Έντυπη Έκδοση

Νέα καταδίκη Παν. Ψωμιάδη για τη ρύπανση στην Κορώνεια

Δεύτερη καταδίκη του Παναγιώτη Ψωμιάδη για την Κορώνεια. Το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης τον έκρινε ένοχο για την καθυστέρηση ελέγχων και τη μείωση προστίμων σε βιομηχανίες ή βιοτεχνίες που ρύπαιναν τη λίμνη.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου εξέδωσε την ετυμηγορία, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 11 μηνών, με τριετή αναστολή, στον πρώην νομάρχη Θεσσαλονίκης και ποινή φυλάκισης 8 μηνών στον συγκατηγορούμενο πρώην προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προστασίας Περιβάλλοντος της Νομαρχίας, για τα αδικήματα της «παράβασης καθήκοντος» και της «απιστίας».

Το δικαστήριο αθώωσε έναν πρώην υπάλληλο της Νομαρχίας και μια πρώην δημοτική σύμβουλο του Λαγκαδά, που κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την ίδια υπόθεση ενώ είχαν καταδικαστεί με 12μηνη φυλάκιση, σε πρώτο βαθμό. Το Μάρτιο 2013, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης είχε καταδικάσει τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, με φυλάκιση 15 μηνών, για την παράβαση καθήκοντος και την απιστία στην υπηρεσία ενώ είχε κριθεί αθώος για τα αδικήματα της ρύπανσης της λίμνης Κορώνειας και για το θέμα της σύστασης των αρμόδιων επιτροπών.

Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας του Εφετείου πρότεινε την ενοχή του Παναγιώτη Ψωμιάδη, επισημαίνοντας ότι: Μετά την επιβολή προστίμων από επιθεωρητές περιβάλλοντος, το 2007, διέταξε επανελέγχους από υπηρεσιακούς παράγοντες που καθυστέρησαν, για 15 μήνες, να υλοποιηθούν. Προκειμένου να ευνοήσει τη λειτουργία των βιομηχανιών, με όφελος για την επιχείρηση, μείωσε τα πρόστιμα και κατά συνέπεια τα έσοδα της Νομαρχίας, κατά συνολικά 24.000 ευρώ.

Στην απολογία του ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ανέφερε ότι «κατηγορήθηκα, εδώ και 10 χρόνια, για τη λίμνη Κορώνεια που ήταν πεθαμένη, εδώ και 30 χρόνια». Υποστήριξε ακόμη ότι ζήτησε μια ολοκληρωμένη τεκμηριωμένη άποψη από τις υπηρεσίες καθώς επίσης και ότι η Νομαρχία επέβαλε πρόστιμα και έκλεισε επιχειρήσεις που ρύπαιναν τη λίμνη. «Αδυναμία ελέγχων υπήρχε και από την αποκεντρωμένη διοίκηση. Η αναπροσαρμογή έγινε στις 7 από τις 10 μικρές επιχειρήσεις -που συμμορφώθηκαν- γι' αυτό ήμασταν τόσο επιεικείς» επισήμανε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Θεσσαλονίκη
Περιβάλλον & οικολογία
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δικαστικό ρεπορτάζ
Διαχείριση απορριμμάτων