Έντυπη Έκδοση

Ενας ιδιοφυής μουσικός διάλογος!

ΚΕΝΝΥ BARRON / DAVE HOLLAND: The Art Of Conversation

Δεν είναι αυτονόητο ότι εάν συναντηθούν δύο σπουδαίοι μουσικοί, εξαιρετικοί σολίστες και συνθέτες και ισχυρές προσωπικότητες, το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους θα είναι οπωσδήποτε ένα αριστούργημα.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να υπάρχει, πέραν όλων των άλλων, αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμός.

Είναι όπως ακριβώς μεταξύ δύο ακροβατών που εκτελούν ένα σύνθετο και επικίνδυνο νούμερο. Δεν θα πετύχουν να μαγέψουν το κοινό έαν δεν εμπιστεύεται και δεν στηρίζει ο ένας τον άλλον.

Αυτό ισχύει και στην περίπτωση των δύο κορυφαίων βιρτουόζων και εξαιρετικών συνθετών της παγκόσμιας τζαζ σκηνής, του Αμερικανού πιανίστα Kenny Barron και του Βρετανού κοντραμπασίστα Dave Holland. Δύο μουσικές ιδιοφυίες, σημεία αναφοράς για τον σύγχρονο αυτοσχεδιασμό, συναντήθηκαν και έπαιξαν ο ένας για τον άλλον και οι δύο μαζί για το παγκόσμιο κοινό τους και, φυσικά, το μάγεψαν. Ο δίσκος «The art of conversation» είναι ό,τι εννοεί ο τίτλος του. Κυριολεκτικά πρόκειται για την αποθέωση της μεγάλης τέχνης του διαλόγου μεταξύ δύο κορυφαίων αυτοσχεδιαστών. Είναι ένας μουσικός διάλογος που ακούγεται σαν την ήρεμη, αβίαστη και γλυκιά αναπνοή δύο δημιουργικών και έμπλεων φαντασίας μουσικών που κοιτάζονται στα μάτια σαν ερωτευμένοι έφηβοι, που τροφοδοτεί ο ένας τον άλλον με τις ακριβές ιδέες του, που αλληλοστηρίζονται χωρίς το μικρόβιο του εγωισμού και που επιτρέπει ο ένας στον άλλον να απογειώνεται με τα υπέροχα σόλο του, όταν αυτό απαιτείται. Το μουσικό αποτέλεσμα της συνεργασίας του Barron με τον Holland είναι άψογα δομημένο, εξαίσια εκτελεσμένο, απόλυτα ισοροπημένο και πλήρες νοήματος! Οι δύο γίγαντες της τζαζ λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία ιδεών και αισθημάτων.

Το «The art of conversation» προέκυψε από τη μεγάλη τουρνέ του ντουέτου στην Ευρώπη και την Αμερική το 2012. Την ιδέα της ηχογράφησης είχε ο παραγωγός της ιστορικής Impulse!, Jean-Philippe Allard, όταν τους άκουσε στο φεστιβάλ Jazz a la Villette στη Cite de la Musique στο Παρίσι. Ο Kenny Barron και ο Dave Holland μπήκαν στο στούντιο για να προκύψει τελικά αυτός ο δίσκος που εγγράφεται απλά στη λίστα των τζαζ αριστουργημάτων για το διάχυτο λυρισμό, την εκτελεστική δεινότητα και την αστείρευτη φαντασία που τον διακρίνει.

Ο Kenny έχει κλείσει πια τα 70. Εχει παίξει με ό,τι καλύτερο της παγκόσμιας τζαζ σκηνής, αρχής γενομένης στα 19 του από τον θρυλικό Dizzy Gillespie και έχει στο ενεργητικό του 40 δίσκους ως leader. Ο Dave είναι 68. Ο δρόμος του άνοιξε διάπλατα όταν εντυπωσίασε στα 22 του τον μεγάλο Miles Davis και τον έκανε μέλος του γκρουπ του. Εχει 20 δίσκους ως leader και άλλους τόσους ως co-leader... Κι έτσι, όταν ο Kenny συνάντησε τον Dave ο κόσμος έγινε ομορφότερος!..

TAMUZ NISSIM / The Music Stays In a Dream

Είτε με γόνιμα δάνεια είτε με αυτόχθονα ταλέντα, η ελληνική τζαζ σκηνή μεγαλώνει διαρκώς, αριθμητικά και ποιοτικά.

Η Tamuz Nissim από το Ισραήλ και ο Γιώργος Νάζος είναι δύο ταλαντούχα παιδιά και ολοκληρωμένοι μουσικοί, που γνωρίστηκαν στην Ολλανδία όταν σπούδαζαν, αποφάσισαν να έρθουν πριν από χρόνια στην Ελλάδα για να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και μπορούν πλέον να σταθούν και να παίξουν σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη με άνεση. Η Tamuz, πολύ καλή πιανίστρια, με καλλιεργημένη, ζεστή, μελωδική φωνή και άνεση στο στίχο και τη σύνθεση τραγουδιών και ο Γιώργος, με ένα δεξιοτεχνικό παίξιμο στην κιθάρα, στο στιλ του Wes Montgomery, αλλά και με αρκετά προσωπικά στοιχεία και συνθετικές ικανότητες επίσης, έχουν ήδη μια πολύ ενδιαφέρουσα δισκογραφική δουλειά και πολλά live στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο δίσκος «The Music Stays In a Dream», με διάχυτο λυρικό χρώμα και καθαρό ήχο, περιέχει δέκα όμορφα και καλοεκτελεσμένα τραγούδια, από τα οποία στα οκτώ τη μουσική και τους στίχους έχει γράψει η Tamuz Nissim, ενώ το Stretching the blues είναι σύνθεση του Γιώργου Νάζου. Μαζί τους είναι η Francesca Tandoi στο πιάνο, ο Βασίλης Στεφανόπουλος (μόνιμος κάτοικος Αμστερνταμ) στο κοντραμπάσο και ο Γιώργος Πολυχρονάκος στα ντραμς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Αφιέρωμα