Έντυπη Έκδοση

Η Ισπανία κέρδισε από την Τουρκία τη θέση μη μόνιμου μέλους στο Σ.Α. του ΟΗΕ

Η Ισπανία κατέλαβε θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την επόμενη διετία 2015-2016, ύστερα από τρίτη επαναληπτική ψηφοφορία, κερδίζοντας την Τουρκία.

Κατά την τρίτη ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση από τα 193 μέλη, η Ισπανία συγκέντρωσε 132 ψήφους, ενώ η Τουρκία έλαβε 60 ψήφους και δεν τα κατάφερε να εκλεγεί.

Νωρίτερα, στην πρώτη ψηφοφορία, η Ισπανία έλαβε 121 ψήφους και η Τουρκία 109. Επειδή και οι δυο χώρες δεν συγκέντρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό των 2/3 των μελών του Σώματος, που αντιστοιχεί σε 129 ψήφους, διεξήχθη δεύτερη ψηφοφορία.

Το ίδιο σκηνικό όμως επαναλήφθηκε στη δεύτερη ψηφοφορία και καμία από τις δυο χώρες δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει 129 ψήφους. Η Ισπανία είχε λάβει 120 και η Τουρκία 73.

Από την πρώτη ψηφοφορία είχαν εκλεγεί η Αγκόλα (190 ψήφους), η Μαλαισία (187), η Βενεζουέλα (181) και η Νέα Ζηλανδία (145). Οι πέντε χώρες που εξελέγησαν κατά τις χθεσινές ψηφοφορίες θα καταλάβουν από την 1η Ιανουαρίου τις θέσεις της Αργεντινής, της Αυστραλίας, του Λουξεμβούργου, της Νότιας Κορέας και της Ρουάντας.

Κ.Π.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ματιές στον κόσμο
Ισπανία
Συμβούλιο Ασφαλείας
Τουρκία
ΟΗΕ