Ηλεκτρονική Έκδοση

Συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Νιγηρία και Μπόκο Χαράμ

Τελευταία ενημέρωση:

Σε συμφωνία εκεχειρίας κατέληξαν η Νιγηρία και η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ ανακοίνωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής Άμυνας της Νιγηρίας Alex Badeh. Σύμφωνα με την ίδια πηγή τα δεκάδες κορίτσια που είχε απαγάγει η οργάνωση θα ελευθερωθούν. Αργότερα υπήρξε διάψευση από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Οι απαχθείσες μαθήτριες ντυμένες σύμφωνα με τις απόψεις της οργάνωσης Οι απαχθείσες μαθήτριες ντυμένες σύμφωνα με τις απόψεις της οργάνωσης Η οργάνωση απήγαγε 276 μαθήτριες στις 14 Απριλίου από σχολείο σε απομακρυσμένη περιοχή της πολιτείας Μπόρνο της Νιγηρίας και είχε απειλήσει ότι θα πουλήσει τις περισσότερες από αυτές ως σκλάβες, καθώς θεωρεί ότι κακώς πήγαιναν σχολείο και θα έπρεπε να έχουν ήδη παντρευτεί.

 

Νέα εξέλιξη

 
Ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας της Νιγηρίας διέψευσε το βράδυ της Παρασκευής,  την ανακοίνωση στην οποία είχε προβεί νωρίτερα η προεδρία της χώρας, τονίζοντας ότι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί καμία συμφωνία με την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ για την απελευθέρωση των περίπου 200 κοριτσιών που παραμένουν σε ομηρεία εδώ και έξι μήνες.
 
Όταν ρωτήθηκε εάν έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την απελευθέρωση των κοριτσιών, ο υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών Μάικ Ομέρι απάντησε: "Όχι. Αυτό το θέμα δεν έχει ακόμη διευθετηθεί, όμως πλησιάζουμε ολοένα και περισσότερο".
 
Νωρίτερα ο πρώτος γραμματέας της προεδρίας της Νιγηρίας, ο Χάσαν Τούκουρ, είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για μια εκεχειρία και για την απελευθέρωση των μαθητριών. "Δέχτηκαν να τις αφήσουν ελεύθερες στο Τσίμποκ", είπε αναφερόμενος στις 219 έφηβες που απήχθησαν στις 14 Απριλίου από το σχολείο τους στη βορειοανατολική Νιγηρία.
 
Η απαγωγή των κοριτσιών προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή, κυρίως όταν ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ, Αμπουμπακάρ Σεκάου, απείλησε να τις παντρέψει δια της βίας με ισλαμιστές μαχητές ή να τις πουλήσει για σκλάβες.
 
Πάντως η προεδρία, ο στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας της Νιγηρίας επιβεβαίωσαν ότι επιτεύχθηκε συμφωνία εκεχειρίας με την Μπόκο Χαράμ. Σύμφωνα με τον Ομέρι, οι εκπρόσωποι της ισλαμιστικής οργάνωσης είπαν ότι όλοι οι όμηροι που κρατούν, συμπεριλαμβανομένων και των κοριτσιών, είναι ζωντανοί και καλά στην υγεία τους.
 
 
Newsroom Enet, με πληροφορίες από BBC

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Νιγηρία