Έντυπη Έκδοση

20 Οκτωβρίου 2014 Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης

Γεροί ώς το... κόκαλο!

Η πάθηση αποτελεί μείζον πρόβλημα υγείας, λόγω της εμφάνισης καταγμάτων, τα οποία τυπικά παρατηρούνται σε τρεις θέσεις του σκελετού: το ισχίο, τον καρπό και τη σπονδυλική στήλη

Σιωπηλός δολοφόνος είναι η οστεοπόρωση, μια πάθηση η οποία πλήττει μία στις δύο γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ενώ πλέον χτυπά και τους άνδρες! Η νόσος έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς ύπουλη, αφού είναι ασυμπτωματική μέχρι να εκδηλωθεί το πρώτο κάταγμα.

Ποια όμως είναι τα συμπτώματα της νόσου; Υπάρχει θεραπεία; Πότε πρέπει να ανησυχήσει μια γυναίκα ή ένας άνδρας; Η μέτρηση οστικής πυκνότητας σε ποια ηλικία επιβάλλεται; Σύμφωνα με τον ορθοπεδικό χειρουργό-τραυματιολόγο Αθανάσιο Μπαδέκα, η οστεοπόρωση ειναι μια πάθηση του σκελετού, η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα και καταστροφή της μικροαρχιτεκτονικής του οστίτη ιστού, με αποτέλεσμα την αύξηση της ευθραυστότητας των οστών και τα εύκολα κατάγματα.

Η πάθηση αυτή αποτελεί μείζον πρόβλημα υγείας, λόγω του συσχετισμού της με την εμφάνιση καταγμάτων, τα οποία τυπικά παρατηρούνται σε τρεις θέσεις του σκελετού: το ισχίο, τον καρπό και τη σπονδυλική στήλη.

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, η νόσος σήμερα προσβάλλει περισσότερους από 75 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία και προκαλεί περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια κατάγματα μόνο στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Το κάταγμα του ισχίου είναι το πλέον σοβαρό οστεοπορωτικό κάταγμα. Τα περισσότερα κατάγματα του ισχίου συμβαίνουν έπειτα από πτώση από την όρθια θέση, αν και θεωρείται ότι είναι δυνατόν να συμβούν και αυτόματα. Γενικά το 90% των καταγμάτων του ισχίου συμβαίνει σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, ενώ το 80% παρατηρείται σε γυναίκες.

Οπως εξηγεί ο κ. Μπαδέκας: «Οι επιδημιολογικές πληροφορίες σε σχέση με τα σπονδυλικά κατάγματα περιορίζονται από την απουσία ενός καθολικά παραδεκτού ορισμού, για την παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης, στις πλάγιες θωρακοοσφυϊκές ακτινογραφίες» και συνεχίζει: «Ενας άλλος λόγος είναι και το γεγονός, ότι ένα σημαντικό ποσοστό των παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης ειναι ασυμπτωματικό».

Τα είδη της οστεοπόρωσης

Αλλωστε υπάρχει η άποψη ότι ένας ειδικός τύπος οστεοπόρωσης (ο τύπος 1) εμφανίζεται στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ενώ η οστεοπόρωση τύπου 2 εμφανίζεται στους άνδρες και τις γυναίκες ηλικίας μεγαλύτερης των 70 ετών και προσβάλλει τον οστικό φλοιό και τις οστεοδοκίδες. «Σε αυτή ακριβώς την ηλικία είναι που παρατηρούμε ένα κατά πολύ αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καταγμάτων του ισχίου.

Η στρατηγική προληπτικής αντιμετώπισης της οστεοπόρωσης μπορεί να εστιαστεί και στους δύο αυτούς παράγοντες χωριστά», εξηγεί ο κ. Μπαδέκας.

Η πρόληψη

Η πρόληψη της οστεοπόρωσης μπορεί να γίνει με την ανίχνευση της οστικής πυκνότητας μέσω της μέτρησης αυτής. Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας είναι μια μη επεμβατική μέθοδος, που χρησιμοποιείται για να μετρήσει τη μάζα των οστών. Η οστική μάζα, με απλά λόγια, είναι το βάρος του σκελετού, συνολικά ή σε συγκεκριμένες περιοχές.

Ειναι σημαντικό να μετρηθεί η οστική μάζα στη σπονδυλική στήλη, το ισχίο και τα χέρια, επειδή αυτές είναι οι περιοχές που πιθανότατα θα υποστούν κατάγμα όταν η οστική μάζα ειναι χαμηλή.

Το ποσόν της οστικής μάζας που έχει κάποιος στο σκελετό του καθορίζει πόσο ισχυρός είναι αυτός και πόσο τραύμα ή βία μπορεί να αντέξει πριν υποστεί κατάγμα. Οι μετρήσεις οστικής πυκνότητας μπορούν να είναι χρήσιμες για να εκτιμηθεί ο κίνδυνος κατάγματος και να αξιολογηθεί το αποτέλεσμα της θεραπευτικής αγωγής.

Οι εξετάσεις

Συστήνεται η διενέργεια μέτρησης οστικής πυκνότητας σε:

** γυναίκες άνω των 65 ετών,

** άνδρες άνω των 70 ετών,

** άτομα που έχουν υποστεί κατάγμα σε ηλικία άνω των 50 ετών,

** γυναίκες σε εμμηνόπαυση με παράγοντες κινδύνου,

** μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες κάτω των 65 ετών με παράγοντες κινδύνου, που προαναφέραμε,

** άνδρες 50 έως 69 ετών με παράγοντες κινδύνου, που προαναφέραμε.

Επίσης, μπορεί να απαιτηθεί να γίνει μέτρηση στις παρακάτω περιπτώσεις:

** Οι λεπτόσωμες, με θετικό οικογενειακό ιστορικό και πρώιμη εμμηνόπαυση.

** Η αξιολόγηση των προεμμηνοπαυσιακών και μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών για πιθανή έναρξη θεραπείας.

** Τα άτομα ανεξαρτήτως φύλου με ακτινολογική εικόνα οστεοπενίας ή αναίτιο κατάγμα.

** Οι περιπτώσεις δευτεροπαθούς αμηνόρροιας λόγω υπερβολικής άσκησης.

** Η μακροχρόνια λήψη κορτικοειδών.

** Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός.

** Οι εμμηνοπαυσιακές για τον έλεγχο συμμόρφωσης στη θεραπεία.

** Η εκτίμηση του κινδύνου οστεοπόρωσης - ποιοι ασθενείς θα χρειαστούν περαιτέρω διερεύνηση του οστικού μεταβολισμού.

** Σαν μέθοδος ανίχνευσης και εκτίμησης της σοβαρότητας της νόσου (screening).

** Η εκτίμηση ασθενών με διαταραχές του μεταβολισμού που έχουν επίπτωση στα οστά.

** Η παρακολούθηση και εκτίμηση της αντιοστεοκλαστικής θεραπείας.

** Ακτινογραφία σπονδυλικής στήλης με εμφανές κατάγμα ή απώλεια οστικής πυκνότητας.

** Εμμένον άλγος στην πλάτη ή την οσφυϊκή χώρα με πιθανό κάταγμα στη σπονδυλική στήλη.

** Απώλεια ύψους άνω του 1,3 εκατοστού μέσα σε χρονικό διάστημα ενός έτους, συνολική απώλεια ύψους άνω των 4 εκατοστών (από το αρχικό ανάστημα του ατόμου).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Υγεία
Υγεία & Διατροφή