Έντυπη Έκδοση

Ο όφις των αγορών

Η τέλεια καταιγίδα

Οι κεραυνοί των προηγούμενων ημερών συνεχίστηκαν χθες στην Ευρώπη. Οι βρετανικές μετοχές υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών, με τις τραπεζικές σε χαμηλό τριμήνου. Χαμηλό έτους για τις ευρωπαϊκές μετοχές, με τον Stoxx Europe 600 σε υποχώρηση για όγδοη μέρα, που όμως μετριάστηκε από τις αμερικανικές ειδήσεις. Ιδια εικόνα για Ασία και αναδυόμενες, με το σχετικό δείκτη MSCI στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο. Τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας καταρρέουν, με τις αποδόσεις τους να εκτινάσσονται. Αντίθετα, τα γερμανικά bunds και τα αμερικανικά treasuries αγκαλιάζουν ακόμα περισσότερους επενδυτές με αποδόσεις που πέφτουν σε ιστορικά χαμηλά.

* Κοινός παρονομαστής όλων των παραπάνω, η υποψία που γίνεται βεβαιότητα: η παγκόσμια οικονομία πάει κατά διαόλου. Και το QE λήγει οσονούπω.

Η Fed σώζει

Καλύτερη ήταν η εικόνα στη Νέα Υόρκη μετά τις μεγάλες ενδοσυνεδριακές απώλειες της Τρίτης. Εχοντας περάσει σε αρνητικό έδαφος για το 2014 από την περασμένη Παρασκευή, ο Dow Jones βρήκε στήριγμα στα όσα είπε ο Τζέιμς Μπούλαρντ στο Bloomberg. Με αφορμή την ομιλία του στο Millennials Rising (διήμερο συμπόσιο που διοργανώνει το New America Foundation στην Ουάσιγκτον για τη γενιά Αμερικάνων που γεννήθηκαν μεταξύ 1980-2000 ή Generation Υ), ο πρόεδρος της Fed Σεντ Λούις υποστήριξε πως η Fed θα πρέπει, ελέω χαμηλών προσδοκιών για τον πληθωρισμό, να παρατείνει τη λήξη του QE, η οποία αναμένεται στην επόμενη συνάντηση στις 28-29.10.

* Η διαφορά με το ξεπούλημα του 2007 είναι πως η Fed πλέον δεν μπορεί να ρίξει τα επιτόκια για τους εκλεκτούς της, που όσο χρήμα μάζεψαν, μάζεψαν.

Τα κλιματιστικά σώζουν

Μιλώντας για fundamentals, η Fed ανακοίνωσε χθες τη βιομηχανική παραγωγή Σεπτεμβρίου στο +1,0% (μεγαλύτερη αύξηση από τον Νοέμβριο του 2012) από -0,2% τον Αύγουστο. Συνολικά στο γ' τρίμηνο η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 3,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013, παραμένοντας στο μ.ο. των αντίστοιχων τριμήνων από το 2010. Τα ενθαρρυντικά βιομηχανικά νούμερα προέκυψαν κυρίως από την ισχυρή παραγωγή στις κοινωφελείς επιχειρήσεις (+3,9%), καθώς, όπως γράφει η Fed, αυξήθηκε η ζήτηση για κλιματιστικά, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών του Σεπτεμβρίου. Η παραγωγή στη μεταποίηση έκανε ριμπάουντ (+0,5%) και οι αυτοκινητοβιομηχανίες υποχώρησαν για δεύτερο μήνα λιγότερο (-1,4% από -7,6% τον Αύγουστο).

Φαντάσματα αποπληθωρισμού

Τα παραπάνω δίνουν μια κάποια ελπίδα για στήριξη κατανάλωσης και τιμών μετά τα άσχημα νέα της Τετάρτης: λιανικές πωλήσεις στα κάτω τους, καθώς οι μισθοί δεν φτάνουν, και δείκτης τιμών παραγωγού -0,1% για τον Σεπτέμβριο, αρνητικός πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο. Τουλάχιστον, σε ετήσια βάση αυξήθηκε +1,6%, ενώ ο δομικός δείκτης, όπου εξαιρούνται τα είδη με τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις (ενέργεια, τρόφιμα), παρέμεινε αμετάβλητος.

* Πληθωρισμός στην Κίνα (15.10) 1,6% τον Σεπτέμβριο από 2,0%, το χαμηλότερο τεσσάρων και πλέον ετών. Πληθωρισμός στη Γερμανία κολλημένος στο 0,8%. Και η Ευρώπη, κύριε; Ξανά πίσω στο 2009 με οκτώ χώρες σε αποπληθωρισμό.

* Γερμανικός ουρανός αστραπές δεν φοβάται.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Στη στήλη
Ο όφις των αγορών