Ηλεκτρονική Έκδοση

ΑΚΡΙΒΟ MOY... SPREAD

Ριμπάουντ εκτόνωσης στο χρηματιστήριο

Μετά τη βουτιά 14% σε τρεις συνεδριάσεις

Τελευταία ενημέρωση:

Γκελ στα χαμηλά καταγράφουν οι τιμές των μετοχών με τη... βοήθεια της ΕΚΤ, μετά τη μεγάλη πτώση των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε συνολικές απώλειες 14%, εν μέσω ανοδικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές. Κοντά στο 8,2% υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου την μετά την άνοδο πάνω από το 9%, παραμένοντας σε επίπεδα... μνημονίου 2010.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έχει διασπάσει ανοδικά τα επίπεδα των 900 μονάδων και στις 14:00 διαμορφώνεται Ράλι εκτόνωσης καταγράφουν οι τιμές των μετοχών μετά το «ξεπούλημα» των τριών προηγούμενων ημερών που προκάλεσε «ελεύθερη πτώση» του Γενικού Δείκτη κατά 13,56%.

Σημάδια αποκλιμάκωσης εμφανίζονται και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να καταγράφει σημαντική πτώση από το 9% που ήταν αρχικά στο 8,2%.

O Γενικός Δείκτης Τιμών βρίσκεται πάνω από τα επίπεδα των 900 μονάδων και κινείται προς την περιοχή του 920 μονάδων. Στις 14:00, διαμορφώνεται στις 919,19 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 5,76%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 115,27 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 6,06%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 4,63%.

Από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Jumbo (+10,67%), του ΟΠΑΠ (+9,25%), της ΔΕΗ (+8,39%), του ΟΤΕ (+8,13%), της MIG (+7,48%), της ΕΧΑΕ (+7,18%) και της Εθνικής (+6,95%). Ανοδικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (+8,67%), των Τηλεπικοινωνιών (+8,13%), του Εμπορίου (+7,01%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+6,68%).

Ανοδικά κινούνται 96 μετοχές, 16 πτωτικά και 15 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: ΣΕΛΟΝΤΑ +18,60%, Dionic +12,50%, Jumbo +10,41% και ΕΛΑΣΤΡΟΝ +9,71%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Άλφα Γκρίσιν -20,00%, Ακρίτας -10,00%, Fieratex -9,95% και Ιντεάλ(κ) -9,65%.

H απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρούσε περίπου κατά 1% σε σχέση με χθες και κυμαίνεται στο 8,2%. Αντίστοιχα, πτωτικά κινείται η απόδοση του 3ετούς ομολόγου στο 6,7% και του 5ετους τίτλου στο 7%. Η ελληνική αγορά σήμερα κινείται αντίστροφα με τις ευρωπαϊκές αγορές του Βορρά, όπου παρατηρείται πτώση των τιμών και άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων. Ενδεικτικά, η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 0,42% στο 1,3% και του γερμανικού κατά 0,035% στο 0,85%.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τ. Αναστασάκος χαρακτήρισε χθες ως μη δικαιολογημένη την ανησυχία των αγορών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας την επόμενη ημέρα της λήξης της παρούσας μορφής του προγράμματος προσαρμογής.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κάνουν ράλι σήμερα με τη... βοήθεια της ΕΚΤ, διακόπτοντας το μεγαλύτερο σε διάρκεια σερί πτωτικών συνεδριάσεων των τελευταίων 11 ετών, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.

«Κάθε νέο που έρχεται από την ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού θα είναι αρκετά θετικό και υποστηρικτικό για τις αγορές μετοχών, ιδιαίτερα μετά το πρόσφατο ξεπούλημα», δήλωσε χρηματιστηριακός αναλυτής στο Λουξεμβούργο, προσθέτοντας ότι «στις αρχές Οκτωβρίου υπήρξε μία μεγάλη αρνητική αντίδραση μετά τα ασαφή μηνύματα που έστειλε στις αγορές ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και αυτό επιβάρυνε τις χρηματιστηριακές αγορές».

Οι τιμές των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο μετά από τρεις ημέρες, λόγω επίσης της δήλωσης του κ. Κερέ. Τα 10ετή γερμανικά ομόλογα υποχώρησαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Το ξεπούλημα των ομολόγων με υψηλότερες αποδόσεις αυτή την εβδομάδα δεν συγκρίνεται με την κρίση που έφερε την Ευρωζώνη κοντά στην κατάρρευση πριν από δύο χρόνια, αναφέρει η Royal Bank of Canada, αν και χρειάζεται προσοχή. Η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων υποχώρησε 4 μονάδες βάσης στο 2,54%, ενώ των αντίστοιχων ισπανικών τίτλων μειώθηκε 3 μονάδες βάσης στο 2,19%.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Χρηματιστήριο Αθηνών
Για το ίδιο θέμα
Ράλι ανόδου στο χρηματιστήριο