Ηλεκτρονική Έκδοση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ

Ακροδεξιοί στον κρατικό μηχανισμό...

Υπάρχει πρόληψη για αντίστοιχες περιπτώσεις;

Επί σχεδόν ένα χρόνο εργαζόταν ως δικαστής σε Πρωτοδικείο στη Γερμανία παρά το ακροδεξιό παρελθόν του. Η περίπτωση ανακαλύφθηκε τυχαία και ο δικαστής απομακρύνθηκε, αναφέρει ρεπορτάζ στη Deutsche Welle απευθύνοντας ένα ερώτημα που αφορά και στην Ελλάδα, καθώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της δίκης των νεοναζί της Χρυσής Αυγής για ουκ ολίγες επιθέσεις, με αιχμή τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα: Υπάρχει πρόληψη για αντίστοιχες περιπτώσεις;

Ηδη τον περασμένο Απρίλιο η ετυμηγορία του δικαστηρίου για τους δύο κατηγορούμενους Διονύση Λιακόπουλο και Χρήστο Στεργιόπουλο ήταν ισόβια κάθειρξη καθώς κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι για τον φόνο του 27χρονου Πακιστανού Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα τον Ιανουάριο του 2013. Τώρα κάθονται και οι 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής στο εδώλιο με πρόταση του Εισαγγελέα Εφετών Ι. Ντογιάκου (pdf εδώ).

Αλλά υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα δεκάδες περιπτώσεις όπου “τόσο η ΕΛ.ΑΣ. όσο και δικαστές έκαναν τα στραβά μάτια σε ρατσιστικές επιθέσεις”, με αποκορύφωμα την απόφαση της υπόθεσης επίθεσης με όπλα κατά των μεταναστών στη Μανωλάδα που έχει πάρει το δρόμο προς τον Αρειο Πάγο, αλλά και τα “πογκρόμ κατά των μεταναστών στην Αθήνα με οργανωτή τον Κασιδιάρη πριν τρια χρόνια υπό την “΄προστασία” του “Ξένιου Δία”, του τότε υπ. Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια”, όπως καταγγέλλουν οι δικηγόροι του jailgoldendawn, της πρωτοβουλίας για την πολιτική αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ανάμεσα στο θύμα της ρατσιστικής και φασιστικής βίας και την εκδίκαση της υπόθεσής του, στέκεται ένας κρατικός μηχανισμός που έκανε τα στραβά μάτια, συγκάλυπτε – αν δεν επικροτούσε κιόλας – τη δράση των εγκληματιών. Στην υπόθεση Λουκμάν, η ΕΛΑΣ δεν διερεύνησε ποτέ το ρατσιστικό κίνητρο των δραστών, αποδεχόμενη την εξήγηση ότι οι επτά μαχαιριές δόθηκαν γιατί το θύμα έκλεινε το δρόμο στους δράστες με ένα… ποδήλατο”, γράφουν "Τα Νέα".

φωτο: Από το πογκρόμ κατά μεταναστών στην Αθήνα το 2011 φωτο: Από το πογκρόμ κατά μεταναστών στην Αθήνα το 2011 Το ρεπορτάζ της Deutsce Welle γενικεύει τα ερωτήματα και τις ανησυχίες.

O Μάικ Β. είναι 28 χρονών. Μετά από λαμπρές νομικές σπουδές έγινε δικαστής στο πρωτοδικείο του Λίχτενφελς. Το βιογραφικό του ήταν υποδειγματικό. Εκτός από ένα σημείο. Προφανώς ο νεαρός δικαστής δεν ήξερε απέξω μόνο όλους τους νόμους, αλλά κατά τη διάρκεια των σπουδών του δημοσίευσε πολλά ακροδεξιά τραγούδια που τραγούδησε ο ίδιος με ένα συγκρότημα, στο οποίο ήταν επικεφαλής.

Χάρη στην παρατηρητικότητα αστυνομικού

Το ότι βγήκε αυτό στη δημοσιότητα μόλις τώρα οφείλεται σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο στην παρατηρητικότητα ενός αστυνομικού. Τον περασμένο Φεβρουάριο η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος του Βρανδεμβούργου ενημέρωσε συναδέλφους στη Βαυαρία ότι ο Μάικ Β. άλλαξε τόπο κατοικίας από το κρατίδιο του Βρανδεμβούργου στη Βαυαρία στέλνοντας μαζί πολλά στοιχεία για ακροδεξιούς. Όταν ο δικαστής Μάικ Β. τέλος Σεπτεμβρίου κατέθεσε μήνυση για κλοπή, ο αστυνομικός αμέσως θυμήθηκε το όνομά του. Η υπόθεση προκάλεσε σοκ στην πολιτική σκηνή της Βαυαρίας.

«Στη Βαυαρία και ιδιαίτερα στη βαυαρική δικαιοσύνη δεν υπάρχει χώρος και ακροδεξιούς, αντισημίτες ή ξενόφοβους» δήλωσε ο βαυαρός υπουργός Δικαιοσύνης Βίνφριντ Μπάουσμπεκ. Την περασμένη Τρίτη ο δικαστής κλήθηκε σε ανάκριση και απολύθηκε. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία και έγινε δεκτή.

Υπεύθυνη δήλωση

Πώς ήταν δυνατόν να φτάσουν τα πράγματα σε σημείο που κάποιος με ακροδεξιό παρελθόν να αποκτήσει ένα τόσο υψηλό αξίωμα στη γερμανική δικαιοσύνη; Η διαδικασία προβλέπει ότι όταν ένας απόφοιτος νομικής καταθέσει χαρτιά για να προσληφθεί στο δικαστικό σώμα, δεν προσκομίζει μόνο απόσπασμα ποινικού μητρώου, αλλά κάνει και υπεύθυνη δήλωση προσήλωσης προς το Σύνταγμα. Σε αυτήν ο υποψήφιος δικαστής πρέπει να αναφέρει εάν υποστήριξε εξτρεμιστική οργάνωση ή αν ήταν μέλος της. Η διαδικασία δηλαδή επαφίεται σε στοιχεία που δίνει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος. «Δεν θα πρέπει καθόλου να υποτιμούμε την υπεύθυνη δήλωση», υποστηρίζει ο Στέφεν Λόρεντς, πρύτανης της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilian του Μονάχου και μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βαυαρίας. «Γιατί εάν τα στοιχεία είναι ψευδή, υπάρχει το ενδεχόμενο ανάκλησης του διορισμού ή ακόμη και απόλυσης». Αυτή η διαδικασία εφαρμόστηκε στην περίπτωση του Μάικ Β.

Πιστοποιητικό νομιμοφροσύνης

Ένας άλλος μηχανισμός που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει ότι οι πληροφορίες της υπηρεσίας προστασίας του Συντάγματος για το ακροδεξιό παρελθόν του διαβιβάστηκαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης είναι η διερεύνηση της νομιμοφροσύνης με ερώτημα στην υπηρεσία προστασίας του Συντάγματος. Η διαδικασία καθιερώθηκε τη δεκαετία του '90 για κάθε διορισμό στο δημόσιο τομέα. Ακόμη και οδηγοί αμαξοστοιχιών ή ταχυδρομικοί υπάλληλοι υπόκειντο σε αυτή τη διάταξη, η οποία όμως με την πάροδο του χρόνου καταργήθηκε σταδιακά από τα ομόσπονδα κρατίδια με τελευταίο το κρατίδιο της Βαυαρίας το 1991.

Βέβαια, με αφορμή το πρόσφατο κρούσμα τίθεται και πάλι το ερώτημα μήπως θα πρέπει να ξαναεφαρμοστεί. Ο πανεπιστημιακός καθηγητής Λόρεντς δεν το αποκλείει, αλλά προτείνει το μεσαίο δρόμο: «Θα το θεωρούσα προσωπικά σωστό, σε ευαίσθητα επαγγέλματα, όπως του αστυνομικού, του δικαστή ή του καθηγητή να επανεισαχθεί η διάταξη.»

Ακροδεξιοί στη Νομική

Τελευταία πάντως παρατηρείται αύξηση ακροδεξιών φοιτητών στη Νομική. Τα τελευταία κρούσματα σημειώθηκαν στα Πανεπιστήμια του Μπόχουμ και του Μπίλεφελντ. Ο Μάρτιν Μπέχερ, πρόεδρος της Βαυαρικής Συμμαχίας για την Ανεκτικότητα, παρατηρεί ότι ο πολιτικός χώρος δράσης των ακροδεξιών έχει υποστεί μεταβολές. «Δεν με ξαφνιάζει ιδιαίτερα το τελευταίο κρούσμα. Στον ακροδεξιό χώρο συγκεντρώνονται όλο και περισσότεροι φοιτητές, ιδιαίτερα από τον κλάδο της Νομικής. Πολλοί γίνονται δικηγόροι και παραμένουν στο χώρο για να υπερασπιστούν άλλους ακροδεξιούς».

Τόσο στο Πανεπιστήμιο του Μπίλεφελντ, όσο και στο Μπόχουμ υπάρχουν ειδικά προγράμματα για περισσότερη ανεκτικότητα. Αλλά και ο Στέφαν Λόρεντς από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου ξέρει από συναδέλφους του ότι υπάρχουν φοιτητές, των οποίων οι απόψεις προκαλούν εντύπωση, αλλά δεν θεωρεί ότι αποτελεί λόγο εισαγωγής ειδικών προγραμμάτων. «Εξάλλου ως καθηγητής φροντίζω ώστε να μαθαίνω στους φοιτητές τι είναι κράτος δικαίου και τι ανεκτικότητα».

K. Σαρ. -πηγή: Deutsche Welle, jailgoldendawn

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικές-Δικαστικές έρευνες
Δικαστικό ρεπορτάζ
Οικονομική κρίση
Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ)
ναζισμός/νεοναζισμός