Έντυπη Έκδοση

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Αιτία αντιπαράθεσης στο βρετανικό Κοινοβούλιο

Οι πρώτοι καρποί της λαμπερής άφιξης της Αμάλ Αλαμουντίν- Κλούνεϊ στην Αθήνα για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα φάνηκαν αμέσως. Η έκπληξη είναι ότι αυτό συνέβη μέσα στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Σ' αυτό διασταύρωσαν εχθές, την ώρα που η σύζυγος Κλούνεϊ αναχωρούσε από τη χώρα μας, τα ξίφη τους δύο Βρετανοί βουλευτές με την υπουργό Πολιτισμού της Αγγλίας.

«Ντροπή για αυτή τη χώρα (σ.σ. Ηνωμένο Βασίλειο)», χαρακτήρισε τα κλεμμένα Γλυπτά που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο ο βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζορτζ Αντριου. «Σίγουρα το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται να συμμετέχει τώρα εποικοδομητικά, να ενεργήσει γενναιόδωρα και να αναγνωρίσει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να τα επιστρέψουν στην Αθήνα». Προηγουμένως, είχε καταθέσει σχετική ερώτηση και στο υπουργείο Πολιτισμού της Αγγλίας. Πρόκειται για την πρώτη δημόσια διερεύνηση των προθέσεων της βρετανικής κυβέρνησης στη διαμεσολάβηση της UNESCO, προκειμένου να δώσει μέχρι τις 30 Μαρτίου μια οριστική απάντηση για τα γλυπτά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπν, ο οποίος τόνισε «τα αντικείμενα αυτά έχουν βασικά κλαπεί από το λαό της Ελλάδας». Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολύ δυνατά συναισθήματα γι' αυτό το θέμα στην Ελλάδα. Πιθανότατα και οι σχέσεις μας με τη χώρα να βελτιωθούν αν υιοθετήσουμε εποικοδομητικά τη θέση επιστροφής κάποιων - αν όχι όλων των αντικειμένων».

Τζορτζ Αντριου Τζορτζ Αντριου Υπήρξε και η πρώτη δημόσια απάντηση της βρετανικής κυβέρνησης, μετά την έναρξη της διαιτησίας από την UNESCO, διά στόματος της υφυπουγού Πολιτισμού Ελεν Γκραντ, που αποκαλύπτει την αδιάλλακτη στάση που συνεχίζει να κρατάει η χώρα. «Είναι ξεκάθαρο ότι τα Γλυπτά ανήκουν νόμιμα στο Βρετανικό Μουσείο, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι, και μάλιστα δωρεάν. Δεν είναι προϊόν κλοπής», δήλωσε προκλητικά η υπουργός. Και συνέχισε, θολώνοντας τα νερά σχετικά με την εμπλοκή της UNESCO: «Θα λάβουμε υπόψη μας αυτή την πρόταση και θα απαντήσουμε εν καιρώ». Και διαβεβαίωσε ότι «υπάρχει εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Βρετανίας. Το θέμα συζητήθηκε πολύ πρόσφατα, στις αρχές Οκτωβρίου, στα κεντρικά γραφεία της UNESCO στο Παρίσι».

«Φυσικά και είναι θετικό να γίνεται συζήτηση στο βρετανικό Κοινοβούλιο, αλλά δεν υπάρχει καμία σημαντική αλλαγή προς ώρας» δηλώνει μέσω της «Ε» ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, Ντέιβιντ Χιλ. «Ο Αντριου είναι ήδη με το μέρος μας ως πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Μαρμάρων. Οσο για την απάντηση που έδωσε η Βρετανία, διά στόματος της υπουργού Πολιτισμού, είναι η ίδια με αυτήν που ανέκαθεν πρέσβευε».

Το αν θα προσφύγει τελικά μέσω δικαστηρίων η Ελλάδα κατά της Αγγλίας «είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν πιστεύω όμως ότι η βρετανική κυβέρνηση πρόκειται να αλλάξει στάση. Στην τελευταία επικοινωνία που είχα τόσο μαζί της όσο και με το Βρετανικό Μουσείο υπονοήθηκε καθαρά ότι δεν θα συμφωνήσουν με την Ελλάδα. Τότε τα δικαστήρια θα είναι μονόδρομος. Μου είναι πραγματικά ακατανόητο που οι Ελληνες είναι τόσο νευρικοί στο ενδεχόμενο να διεκδικήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους διά της δικαστικής οδού».

Τζέρεμι Κόρμπιν Τζέρεμι Κόρμπιν Μέχρι να εξαντληθεί η εξάμηνη διορία που δίνεται μέσω της UNESCO στη βρετανική κυβέρνηση, το λονδρέζικο δικηγορικό γραφείο του Τζ. Ρόμπερστον Doughty Street Chambers, με την Αμάλ Κλούνεϊ και τον Νόρμαν Πάλμερ «θα προετοιμάζει τα νομικά επιχειρήματα της Ελλάδας. Το ποσοστό επιτυχίας είναι 75%», εκτιμά ο κ. Χιλ. Παρ' ότι, όπως τονίζει, δεν αναμειγνύεται στις οικονομικές συμφωνίες της κυβέρνησης με τους ξένους νομικούς, «σας διαβεβαιώ ότι δήλωσαν πως μπορούν να αναλάβουν τη δικαστική διεκδίκηση με πολύ μεγάλη έκπτωση. Είναι προετοιμασμένοι να εργαστούν με ειδική χαμηλή τιμή επειδή πιστεύουν στο σκοπό. Είμαι πραγματικά ευτυχής που η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει τις νομικές δυνατότητές της. Τα Γλυπτά θα γυρίσουν στην Ελλάδα. Δεν θα σταματήσουμε. Και είναι καλό που το θέμα συζητιέται διεθνώς και ειδικά μέσα στο βρετανικό Κοινοβούλιο».

Τασούλας: «Είμαστε πανέτοιμοι»

Ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας, ερωτηθείς σχετικά χθες από την «Ε», δήλωσε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο εκλήθη από την UNESCO να συνεννοηθεί με την Ελλάδα για το θέμα επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Τώρα καλείται και από το βρετανικό Κοινοβούλιο. Εμείς είμαστε πανέτοιμοι για τη διαδικασία της διαμεσολάβησης που έχουμε ζητήσει».

«Εξαιρετική συγκυρία» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Δημ. Παντερμαλής «το ότι ακούγονται στο βρετανικό Κοινοβούλιο αυτές οι φωνές».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Γλυπτική/Κεραμική/Εργα Τέχνης
Μάρμαρα του Παρθενώνα
Υπουργείο Πολιτισμού
Βρετανία