Ηλεκτρονική Έκδοση

Αντιδράσεις για το λοκ άουτ στο Πανεπιστήμιο

Νέα κινητοποίηση τη Δευτέρα

Νέα αντιπαράθεση στο χώρο των Πανεπιστημίων προκλήθηκε από επιλογές της πρυτανικής αρχής του ΕΚΠΑ.

Ήδη η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, αναφερόμενη στο θέμα τονίζει τα εξής:

"Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει ως ακραία αυταρχικές και αντιδημοκρατικές τις πρακτικές των νέων πρυτανικών αρχών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με απόφασή τους και προκειμένου να αποτρέψουν τη διενέργεια διαμαρτυρίας φοιτητών, απαγορεύσουν σε όλους την πρόσβαση στο Κεντρικό Κτίριο του Πανεπιστημίου.

Κατά παράβαση δε των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας κρατά κλειδωμένους τους εργαζόμενους, επιτρέποντας την είσοδο και έξοδο μόνο κατά την έναρξη και λήξη του ωραρίου τους.

Παράλληλα-σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων-είχαν κλειδωθεί ακόμη και οι ενδιάμεσες πόρτες, ενώ ελέγχους διενεργούσαν υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης, που αντικατέστησαν τους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. μαζί με μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ ζήτησε να εισέλθει στο χώρο προκειμένου να πληροφορηθεί την κατάσταση των εργαζομένων.

Κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό καθώς οι Πρυτανικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο της, τοποθετώντας μάλιστα μπροστά στην πόρτα διμοιρία των ΜΑΤ! Το Πανεπιστήμιο Αθηνών έμεινε ανοικτό ακόμη και τις πιο σκοτεινές στιγμές της σύγχρονης μας ιστορίας παραμένοντας φορέας γνώσης, αμφισβήτησης, ελευθερίας και δημοκρατίας.

Εκτιμούμε ως άκρως επικίνδυνη τη συμπεριφορά των πρυτανικών αρχών καθώς επιχειρούν να μετατρέψουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο σε ιδιωτική επιχείρηση και εργασιακό κάτεργο. Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει, επίσης, την απρόκλητη βίαιη επίθεση των δυνάμεων καταστολής εναντίον συγκεντρωμένων έξω από το Πανεπιστήμιο φοιτητών που διαμαρτύρονταν για τις διαγραφές των συναδέλφων τους και για την πρόσληψη ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης.

Καλούμε τέλος, τους εργαζόμενους να προασπίσουν μαχητικά τα εργασιακά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα και να σταθούν εμπόδιο στον αυταρχισμό υπερασπιζόμενοι το Δημόσιο χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τα μέλη των ΔΣ των Ομοσπονδιών και των πρωτοβάθμιων σωματείων της να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που διοργανώνει ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών τη Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 12:00 το μεσημέρι, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών".

 

Aκολούθως, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποιεί το απόγευμα της Παρασκευής 17/10 σύσκεψη στο ΕΚΑ, έχοντας απευθύνει πρόσκληση σε εργαζόμενους και σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και φοιτητές και συλλόγους ΑΕΙ-ΤΕΙ, "για τα αντεργατικά, αντιεκπαιδευτικά, αυταρχικά και αντιδημοκρατικά μέτρα που το Πανεπιστήμιο Αθηνών επιβάλλει τόσο στους εργαζόμενούς του, όσο και στους φοιτητές του.

Δε θα επιτρέψουμε ούτε να εγκαθιδρυθεί ούτε να αποτελέσει πρότυπο για εργοδοσίες και Διοικήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ η στρατηγική της Διοίκησης του ΕΚΠΑ.

Το λοκ-άουτ στο κεντρικό κτήριο του ΕΚΠΑ, το κλείδωμα των εργαζομένων μέσα σ’ αυτό, η συνεχής χρήση των αστυνομικών δυνάμεων για την κατάπνιξη κάθε φωνής διαμαρτυρίας, η καταστρατήγηση ελευθεριών και δικαιωμάτων εργαζομένων και φοιτητών δε θα περάσουν σε κανέναν εργασιακό και εκπαιδευτικό χώρο. Τη Δευτέρα, 20/10, από τις 11.00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου προχωράμε σε στάση εργασίας και στις 12.00 σε κινητοποίηση στα Προπύλαια". 

Η περιγραφή των γεγονότων όπως την κάνει ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών:
 
Εδώ ελεύθερο Πανεπιστήμιο...
 
 
 
"Και σήμερα, Πέμπτη, 16/10, το κτήριο της Πρυτανείας ήταν κλειδωμένο. Πέραν της κεντρικής πύλης της οδού Ρήγα Φεραίου, κλειδωμένες ήταν και οι περισσότερες εσωτερικές πόρτες που οδηγούν από το ένα τμήμα του κτηρίου στο άλλο.
Οι εργαζόμενοι υποχρεώνονταν να εργάζονται υπό συνθήκες παραβίασης των συνταγματικών δικαιωμάτων τους και μεγάλης επικινδυνότητας για την ακεραιότητά τους, αφού για να εξέλθουν του κτηρίου θα έπρεπε να ξεκλειδωθούν πολλές εσωτερικές και εξωτερικές πύλες, πράγμα αδύνατο σε έκτακτες περιστάσεις.
 
Τα ΜΑΤ βρίσκονταν και πάλι έξω από το κτήριο, αυτή τη φορά παρατεταγμένα στους εξωτερικούς τοίχους του, από το πρωί μέχρι –τουλάχιστον- τώρα (5μ.μ.).
 
Το πρωί οι πρυτανικές αρχές αρνήθηκαν την είσοδο σε μέλος του προεδρείου του Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού. Αρνήθηκαν την είσοδο και σε μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ (Γρ. Καλομοίρης, Οδ. Ντριβαλάς, Γ. Πετρόπουλος –ο τελευταίος μέλος και του ΚΣ της ΟΔΠΤΕ), παρά τις επανειλημμένες επικοινωνίες τους με τους αρμόδιους Αναπληρωτές Πρυτάνεις.
 
Η ΑΔΕΔΥ προχώρησε σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, κλιμάκιο της οποίας έσπευσε στο χώρο. Οι πρυτανικές αρχές αρνήθηκαν την είσοδο και σε αυτό. Αρνήθηκαν επίσης την είσοδο στην εκπρόσωπό μας στη Σύγκλητο.
 
Ενώ τα ΜΑΤ παρέμεναν παρατεταγμένα –πλέον- έξω από την πύλη, έξω από το κτήριο έφτασε πορεία φοιτητών. Η πορεία αντιμετωπίστηκε με χημικά από τις δυνάμεις καταστολής. Την ίδια ώρα που οι φοιτητές του Ιδρύματος υφίσταντο την αστυνομική καταστολή, η Πρυτανεία εξέδιδε ανακοίνωση με μαθήματα «δημοκρατικού διαλόγου» προς φοιτητές και άλλους ενδιαφερόμενους…
 
Και, ενώ εκτυλίσσονταν εικόνες απείρου κάλους (μια παραγγελία έπρεπε να παραδοθεί στο εσωτερικό του κτηρίου και για να γίνει αυτό έκαναν κλοιό τα ΜΑΤ γύρω από το μεταφορέα, τις κούτες και την πύλη), καθώς ο αριθμός των δημοσιογράφων αυξανόταν και η Επιθεώρηση Εργασίας πίεζε στη βάση των νομικών δυνατοτήτων της, τελικά στο κλιμάκιό της επετράπη η είσοδος. Μπροστά στα μάτια των επιθεωρητών και των δημοσιογράφων, η Διοίκηση έπρεπε να δείξει ένα καλό πρόσωπο και έτσι επετράπη η είσοδος και στην εκπρόσωπό μας στη Σύγκλητο.
 
Ακόμα και μετά την αποχώρηση του κλιμακίου των επιθεωρητών η πύλη παρέμεινε κλειδωμένη.
 
Η άρνηση διαλόγου με τους φοιτητικούς συλλόγους, η απαγόρευση εισόδου σε εκπροσώπους πρωτοβάθμιων, δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζομένων, η κωλυσιεργία ως προς την είσοδο αρχών όπως η Επιθεώρηση Εργασίας, η αγαστή συνεργασία με τις δυνάμεις καταστολής καταδεικνύει το βαθύτατα «δημοκρατικό» χαρακτήρα της Διοίκησης του ΕΚΠΑ.
Οι εικόνες ντροπής των ΜΑΤ μπροστά στην πύλη του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι το «λαμπρό» έργο τους. Κατά τα λοιπά, το Ίδρυμα καταρρέει, με τη σύμφωνη γνώμη προφανώς όσων ασχολούνται με τόση ζέση με το έργο της Ασφάλειας".
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σχολές/Πανεπιστήμια