Έντυπη Έκδοση

Πληροφορίες στην ΕΥΠ κατά την προανάκριση

Εισαγγελική γνωμοδότηση υποχρεώνει το Λιμενικό Σώμα, όπως και άλλες δημόσιες υπηρεσίες -αστυνομικές, πυροσβεστικές και δασικές αρχές- να παρέχουν κάθε είδους πληροφορίες και στοιχεία στην ΕΥΠ για υποθέσεις που βρίσκονται στο στάδιο της προανάκρισης.

Ερμηνεύοντας τις συνταγματικές διατάξεις και τη νομοθεσία, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κων. Παρασκευαΐδης αποφαίνεται ότι «για την εκπλήρωση της αποστολης της, η ΕΥΠ δικαιούται να αναζητεί, να συλλέγει και να παρέχει πληροφορίες για την πρόληψη ή αποτροπή απειλής της εθνικής ασφάλειας ή του δημοκρατικού πολιτεύματος, για την προστασία των εθνικών συμφερόντων της χώρας άλλα και για άλλα εγκλήματα».

Οσον αφορά στον τρόπο και την έκταση των πληροφοριών και στοιχείων που παρέχονται, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κάνει την ακόλουθη διάκριση:

Εφόσον ζητούνται πληροφορίες προφορικά ή χορήγηση εγγράφων της δικογραφίας, τότε πρέπει να χορηγούνται μετά την υποβολή προφορικού ή γραπτού αιτήματος της ΕΥΠ. Σε αυτή την περίπτωση, το Λιμενικό οφείλει να ενημερώνει προφορικά τον εισαγγελέα, αφού αυτός έχει τη γενική διεύθυνση της προανάκρισης και επιπλέον έχει ως γενικότερη αποστολή την τήρηση της νομιμότητας, την προστασία του πολίτη και τη διαφύλαξη των κανόνων της δημόσιας τάξης. Ο κ. Παρασκευαΐδης τονίζει ότι η επικοινωνία αυτή μεταξύ των δύο μερών πρέπει να μένει απόρρητη.

Εφόσον όμως η ΕΥΠ ζητεί να έρθει σε επαφή με τον κατηγορούμενο, τότε προηγουμένως ο αρμόδιος εισαγγελέας θα πρέπει να έχει ελέγξει τη νομιμότητα του αιτήματος και να έχει δώσει τη γραπτή έγκρισή του, δεδομένου ότι πρόκειται για θέμα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και δικαιωμάτων του κατηγορούμενου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΕΥΠ
Καταθέσεις & Μαρτυρίες
Εισαγγελικές έρευνες