, στην ίδια πόλη, προσπάθησαν να αφαιρέσουν μια σερβική σημαία από τον ιστό της.

(Πηγές: Reuters-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
Σερβία