Έντυπη Έκδοση

Γαλλικό δρόμο για την ανάπτυξη σχεδιάζει το Παρίσι

Ενα διαφορετικό δρόμο προς την ανάπτυξη χαράσσει το Παρίσι, γυρίζοντας την πλάτη στις πιέσεις του Βερολίνου προκειμένου να παραμείνει πιστό στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που επιβάλλει η Ε.Ε. στα κράτη-μέλη της, υπό τις οδηγίες του.

Χθες, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Εμανουέλ Μακρόν, παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ένα πακέτο φιλελευθεροποίησης της γαλλικής οικονομίας, αρνούμενος να προβεί σε περαιτέρω περικοπές, με ορατό τον κίνδυνο να συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες.

Το «Σχέδιο Νόμου για τη Δράση και την Ισότητα των Οικονομικών Ευκαιριών» περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ανοικτά καταστήματα τις Κυριακές και τα βράδια. Η κατάργηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για το άνοιγμα επιχειρήσεων και η μείωση φόρων σε ελεγχόμενους τομείς είναι τα μέτρα με ορίζοντα την ανάπτυξη που τόσο έχει ανάγκη η γαλλική οικονομία, καθώς τα τελευταία χρόνια αδυνατεί να μειώσει το έλλειμμά της, παραβιάζοντας τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις της απέναντι στις Βρυξέλλες.

«Για να επιτευχθεί μια διαρκής ανάπτυξη, πρέπει να επιστρέψουν οι επενδύσεις και να κινητοποιηθεί η Ε.Ε. γύρω από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που ενισχύει την ιδιωτική πρωτοβουλία στη Γαλλία» τόνισε ο 36χρονος υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι «πρέπει να εκσυγχρονιστεί η γαλλική οικονομία ώστε να εξαλειφθούν τα εμπόδια για την ανάπτυξη».

Τα «κλειστά» επαγγέλματα

Ο νέος νόμος θα επηρεάσει κυρίως τα λεγόμενα «προστατευόμενα επαγγέλματα», όπως είναι οι συμβολαιογράφοι, οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί και οι δικηγόροι. Οι αμοιβές τους θα αναπροσαρμοστούν προς τα κάτω και τα επαγγέλματα θα ανοίξουν.

Ο Μακρόν, που είχε συνοδεύσει τον πρωθυπουργό, Μανουέλ Βαλς, στο Βερολίνο, τον περασμένο μήνα εξήγησε στη Γερμανίδα καγκελάριο το γαλλικό δρόμο για την έξοδο από την κρίση, ο οποίος δεν φάνηκε να εντυπωσιάζει την Ανγκελα Μέρκελ, που επιμένει ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν εξαιρέσεις στην τήρηση των κανόνων της Ε.Ε. για τα ελλείμματα, απαιτώντας σεβασμό στο Σύμφωνο Σταθερότητας και ανάπτυξης της Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ, οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν τον γαλλικό προϋπολογισμό, τον οποίο θεωρούν ανεπαρκή, μέχρι τα τέλη του μήνα, οπότε και θα πρέπει να γνωστοποιήσουν την τελική τους άποψη. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μισέλ Σαπέν, δήλωσε πάντως ότι «η Γαλλία αναλαμβάνει τις ευθύνες της με εθνικά κυρίαρχο τρόπο».

(Πηγές: ΑΠΕ-AFP)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία