Ηλεκτρονική Έκδοση

ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Προσεύχονται στα «μαξιλάρια» του σούπερ-Μάριο

Με την προϋπόθεση νέου κορσέ στην κοινωνία

Τα δώρα της ΕΚΤ προσφέρουν “μαξιλάρια στήριξης” στις αγορές της Ευρώπης που χειροκροτούν με νέο κερδοσκοπικό πανηγύρι μετά την πτώση (το ίδιο και στην Αθήνα), ύστερα από τη δήλωση του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει εντός των ημερών να αγοράζει στοιχεία ενεργητικού... με «προληπτικά» ανταλλάγματα.

«Κάθε νέο που έρχεται από την ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού θα είναι αρκετά θετικό και υποστηρικτικό για τις αγορές μετοχών, ιδιαίτερα μετά το πρόσφατο ξεπούλημα», δήλωσε χρηματιστηριακός αναλυτής στο Λουξεμβούργο, προσθέτοντας ότι «στις αρχές Οκτωβρίου υπήρξε μία μεγάλη αρνητική αντίδραση μετά τα ασαφή μηνύματα που έστειλε στις αγορές ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και αυτό επιβάρυνε τις χρηματιστηριακές αγορές».

Αλλά το μήνυμα του σούπερ-Μάριο Ντράγκι επικεφαλής της ΕΚΤ, είναι σαφές.

Χωρίς πρόγραμμα δεν έχει αγορές τιτλοποιημένων δανείων από τις τράπεζες, των λεγόμενων Asset Backed Securities/ABS, δηλαδή τίτλων που συνδέονται και καλύπτονται με στοιχεία ενεργητικού. Ο χρησμός Ντράγκι ερμηνεύθηκε στην Αθήνα ως νέος κορσές, είτε ως αναφορά για προετοιμασία ενός «νέου Μνημονίου της Ε.Ε. χωρίς ΔΝΤ» είτε ως συνεχιζόμενη επιτήρηση από την αρχή του 2015 και στη συνέχεια.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κάνουν ράλι σήμερα, μαζί και η Αθήνα, διακόπτοντας το μεγαλύτερο σε διάρκεια σερί πτωτικών συνεδριάσεων των τελευταίων 11 ετών, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.

Οι τιμές των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο μετά από τρεις ημέρες, λόγω επίσης της δήλωσης του κ. Κερέ. Τα 10ετή γερμανικά ομόλογα υποχώρησαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Το ξεπούλημα των ομολόγων με υψηλότερες αποδόσεις αυτή την εβδομάδα δεν συγκρίνεται με την κρίση που έφερε την Ευρωζώνη κοντά στην κατάρρευση πριν από δύο χρόνια, αναφέρει η Royal Bank of Canada, αν και χρειάζεται προσοχή.

Η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων υποχώρησε 4 μονάδες βάσης στο 2,54%, ενώ των αντίστοιχων ισπανικών τίτλων μειώθηκε 3 μονάδες βάσης στο 2,19%.

Κ. Σαρ. με πληροφορίες ΑΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματιστήριο Αθηνών
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια