Έντυπη Έκδοση

Κατάφεραν να βγουν ζωντανοί 226 ορειβάτες

Ζωντανοί βγήκαν 226 ξένοι ορειβάτες και Νεπαλέζοι οδηγοί, που είχαν παγιδευθεί στις οροσειρές του Νεπάλ, ύστερα από σφοδρή χιονοθύελλα που προκάλεσε ένα από τα σοβαρότερα ορειβατικά δυστυχήματα, με τουλάχιστον 30 νεκρούς και δεκάδες ακόμη αγνοουμένους.

Μάχη με το χρόνο και με χιόνι ύψους τεσσάρων μέτρων δίνουν και σήμερα δυνάμεις του στρατού και συνεργεία διάσωσης στις ορειβατικές διαδρομές Αναπούρνα, Μουστάγκ, Ντουαλαγκίρι, καθώς τουλάχιστον άλλοι δέκα άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Οι σφοδρότατες χιονοπτώσεις προκλήθηκαν από τον κυκλώνα Χουντχούντ, ο οποίος σάρωσε την ανατολική ακτή της Ινδίας το Σαββατοκύριακο και έπληξε τα Ιμαλάια, μεσούσης της καταλληλότερης περιόδου για πεζοπορία στο βουνό. Σύμφωνα με τις αρχές της Μανάγκ, τουλάχιστον 400 ορειβάτες είχαν δηλώσει από τις αρχές της εβδομάδας ότι θα ξεκινούσαν αναρριχήσεις και πεζοπορίες στα Ιμαλάια.

«Ηταν μια ηλιόλουστη ημέρα. Περπατούσαμε προς το πέρασμα της Τορόνγκλα και ξαφνικά πέσαμε σε χιονοθύελλα. Η χιονοθύελλα ήταν τόσο σφοδρή, κάναμε στάση σε ένα καταφύγιο. Η θύελλα δεν σταμάτησε, έτσι παραμείναμε στο καταφύγιο αυτό για τη νύχτα. Την επόμενη ημέρα μάθαμε πόσο τρομαχτική ήταν η καταιγίδα και δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι τα καταφέραμε. Ευχαριστώ τον Θεό» δήλωσε ο Γιακόβ Μεγκρέλι, από το Ισραήλ, που διασώθηκε μαζί με άλλους πέντε Ισραηλινούς από ελικόπτερα του στρατού. Μέχρι χθες είχαν αναγνωριστεί οι σοροί τεσσάρων Καναδών, δύο Ισραηλινών, ενός Γερμανού, ενός Πολωνού, ενός Ινδού, ενός Βιετναμέζου και 11 Νεπαλέζων οδηγών.

Οι αρχές στο Νεπάλ δημιούργησαν στο Facebook τη σελίδα Annapurna Nepal Avalanche and Blizzard Info Share, για συνεχή ενημέρωση των συγγενών των ορειβατών.

(Πηγές: CNN, BBC)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Νεπάλ
Ορειβασία
Ατυχήματα/Τραυματισμοί
Ματιές στον κόσμο