Έντυπη Έκδοση

Δεύτερη μέρα για το Πανόραμα

Πετυχημένη ήταν χθες η έναρξη από το 27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και η ανταπόκριση του κόσμου δικαιώνει τη μακροβιότερη ύπαρξή του. Σήμερα γίνεται η έναρξη των ταινιών μικρού μήκους στο «Αστυ» (6.00 μ.μ.), που στηρίζει το φεστιβάλ, από τη Horme Pictures.

Παράλληλα προβάλλεται το «Ναι μεν, αλλά...» του Παύλου Τάσιου (6.00 μ.μ., «Αστυ»). Ενας δημοσιογράφος, που ψάχνει απαντήσεις για το φόνο μιας κοπέλας από τον εραστή της που στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Συνεχίζουμε με «Αποχαιρετισμός στα όπλα» (8.00 μ.μ., «Αστυ») του Frank Borzage, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ernest Hemingway. Ο Φρεντερίκ Χένρι, που εργάζεται ως οδηγός ασθενοφόρου στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, και μια Αγγλίδα νοσοκόμα, που έχασε στον πόλεμο τον αρραβωνιαστικό της, θα συναντηθούν και θα τους ενώσει ο έρωτας.

Η βραδιά στον «Αστυ» κλείνει με Avant Premiere του «Inbetween Worlds» του Feo Aladag (10.00 μ.μ.). Ο Γερμανός στρατιώτης Τζέσπερ στο Αφγανιστάν, ενώ έχασε τον αδελφό του εκεί, με τη βοήθεια ενός ντόπιου διερμηνέα προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινότητας. Σύντομα θα διχαστεί ανάμεσα στο στρατιωτικό καθήκον και τη συνείδησή του.

Το πρόγραμμα στην «Ααβόρα» είναι εξίσου ενδιαφέρον:

Η εμβληματική ταινία «Ευρυδίκη Β.Α. 2037» (6.15 μ.μ.) του Νίκου Νικολαΐδη έχει έντονη οργουελική έμπνευση. Εκείνη ζει σε χώρα με δικτατορικό καθεστώς και κλεισμένη σπίτι της περιμένει να έρθουν να την πάρουν. Μέσα στην ψυχοφθόρα αναμονή της επικοινωνεί ο εξαφανισμένος Ορφέας και επιδιώκει να τη δει. Ερχεται τελικά όχι ως ελευθερωτής, αλλά ως θάνατος.

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αθανίδης διαλέγει και προλογίζει την ταινία «Η κατάσταση των πραγμάτων» (8.15 μ.μ.) του Wim Wenders. Στην Πορτογαλία ένα κινηματογραφικό συνεργείο γυρίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας με τους επιζώντες μετά την Αποκάλυψη στη Γη. Στερεύουν από πόρους και σταματούν την παραγωγή, οπότε εξαφανίζεται μυστηριωδώς ο παραγωγός και θα αρχίσουν να τον αναζητούν.

Το «Εγώ και οι γυναίκες» του Pierre Etaix θα μας παρασύρει περίτεχνα στη ζωή του συνεσταλμένου Πιερ. Ασχολείται με αστρολογία και αναπτύσσει εμμονικό έρωτα για μία τραγουδίστρια που πιστεύει ότι είναι μόνο για εκείνον. Παράλληλα προσπαθεί ν' αποφύγει μια γειτόνισσά του, που τον διεκδικεί.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Κινηματογράφος