Ηλεκτρονική Έκδοση

Βενιζέλος: Βαδίζουμε στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πρόωρες εκλογές»

Για ένα συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης επίμονα ανοικτού προς όλους μέχρι το τέλος, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Συντονιστική Γραμματείας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είναι διαρκής, επίμονη και ειλικρινής η πρόσκληση για συμμετοχή, τόσο την οργανωτική επιτροπή όσο και στο συνέδριο, αλλά και μετά, στο ψηφοδέλτιο και τους αγώνες, για να σημειώσει ότι «όμως, δεν εξαρτώμεθα από κανέναν, από κανένα κόμμα, κίνηση ή πρόσωπο». 

«Τους θέλουμε όλους, αλλά προχωράμε όσοι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε», τόνισε και είπε ότι το συνέδριο θα είναι πολιτικό και προγραμματικό, ουσιαστικό, με την επιδίωξη να είναι ένα εθνικό πολιτικό γεγονός, όχι ένα συνέδριο μηχανισμών και συσχετισμών, ένα συνέδριο χωρίς πρακτικές του παρελθόντος. Ξεκινώντας την πορεία προς το συνέδριο, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, «έχει πολύ μεγάλη σημασία να μιλήσουμε για την ουσία του πολιτικού διακυβεύματος της χώρας», που, όπως είπε, θα πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την εκδοχή της ανακοπής της πορείας της χώρας, για πρόωρες εκλογές, έχοντας να αντιμετωπίσουμε μια επίθεση δημαγωγίας και ανευθυνότητας», συμπλήρωσε.

«Εμείς ετοιμαζόμαστε για το συνέδριο, για την οριστική και ασφαλή έξοδο της χώρας, από την κρίση το μνημόνιο και την τρόικα, ετοιμαζόμαστε και για εκλογές», σημείωσε. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι τα κόμματα και οι κινήσεις που συμμετέχουν στην προσπάθεια για τη Δημοκρατική Παράταξη, κρατούν την υπόσταση, την οργανωτική τους δομή και τη φυσιογνωμία τους και, μιλώντας ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στην ανάγκη σεβασμού της ταυτότητας, των εμβλημάτων, της ιστορίας, των αξιών και των οργάνων του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «βαδίζουμε στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης και όχι σε ένα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, κινούμενοι στο πλαίσιο πολύ συγκεκριμένων αποφάσεων που έχει λάβει ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ του Μαρτίου του 2013 για τη συνεργασία όλων των δυνάμεων του χώρου και ότι αυτό ήταν και το περιεχόμενο της σχετικής ομόφωνης απόφασης του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, μετά από ουσιαστικό και έντονο διάλογο στην ΚΠΕ».

Αφήνοντας αιχμές σε σχέση με εσωκομματικά ζητήματα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «δεν έχουμε ανάγκη από εσωστρεφείς διαδικασίες, ούτε από συγκεχυμένα μηνύματα και αβεβαιότητες».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άνθρωποι που επιμένουν να έχουν λόγο για την παράταξη, ενώ εδώ και καιρό, όπως είπε, έχουν αποχωρήσει, είναι στελέχη άλλων χώρων και υποψήφιοι στις βουλευτικές ή αυτοδιοικητικές περιφερειακές εκλογές, δεν είχαν σχέση με το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ και δεν υπάρχουν στα μητρώα του, αλλά θεωρούν ότι πρέπει να το καθοδηγούν και να το καταπνίγουν.

«Ε όχι, ισχύει ο κανόνας του παραβάν», σημείωσε και πρόσθεσε: «Ας μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας, ας αφήσουν την παράταξη να αναπνεύσει». Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτοδυναμιών και είπε ότι όμως η Δημοκρατική Παράταξη δεν χρειάζεται να είναι αναγκαστικά μέρος της κυβερνητικής πλειοψηφίας, γιατί «δεν είμαστε παράταξη ελευθερίων πολιτικών ηθών, έτοιμη να μετάσχει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, με οποιοδήποτε πρόγραμμα».

«Συνεργαζόμαστε», συνέχισε, «μόνο στη βάση της αλήθειας και της στρατηγικής καθαρότητας και εφόσον μας δώσει ο λαός την εντολή να κάνουμε κάτι τέτοιο».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι, όπως και το 2012, «θέλουμε τη συνεργασία όλων των δυνάμεων του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και του δημοκρατικού τόξου», «θέλουμε μια κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο, αλλά αν αυτό δεν είναι αριθμητικά εφικτό, εμείς μπορούμε να το εγγυηθούμε, εφόσον ο λαός μας αναθέσει το καθήκον αυτό, αλλιώς χρειάζεται πρόσημο εθνικής συστράτευσης και ευθύνης».

«Εμείς θέλουμε να είμαστε ο τρίτος πόλος», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ο κόσμος τιμώρησε συμπεριφορές άρνησης συστράτευσης στην πορεία της δημοκρατικής παράταξης και υποστήριξε πως αυτό συνέβη σε μεγάλο βαθμό με τις εκλογικές επιδόσεις της ΔΗΜΑΡ, καλώντας να το σκεφτούν αυτό όλοι όσοι, όπως είπε, επιδεικνύουν πρώιμη αλαζονεία και οχυρώνονται πίσω από την άγνοια, την αντισυμβατικότητα ή τη νεωτερικότητα. Ακόμη ανέφερε ότι η Εθνική Οργανωτική Επιτροπή στην πλήρη σύνθεσή της πρέπει να συνεδριάσει την 1η και τη 2α Νοεμβρίου, οπότε και «θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε πλήρεις εισηγήσεις για όλα».

Στη σημερινή συνεδρίαση, όπως ανέφερε, θα συγκροτούνταν οι ομάδες εργασίας για τη διακήρυξη των θέσεων και το πρόγραμμα, για την οργανωτική υποστήριξη, για τον διάλογο με τα κοινωνικά κινήματα. Θα οργανωθεί, είπε, ομάδα επικοινωνίας και ΜΜΕ και θα ανατεθούν καθήκοντα για επαφές πάντα ανοικτές με κόμματα, κινήσεις και πρόσωπα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Κυβέρνηση