Ηλεκτρονική Έκδοση

Στη Σύνοδο Κορυφής Ασίας – Ευρώπης ο Αντώνης Σαμαράς

«Ναι» σε προληπτικό μνημόνιο

«Ναι» στην προληπτική γραμμή στήριξης, την οποία άλλωστε υποδεικνύουν οι δανειστές, αλλά «όχι» σε νέο μνημόνιο περιλαμβάνει το μήνυμα του πρωθυπουργού από το Μιλάνο. Ταυτόχρονα σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές, μετά τη μεγάλη «βουτιά» που σημειώθηκε στο χρηματιστήριο της Αθήνας, έκανε λόγο για υπερβολικές αντιδράσεις των αγορών, επιρρίπτοντας ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής Ασίας – Ευρώπης, ο Αντώνης Σαμαράς επέμεινε στη συζήτηση για μετά το Μνημόνιο εποχή, λέγοντας ουσιαστικά ότι αυτό που συζητιέται είναι το πώς θα γίνει η έξοδος απ’ αυτό.

Έκανε λόγο για «τεράστια αλλαγή» στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «θα συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης».

«Αυτή η αλλαγή αναγνωρίζεται πλέον από όλους. Κι έχει αρχίσει η συζήτηση για την επόμενη μέρα, για την μετά το Μνημόνιο εποχή», είπε ο πρωθυπουργός και αφού επανέλαβε ότι «δεν χρειαζόμαστε νέο Μνημόνιο» σημείωσε πως «αποτελεί και στοιχείο των διαπραγματεύσεων, μια πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης, που θα προστάτευε τη χώρα μας από πιθανές αναταράξεις στις αγορές.»

Ειδικά για τις εξελίξεις στις αγορές επέρριψε για ακόμα μια φορά την ευθύνη στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας πως «σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι οι αγορές τρόμαξαν επειδή – αν είναι δυνατόν η Ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική των πλεονασμάτων! Δηλαδή αν επιστρέφαμε στα ελλείμματα, πιστεύει ο κ. Τσίπρας ότι οι αγορές θα πανηγύριζαν! Αυτή η στοιχειώδης έλλειψη σοβαρότητας, είναι εκείνο ακριβώς που ανησυχεί και τον κόσμο όλο και τις αγορές».

Ταυτόχρονα, με αρκετή δόση κινδυνολογίας, είπε ότι «το μόνο που προκαλεί ανησυχία είναι το πολιτικό ρίσκο: το ότι δηλαδή τα ελλείμματα μπορεί να επανέλθουν, ότι οι μεταρρυθμίσεις υπάρχει ο κίνδυνος να ανατραπούν.»

Και κατέληξε απευθύνοντας κάλεσμα σε όλες, όπως είπε, τις «υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις» να βοηθήσουν για τη μετάβαση στη μετά το Μνημόνιο εποχή. «Δεν πρέπει το πολιτικό ρίσκο που ορισμένοι προκαλούν να θέσει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας», είπε ο πρωθυπουργός.

Στο ίδιο μήκος κύματος η κυβερνητική εκπρόσωπος σε δηλώσεις της νωρίτερα στην ιταλική οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore» είπε ότι : «Αυτό που αποφασίσαμε είναι να ξεκινήσουμε τη διαδικασία εξόδου από το Μνημόνιο, γεγονός που δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική κατάσταση ούτε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Δε θα πρόκειται για ένα διαζύγιο, αλλά για μία διαδικασία η οποία θα γίνει σε συμφωνία με τους εταίρους» τόνισε η Σ. Βούλτεψη.

Νωρίτερα, σε συζητήσεις που είχε με ξένους ηγέτες, στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό θέμα συνδέοντας το με την οικονομική κρίση και τις κοινωνικές εντάσεις, και επέμεινε στις διαδικασίες επαναπροώθησης και επαναπατρισμού των μεταναστών, καθώς άλλωστε επανειλημμένα ζητά αυστηρότερα μέτρα αποκλεισμού των μεταναστών. (Διαβάστε σχετικά: Τα ρίχνει στους μετανάστες ο Σαμαράς)

Newsroom Enet

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Σύνοδος Κορυφής
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Μνημόνιο
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Στήριξη με αστερίσκο από το Βερολίνο
Δεν έπεισε πως έχει σχέδιο
Τα ρίχνει στους μετανάστες ο Σαμαράς