Ηλεκτρονική Έκδοση

Για απάτη ύψους 500 εκατ. ευρώ

Νέα ποινική δίωξη στον Λαυρεντιάδη

Αντιμέτωπος με νέα, κακουργηματικού βαθμού, κατηγορία βρίσκεται ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, σχετικά με την υπόθεση της αγοραπωλησίας της εταιρίας «Νεοχημική» στην αμερικανική επενδυτική εταιρεία «Carlyle», και την επαναγορά της στη συνέχεια από τον ίδιο με πολύ μικρότερο τίμημα, μετά τη μήνυση που κατέθεσαν σε βάρος του επτά τράπεζες.

Συγκεκριμένα του ασκήθηκε ποινική δίωξη για απάτη σε βάρος του Δημοσίου σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Τον Ιούλιο του 2012 οι τράπεζες Εθνική, Εμπορική, Πειραιώς, Γενική, Millenium, HSBC και Ελληνική αποδίδοντας στον επιχειρηματία και τους συνεργάτες του ότι εμφάνισαν αλλοιωμένους ισολογισμούς της «Νεοχημικής», ώστε να αυξήσουν την αξία της μετοχής της εταιρείας και να είναι εφικτή η δανειοδότησή της με ποσά ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία, πουλήθηκε το 2008 στον όμιλο «Carlyle» έναντι ποσού περίπου 750 εκατ. ευρώ, με δημόσια πρόταση. Το αντίτιμο της μεταβίβασης είχε καταβληθεί από την επενδυτική εταιρία, με ποσό 200 εκατομμυρίων ευρώ από ίδια κεφάλαια και το υπόλοιπο με δανεισμό. Λίγο καιρό μετά, η «Νεοχημική», που εμφάνιζε πολύ μικρότερο τζίρο -είχαν πουληθεί μονάδες της και είχε υψηλότατο δανεισμό- επανήλθε με τίμημα μικρότερο των 90 εκατ. ευρώ σε σχήμα του Έλληνα επιχειρηματία.

Η οικονομική αντιδικία μεταξύ του επιχειρηματία και της «Carlyle» φέρεται να έχει «κλείσει» με εξωδικαστικό συμβιβασμό, αφού η επενδυτική προσέφυγε σε διαιτητική διαδικασία στη Βρετανία, με τον κ. Λαυρεντιάδη να επιστρέφει σε μετρητά το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Η δίωξη που άσκησε η εισαγγελέας Ροζαλία Λάλλη, στρέφεται και κατά πέντε συνεργατών του επιχειρηματία.

Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας αποφυλακίστηκε το καλοκαίρι για τις υποθέσεις της PROTON BANK και της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας του επιχειρηματία Αθηναγόρα Ανδρεαδάκη,

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες
Δικαστικό ρεπορτάζ