Έντυπη Έκδοση

Νέα αριστουργήματα και αντιπολεμικά δράματα

Πλούσιο το σημερινό πρόγραμμα του 27ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου με πρεμιέρες νέων ταινιών αλλά και προβολές κλασικών έργων από το παγκόσμιο ρεπερτόριο:

* Ο ΣΑΡΛΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ (1918) - στην κλασική βουβή αντιπολεμική κωμωδία του ο Τσάρλι Τσάπλιν διακωμωδεί τις άθλιες, απάνθρωπες συνθήκες στα χαρακώματα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ΦΟΝΙΣΣΑ (1974) του Κώστα Φέρρη - με αφορμή το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ο Φέρρης προσφέρει μια πρωτότυπη, πρωτοποριακή ερμηνεία, όπου η εικόνα, τα χρώματα, ο ήχος και οι κινήσεις των ηθοποιών «δένουν» σε ένα ενιαίο αρμονικό σύνολο («Αστυ», 6 μ.μ.).

* ΣΤΟ ΓΥΑΛΙΝΟ ΚΟΥΤΙ (1986) του Αγκουστί Βιλαρόνγκα - πρώτη προβολή μιας όλο δύναμη και σασπένς εκπληκτικής ταινίας από το σκηνοθέτη του «Μαύρου ψωμιού», γύρω από τη μακάβρια ιστορία ενός σαδιστή ναζί και του μαθητευόμενού του (την ταινία προλογίζει ο Δημήτρης Παναγιωτάτος - «Αστυ», 8.30 μ.μ.)

* ΔΙΠΛΗ ΖΩΗ (Two Lives) των Γκέοργκ Μάας και Τζούντιθ Κάουφμαν - σε αβάν-πρεμιέρ. Βραβευμένη σε διάφορα φεστιβάλ ταινία, από τα άγνωστα δράματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, γύρω από τα παιδιά των γυναικών που βιάστηκαν από Γερμανούς στρατιώτες και που τώρα μεγαλώνουν στην αμέσως μετά την πτώση του Τείχους Γερμανία («Αστυ», 10.40 μ.μ.).

* ΛΟΛΑ (1961) του Ζακ Ντεμί - μια όμορφη, δοσμένη με λυρισμό ταινία, από τα καλύτερα και πιο πρωτότυπα δείγματα της γαλλικής νουβέλ βαγκ, με την Ανούκ Εμέ στον πιο όμορφο ρόλο της. Ταινία αφιερωμένη στον άλλο μεγάλο του γαλλικού σινεμά, Μαξ Οφίλς (την ταινία παρουσιάζει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος - «Ααβόρα», 5.30 μ.μ.).

Λόλα Λόλα * ΟΥΔΕΝ ΝΕΟΤΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (1930) του Λούις Μάιλστοουν -κλασικό αντιπολεμικό δράμα, με φόντο τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, βασισμένο στο φιλειρηνικό μυθιστόρημα του Εριχ Μαρία Ρεμάρκ. Η ταινία παρουσιάζει με τρόπο έντονα ρεαλιστικό, από την πλευρά των Γερμανών, τη σταδιακή εξόντωση μιας ομάδας νεαρών ιδεαλιστών Γερμανών στρατιωτών. Ενα από τα μεγάλα αντιπολεμικά αριστουργήματα (Ααβόρα» 7.30μ.μ.).

* Η ΜΕΓΑΛΗ ΧΙΜΑΙΡΑ (1937) του Ζαν Ρενούαρ - ακόμη ένα μεγάλο αντιπολεμικό αριστούργημα, μια αντιπολεμική ταινία χωρίς καμιά σκηνή μάχης, που επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην ανθρώπινη πλευρά της ιστορίας και στο διεθνισμό, αλλά και στο τέλος των τελετουργιών και των κωδίκων της αριστοκρατικής τάξης. Εξαιρετικές ερμηνείες από Ζαν Γκαμπέν και Εριχ φον Στρόχαϊμ («Ααβόρα», 10 μ.μ.).

Η μεγάλη χίμαιρα Η μεγάλη χίμαιρα

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Κινηματογράφος