Ηλεκτρονική Έκδοση

Δύσκολες και γεμάτες παρεξηγήσεις συνομιλίες λέει το Κρεμλίνο

Αδιέξοδο στις συνομιλίες Πούτιν-Ποροσένκο

Τελευταία ενημέρωση:

Θετική χαρακτήρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν τη συνάντηση που είχε με τον ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο και ηγέτες της ΕΕ στο περιθώριο της Συνόδου στο Μιλάνο, ωστόσο δεν υπήρξε καμία ουσιαστική ένδειξη για θετικές εξελίξεις ως προς την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου μάλιστα μίλησε για «δύσκολες, γεμάτες παρεξηγήσεις και διαφωνίες» συνομιλίες. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, πάντως ο ρώσος πρόεδρος θα έχει περαιτέρω συνομιλίες αργότερα σήμερα με τον Πέτρο Ποροσένκο, την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ καθώς συμφώνησαν να συναντηθούν και μετά το πέρας τηςσυνόδου κορυφής Ευρώπης-Ασίας.

φωτ:Reuters φωτ:Reuters Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, που ήταν ο οικοδεσπότης της συνάντησης, δήλωσε ότι έχει γίνει κάποια πρόοδος, αλλά παραμένουν "πολλές διαφορές" στο ζήτημα της Ουκρανίας. "Θα ήθελα να υπογραμμίσω την πραγματική βούληση να βρεθεί μια λύση και είμαι αληθινά θετικός έπειτα από αυτή τη συνάντηση", είπε στους δημοσιογράφους. Ο ιταλός πρωθυπουργός έκανε επίσης γνωστό πως οι Πούτιν και Ποροσένκο εξετάζουν ένα γαλλικό σχέδιο που προβλέπει τη χρήση μη επανδρωμένων αεροπλάνων για την επίβλεψη των κοινών συνόρων των δύο χωρών.

"Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και προφανώς η Ρωσία και η Ουκρανία είναι διαθέσιμες για να προσφέρουν τη δυνατότητα να ελέγχονται τα σύνορα και με τα νέα τεχνολογικά εργαλεία", δήλωσε ο Ρέντσι. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξάλλου επιβεβαίωσε πως περαιτέρω συζητήσεις για τα σύνορα, καθώς και για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και την κατάσταση σχετικά με τις τοπικές εκλογές, θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Ασίας-Ευρώπης.

"Οι συνομιλίες είναι πράγματι δύσκολες και γεμάτες παρεξηγήσεις, αλλά εντούτοις συνεχίζονται, η ανταλλαγή απόψεων βρίσκεται σε εξέλιξη", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στους δημοσιογράφους σχολιάζοντας ότι "ορισμένοι από τους συμμετέχοντες επέδειξαν πλήρη απουσία βούλησης να καταλάβουν την πραγματικότητα της κατάστασης στη νοτιοανατολική Ουκρανία".

Χώρες της Δύσης έχουν προβεί στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την υποστήριξη που φέρεται πως παρέχει η Μόσχα σε φιλορώσους αυτονομιστές. Παράλληλα εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με μια πιθανή απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία –εξαιτίας των μεγάλων οφειλών του Κιέβου- κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει διαταραχές στη ροή του αερίου προς την υπόλοιπη Ευρώπη εν όψει του χειμώνα.

(Πηγή:BBC, ΑΜΠΕ)

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς διασκέψεις
Φυσικό αέριο
Ρωσία
Ουκρανία
Για το ίδιο θέμα
Ενδείξεις προόδου στις συνομιλίες για το φυσικό άεριο