Έντυπη Έκδοση

Οχι στην αξιολόγηση σε ΓΓΕΕ και ΓΓΜΕ

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ συνεχάρησαν τους συναδέλφους δημοσιογράφους της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, οι οποίοι συλλογικά και αταλάντευτα αρνήθηκαν να συμπράξουν στην κωμωδία της «αξιολόγησης».

Σε σχετική ανακοίνωσή τους, οι δύο Ενώσεις υπογράμμισαν ότι η αντίδραση της διοίκησης της ΓΓΕΕ και της ΓΓΜΕ, η οποία με σχετικό έγγραφό της ζήτησε την ολοκλήρωση της διαδικασίας, έστω και χωρίς τη σύμπραξη των συναδέλφων, μόνο ως ένδειξη πανικού και ομολογία αποτυχίας μπορεί να εκληφθεί.

Στην ανακοίνωση τονίστηκε επίσης ότι:

**Το δημοσιογραφικό λειτούργημα, όπως προστατεύεται από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δεν μπορεί να υπαχθεί σε διατάξεις περί αξιολόγησης του προσωπικού των δημόσιων υπηρεσιών. Οι δημοσιογράφοι δεν είναι ποτέ όργανα της εκτελεστικής εξουσίας, σε οποιονδήποτε φορέα και αν παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Η εργασία τους δεν μπορεί να αξιολογηθεί με τα κριτήρια του Π.Δ. 318/1992, το οποίο αφορά το προσωπικό των δημόσιων υπηρεσιών και των ΝΠΔΔ που υπάγονται στον Υπαλληλικό Κώδικα.

**Οι δημοσιογράφοι που εργάζονται σε φορείς του Δημοσίου τυγχάνουν μέλη αναγνωρισμένων δημοσιογραφικών οργανώσεων (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ), υπακούουν στη συνείδησή τους και τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση των πολιτών και ως εκ τούτου δεν δύνανται να αξιολογηθούν από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία.

**Οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στο δημόσιο τομέα ασκούν τα καθήκοντά τους με πλήρη ανεξαρτησία, υπόκεινται σε ειδικό εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς, και σε κάθε περίπτωση ούτε υφίσταται ούτε προβλέπεται εκ του νόμου οποιοσδήποτε ad hoc μηχανισμός αξιολόγησής τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Επιτροπή Αξιολόγησης
TV & Media
Συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις