Έντυπη Έκδοση

Υμνητής του μόχθου και της καθαρής καρδιάς

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Με τον ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΣΑΓΚΑΤΟ

Μεγάλωσε με αγώνα και στερήσεις. Γράμματα έμαθε στο Ορφανοτροφείο και σπουδές έκανε στη Σύρα. Πηλοφόρι, μυστρί, σκαλωσιές, οικοδομή, αλλά και αγάπη για τα γράμματα.

«Παραμονές των εκλογών  με της ψευτιάς τον ήχο,  εμάς βλέπουν κατάματα  κι η πλάτη τους τον τοίχο» Ε.Τ. «Παραμονές των εκλογών με της ψευτιάς τον ήχο, εμάς βλέπουν κατάματα κι η πλάτη τους τον τοίχο» Ε.Τ. Πάντα έβρισκε χρόνο να διαβάζει και να σκαρώνει τα δικά του τετράστιχα και τις ιστορίες του με γλώσσα απλή και καθημερινή. Μιλάμε με τον Εμμανουήλ Τσαγκάτο, έναν ευγενή άνθρωπο του μόχθου με ουσιαστική μόρφωση, συγγραφέα και ποιητή.

- Ερμουπολίτης στην καταγωγή;

«Γεννήθηκα στην Ερμούπολη της Σύρας, όπου και κατοικώ μόνιμα».

- Ζήσατε και στον Πειραιά;

«Στο μεγάλο λιμάνι έζησα δύο χρόνια, περίπου. Ημουν τρόφιμος στο Ζάννειο Ορφανοτροφείο, το οποίο βρισκόταν στην αρχή της οδού Νοταρά, όχι μακριά απ' την κακόφημη Τρούμπα, τότε, του Πειραιά. Το 1956, μέσα στο Ορφανοτροφείο, τελείωσα την Εκτη τάξη του Δημοτικού και στη συνέχεια, το πρώτο εξάμηνο του Γυμνασιακού Παραρτήματος του Γ' Γυμνασίου Πειραιά, όπου λειτούργησε πρώτη χρονιά το 1957, εντός του ιδρύματος».

- Από τα 13 στην οικοδομή;

«Αυτό ήταν και η αφορμή να φύγω από το ίδρυμα, επειδή δεν άντεχα τον εγκλεισμό, και να επιστρέψω στη Σύρο. Εκεί, δεν μπόρεσα να συνεχίσω το Γυμνάσιο, τα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα, δεν είχα πατέρα -κι έτσι, από 13 χρόνων πήγα στην οικοδομή».

- Βρίσκατε χρόνο για διάβασμα;

«Οσο κουρασμένος κι αν ήμουν, πάντα έβρισκα χρόνο για να διαβάσω, κάθε λογής βιβλίο με ουσία, ελπίζοντας κάποτε να μάθω ότι δεν ξέρω τίποτα».

- Πόσα βιβλία και ποια έχετε γράψει;

«Σε ηλικία σαράντα χρόνων, χωρίς να το καταλάβω, άρχισα να γράφω. Αυτό για μένα ήταν μια σωματική ανάγκη και κατάθεση ψυχής. Εως σήμερα, έχω γράψει 6 βιβλία. Τα τέσσερα είναι ποιητικές συλλογές: "Α' σειρά-Σύρος 2006", "Σύρος-Β' σειρά 2007", "Πολιτείας πλάκωμα 2010 μ.Χ." και "Εθνικός θρήνος 2011μ.Χ.". Μια κοινωνικοπολιτική σάτιρα σε 3 πράξεις και μικρά διηγήματα, "Καφενείο το 'Κυνοβούλιο'" και το μυθιστόρημα "Αγγελοι και δαίμονες".

Επίσης, έχω γράψει ακόμα ένα μυθιστόρημα, αμέτρητους στίχους και μικρά διηγήματα, τα οποία δεν έχουν κυκλοφορήσει. Σε συμμετοχή μου σ' έναν Διεθνή Λογοτεχνικό διαγωνισμό, τον οποίο διοργάνωσαν "Οι φίλοι της Ανδρου", στην Ανδρο, ένα από τα διηγήματά μου, "Το παιδί και ο γλάρος", πήρε το Β' βραβείο».

- Με ποιες αφορμές;

«Οι αφορμές που γράφω είναι παντού γύρω μας. Η ζωή είναι γεμάτη από πίκρες, χαρές και περίεργα παιχνίδια».

- Ο αγαπημένος σας στίχος ποιος είναι;

«Ενας από τους αγαπημένους μου στίχους είναι: "Με της ψυχής την ομορφιά και της καρδιάς σου χτύπους, όλα μοιάζουν ζωγραφιά, αρνιά βλέπεις τους λύκους"».

- Το ωραιότερο που σας είπαν για τα βιβλία σας;

«Από τα ωραιότερα που μου έχουν γράψει, είναι: "Κύριε Μανώλη, διαβάζοντας τα βιβλία σας ταξιδεύεις, ονειροπολείς, φαντάζεσαι και αισιοδοξείς, αλλά και προσγειώνεσαι, πονάς, λυπάσαι και υπομένεις, καρτερείς αλλά και ελπίζεις". Οπως επίσης, σε μια κριτική της ποιητικής συλλογής μου "Εθνικός θρήνος 2011μ.Χ.", σε πειραϊκή εφημερίδα: "Ενας πραγματικός θούριος του Ρήγα και παιάνας του Τυρταίου, τα ποιήματά του, με δυνατό λόγο και μεγάλη απήχηση στην ψυχή καθενός αναγνώστη". Αυτά τα ανθρώπινα λόγια είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή μου».

- Ποιο συγγραφέα ή ποιητή ξεχωρίζετε;

«Από τους συγγραφείς ξεχωρίζω τον Μενέλαο Λουντέμη και τον Paulo Coelho και από τους ποιητές τον Γιάννη Ρίτσο, γιατί πιστεύω ότι τα γραφόμενά τους είναι λόγια καρδιάς».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πρόσωπα
Ανθρώπινα
Συνεντεύξεις