Έντυπη Έκδοση

Η νανοτεχνολογία γεννά ελπίδες για την απασχόληση

Ηελπίδα για τον περιορισμό του ρεύματος φυγής Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, μέσω της ανάπτυξης της νανοτεχνολογίας, ήταν το κεντρικό μήνυμα του Διεθνούς Επιστημονικού Πολυσυνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2014 που έγινε στη Θεσσαλονίκη προ ημερών.

Συμμετείχαν πάνω από 1.500 ερευνητές από 57 χώρες, 140 ερευνητικοί φορείς και 280 πανεπιστήμια, ενώ παρουσιάστηκαν 750 ερευνητικές εργασίες και 40 ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.

Οπως εξήγησε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, οι καινοτόμες επιχειρήσεις στον τομέα της Νανοτεχνολογίας, που ήδη λειτουργούν στη χώρα μας, μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης και απορρόφησης νέου εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού. Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να κρατήσει τους Ελληνες επιστήμονες στη χώρα τους, περιορίζοντας το λεγόμενο brain-drain των τελευταίων χρόνων.

Στην Αττική

Σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, το 49% των επιχειρήσεων Νανοτεχνολογίας έχει έδρα την Αττική και η πλειονότητά τους παρέχει υπηρεσίες και προϊόντα καθαρισμού, Νανοϊατρικής και υφαντουργίας. Αντίθετα στη Θεσσαλονίκη, η οποία εξελίσσεται ραγδαία σε νανοτεχνολογικό κέντρο, οι εταιρείες οργανικών ηλεκτρονικών έχουν τη μερίδα του λέοντος, με τις εταιρείες φαρμακευτικών προϊόντων να έρχονται δεύτερες και τρίτες τις εταιρείες που παρέχουν προϊόντα καθαρισμού επιφανειών με νανοτεχνολογικά υλικά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Τεχνολογία/Εφαρμογές
Νανοτεχνολογία
Νανοϊατρική
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες