Έντυπη Έκδοση

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2014, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Η δεύτερη πολυκατοικία για άπορες οικογένειες

Σκοπός, η φιλοξενία σε κατάλληλα διαμερίσματα οικογενειών με παιδιά, ηλικιωμένων ή εγκύων

Τη λειτουργία της δεύτερης κοινωνικής πολυκατοικίας στον Νέο Κόσμο, όπου θα φιλοξενηθούν εννέα οικογένειες, οι οποίες βρίσκονται σε κίνδυνο αστεγίας, ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα θέματα πολιτικής κοινωνικής συνοχής του Δήμου Αθηναίων, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού, ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στο συνολικό πλέγμα κοινωνικής πολιτικής του δήμου, προαναγγέλλοντας ότι πριν από το τέλος του έτους θα είναι έτοιμη η δεύτερη κοινωνική πολυκατοικία, σε κτήριο που είχε γίνει δωρεά στο δήμο το 2008, στην οδό Θεοδωρήτου Βρεσθένης.

Αποτελεί κληροδότημα στο δήμο από τη Βασιλική Πινιώρη, με την υποχρέωση να αξιοποιηθεί για τη στέγαση απόρων φοιτητών και οικογενειών. Ανακατασκευάστηκε και επιπλώθηκε από πολυεθνική εταιρεία που ονόμασε τη συγκεκριμένη δράση «Σπίτι Αισιοδοξίας» και πρόκειται να φιλοξενήσει άμεσα 7 οικογένειες και 2 φοιτητές.

17 οικογένειες

Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί ήδη η πρώτη κοινωνική πολυκατοικία στην οδό Μπουμπουλίνας, όπου από τον περασμένο Απρίλιο φιλοξενούνται 17 οικογένειες με τη συνεργασία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ανθρώπινοι Ανθρωποι».

Σκοπός του Δικτύου Κοινωνικής Κατοικίας, όπως ονομάζεται, είναι η φιλοξενία σε κατάλληλα διαμερίσματα οικογενειών με παιδιά, ηλικιωμένων, εγκύων, που είναι άστεγες ή κινδυνεύουν να μείνουν άστεγες. Η φιλοξενία παρέχεται ανεξαρτήτως ιθαγένειας, αρχικά για έξι μήνες με δυνατότητα ανανέωσης για άλλους έξι.

Η επιλογή των οικογενειών γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια από διαπαραταξιακή επιτροπή του δήμου. Στους ωφελούμενους παρέχεται ιατρική φροντίδα, ψυχολογική στήριξη και νομικές συμβουλές από τις δημοτικές υπηρεσίες, ώστε -όπως σημείωσε ο κ. Καμίνης- οι πολίτες αυτοί «να μπορέσουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Να επανενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο».

Αναφερόμενος στις δύο κοινωνικές πολυκατοικίες ο δήμαρχος τόνισε ότι προτεραιότητα ήδη από το 2011 αποτελεί η στήριξη της κοινωνικής συνοχής της πόλης και ότι η δημαρχιακή αρχή δεν έχει χαλαρώσει ουδόλως τις προσπάθειές της. «Υπάρχει διχογνωμία στη χώρα μας για το αν βγαίνουμε ή όχι από την κρίση. Ομως εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας όπως τον Ιανουάριο του 2011, όταν αναλάβαμε τη δημαρχία στη δίνη μιας πρωτοφανούς κρίσης» τόνισε.

Ο κ. Καμίνης, αναφερόμενος στη συνέργεια με ιδιώτες, εταιρείες και την κοινωνία των πολιτών, υπογράμμισε ότι «ενθαρρύνουμε οργανώσεις, φορείς αλλά και τον ιδιωτικό τομέα να συνεισφέρει. Ολοι όσοι θέλουν, να βοηθήσουν εκείνους που έχουν ανάγκη».

Παρουσιάζοντας τον απολογισμό του έργου του δήμου για την κοινωνική συνοχή, ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε αναλυτικά στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών, ο οποίος σήμερα έχει 12.153 εγγεγραμμένους δικαιούχους, δηλαδή 5.574 εγγεγραμμένα νοικοκυριά.

Επίσης 1.656 άτομα (560 νοικοκυριά) βρίσκονται σε 6μηνιαία προγράμματα σταθερής υποστήριξης, είτε στο «Κοινωνικό Παντοπωλείο» είτε σε προγράμματα αναδόχων από ιδιωτικούς φορείς και εταιρείες.

Περίπου 150 άποροι και άστεγοι το μήνα φιλοξενούνται στους ξενώνες του δήμου: 24 στην Εστία των Αθηνών, 103 στο ξενοδοχείο «Ιωνίς», ενώ περίπου 5 άτομα φιλοξενούνται ημερησίως στο Υπνωτήριο.

Στη συνέχεια ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε στη λειτουργία του 2ου ορόφου του Φρουραρχείου, όπου σε ένα πρώτο στάδιο θα στεγαστούν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Αρσις, Praksis, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, «Μαζί για το παιδί», προκειμένου να προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες.

Συσσίτια

Επίσης, όπως τόνισε, σιτίζονται καθημερινώς 1.500 άτομα, τα οποία μοιράζονται στα δύο συσσίτια του δήμου, όλες τις ημέρες του χρόνου. «Πολύ σύντομα», σημείωσε, «θα παρέχονται σε 8.000 ανθρώπους, δηλαδή 3.700 νοικοκυριά, κουπόνια με τα οποία θα προμηθεύονται για 8 μήνες ό,τι κρίνουν απαραίτητο για τη διατροφή τους και το νοικοκυριό τους από τα καταστήματα λιανικής της επιλογής τους». Συνολικά αναμένεται να διανεμηθούν 46.000 κουπόνια αξίας 1.856.000 ευρώ, στο πλαίσιο προγράμματος του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου της Ε.Ε.

Στο χώρο της παιδείας, το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αθηναίων σημειώνει υψηλά ποσοστά επιτυχίας -80%- στις εξετάσεις για την ανώτατη εκπαίδευση.

Στο πεδίο της Υγείας, πραγματοποιούνται δωρεάν μαστογραφίες για ανασφάλιστες και άπορες γυναίκες.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας Μαρία Στρατηγάκη, η αντιδήμαρχος για το Παιδί Μαρία Ηλιοπούλου, η δημοτική σύμβουλος Ελένη Κατσούλη. Εκ μέρους της χορηγού εταιρείας, παρέστη η Δέσποινα Πάσσαρη, διευθύντρια επικοινωνίας νοτιοανατολικής Ευρώπης της πολυεθνικής εταιρείας που ανέλαβε την ανακατασκευή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστεγοι
Αλληλεγγύη
Δήμος Αθηναίων
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Κοινωνικά θέματα