Έντυπη Έκδοση

«Η μπάλα λέει αλήθεια»

**Από κείμενο του Δημήτρη Μηλάκα στο imerodromos.gr

Τα όσα έγιναν στο Βελιγράδι στον ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβίας-Αλβανίας μπορούν να μας πουν και να μας δείξουν τι ακριβώς έχει αφήσει πίσω της η εικοσαετής πολιτική του «εκσυγχρονισμού και της ενσωμάτωσης» που άσκησε η Δύση στους... υπανάπτυκτους Βαλκάνιους.

Πρόκειται για μια πολιτική η οποία ασκήθηκε με το μαστίγιο των νατοϊκών βομβαρδισμών και το καρότο της ένταξης στην... ευημερούσα Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόκειται για μια πολιτική που διέλυσε κράτη, δημιούργησε κρατίδια-μαριονέτες, όρισε πολιτικές ελίτ- αχυράνθρωπους, ξετίναξε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων οδηγώντας τους στη φτώχεια και την εξαθλίωση.(...).

Να λοιπόν πως εμφανίζονται τα Βαλκάνια μετά τον εικοσαετή εκσυγχρονισμό τους:

Ρουμανία και Βουλγαρία μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. μα πάνω απ' όλα αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις για τον έλεγχο της Ρωσίας.

Κόσσοβο-Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας: Δύο κράτη που υπάρχουν για να φιλοξενούν την μεγαλύτερη βάση που διατηρούν οι ΗΠΑ σ' ολόκληρο τον κόσμο.

Μαυροβούνιο: κράτος-λαθρέμπορος παράδεισος του ξεπλύματος.

Σερβία: λεηλατημένη οικονομικά, με τη θηλιά στο λαιμό, υποχρεωμένη να ακολουθήσει το δυτικό δρόμο.

Αλβανία: ο μικρομέγαλος των Βαλκανίων που επενδύει σε μεγάλες ιδέες εθνικών ολοκληρώσεων.(...).

Οσο για την Ελλάδα... όλοι γνωρίζουμε τι ακριβώς και πόσο κοστίζει το «ανήκομεν -άνευ όρων- εις την Δύσιν».(...).

Στον αγώνα Σερβίας-Αλβανίας ο αδελφός του πρωθυπουργού της Αλβανίας οργάνωσε -απ' ό,τι φαίνεται- την ιστορία με το τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανάκι που ανέμισε τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» πάνω από τον αγωνιστικό χώρο, γεγονός που πυροδότησε τη σύρραξη.(...).

Ας έρθουμε και πάλι στο γήπεδο. Εκεί όπου μπορεί να ξεδιπλωθεί -εκτός από την τέχνη των ποδοσφαιριστών- και το κοινωνικό ασυνείδητο με έναν τρόπο άμεσο και αυθεντικό. Εκεί όπου η κοινωνική πυρίτιδα -εφ' όσον υπάρχει- δεν είναι δυνατόν ούτε να κρυφτεί ούτε να μην ανάψει...

(...). Και αν ένας ποδοσφαιρικός αγώνας δεν μπορεί να εκτονώσει το αρχέγονο ανθρώπινο πάθος για νίκη και επικράτηση, αλλά αντίθετα λειτουργεί ως πυροκροτητής για την έκρηξή του, τότε ίσως θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας μακριά από τον ποδοσφαιρικό αγωνιστικό χώρο και να την επικεντρώσουμε στην πραγματική αρένα.(...).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Τυπογραφείο