Έντυπη Έκδοση

Οι κατά Μανθούλη περιπέτειες ζωής

«Ο κόσμος κατ' εμέ» είναι η αγαπημένη στήλη του Ροβήρου Μανθούλη στην «Ε». Γνωρίζω πολλούς που περιμένουν πώς και πώς κάθε Παρασκευή να τη διαβάσουν στις καλλιτεχνικές σελίδες της εφημερίδας μας. 

Ηρθε όμως η ώρα όλες αυτές οι απίστευτες περιπέτειες ζωής, που αφηγείται ο προικισμένος (και με το ταλέντο της γραφής) αυτός σκηνοθέτης, να βγουν σε ένα σπαρταριστό αυτοβιογραφικό βιβλίο με τον ίδιο τίτλο: «Ο κόσμος κατ' εμέ».

Η νέα αυτή έκδοση θα παρουσιαστεί αύριο Σάββατο στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων των εκδόσεων Γαβριηλίδη (Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι).

Γιατί όμως «Ο κόσμος»; Και γιατί «Κατ' εμέ»; Την απάντηση δίνει η εγγονή του, Μελίνα: «Ο παππούς μου έζησε 80 ιστορικά χρόνια στην Ελλάδα, στην Αμερική, στη Γαλλία και, εξερευνώντας τον κόσμο, σε ακόμα 30 χώρες και λαούς. Γύρισε 122 ταινίες για το σινεμά και τη Γαλλική Τηλεόραση. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τού ανέθεσε να μετατρέψει το ΕΙΡΤ σε ΕΡΤ και ο Ανδρέας Παπανδρέου την ΥΕΝΕΔ σε ΕΡΤ-2 (το Πρόγραμμα φυσικά). Στο μεταξύ έχει εκδώσει 14 βιβλία. Και σήμερα, στις Εκδόσεις "Γαβριηλίδη" ένα χρονικό αναμνήσεων με τίτλο "Ο κόσμος κατ' εμέ - Ο βίος και τα πάθη μου". Χρονικό αποστασιοποιημένο και ευδιάθετο. Από μια ζωή αρκετά αναστατωμένη (αν κρίνω από όσα μου έχει αφηγηθεί): Μεταξική Δικτατορία, Πόλεμος, Κατοχή, ΕΑΜική Αντίσταση και Διάπλασις των Παίδων, σπουδές Πολιτικών Επιστημών στην Ελλάδα και σκηνοθεσίας στην Αμερική, αψιμαχίες με τη συμμορία Μακάρθι, συνομιλίες με τους Τζίμι Μέριλ, Δημήτρη Μητρόπουλο, Ιγκόρ Στραβίνσκι».

Είναι προφανές πως η προσωπική ιστορία του Ροβήρου Μανθούλη ταυτίζεται με την ιστορία του τόπου μας, τη γέννηση της δημόσιας τηλεόρασης, τον ελληνικό κινηματογράφο. Συνεχίζουμε λοιπόν: «Στρατιωτική θητεία στο ρόλο του διερμηνέα του πρωθυπουργού -όταν ανοίγει το Κυπριακό-, Διεύθυνση Σπουδών Σχολής Κινηματογράφου, ίδρυση Τμήματος Ντοκιμαντέρ στο υπουργείο Τύπου, ίδρυση της "Ομάδας των 5", σκηνοθεσίες ("Ψηλά τα Χέρια Χίτλερ", "Πρόσωπο με Πρόσωπο", "Μπλουζ με Σφιγμένα Δόντια", "Lilly's Story" κ.ά.), εξορία στη Γαλλία το 1967, αντιχουντικός αγώνας, προεδρία της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού, συνομιλίες με Ελληνες πρωθυπουργούς (Παπάγο, Καραμανλή, Ράλλη, Γ. Παπανδρέου, Α. Παπανδρέου), έρευνες για την αυτοκρατορία της Μαφίας στην Κούβα, τη μυστική Εισβολή στην Αλβανία, τη Δολοφονία του Κένεντι, το Γουότεργκεϊτ...»

Να πούμε πως ο Ροβήρος Μανθούλης, ένας άνθρωπος του κόσμου, με έντονη πολιτική και κοινωνική συνείδηση, είχε καλή παρέα στο «Πατάρι»: τους Μιχάλη Κατσαρό, Δημήτρη Χριστοδούλου, Λεωνίδα Ζενάκο, Μίνωα Αργυράκη, Κίμωνα Φραίαρ, Μάνο Χατζιδάκι, Γιάννη Τσαρούχη, Νίκο Γκάτσο. Επειτα απ' όλα αυτά, σκεφτείτε λοιπόν τι ιστορίες έχουμε να διαβάσουμε σε αυτό το χρονικό που μοιάζει με υπόγεια ιστορία του 20ού αιώνα.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι Ρένα Θεολογίδου, Γιάννης Μπακογιαννόπουλος και Τίτος Πατρίκιος, γνωριμίες πολλών δεκαετιών του Ρ. Μανθούλη. Αξίζει να είμαστε εκεί. Και μόνο για τις ιλαροτραγικές περιπέτειες στην ΕΡΤ του 1976 και του 1982! ΕΥ.Β.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Παρουσίαση βιβλίου
Συγγραφείς/Συγγράμματα
Βιβλίο