Έντυπη Έκδοση

Μετά τα «χαστούκια», αναδίπλωση

Σε ολική αναδίπλωση αναγκάστηκε ο πρωθυπουργός, μετά τους όψιμους αντιμνημονιακούς λεονταρισμούς. Τα αλλεπάλληλα «χαστούκια» από τις αγορές τον υποχρέωσαν να δηλώσει ότι ένα προληπτικό «Μνημόνιο» είναι αναγκαίο, ενώ θολώνει και τα νερά περί της υποτιθέμενης εξόδου από το στενό «κορσέ» ενός προγράμματος στήριξης.

Enet,gr Enet,gr Πανικόβλητη η συγκυβέρνηση, μπροστά στην κατάρρευση της προεκλογικού χαρακτήρα ρητορικής, επιχειρεί να χρεώσει το δικό της φιάσκο στην αξιωματική αντιπολίτευση. Διαβάζει κατά το δοκούν τα μηνύματα, για να συμπεράνει ότι οι αγορές αντιδρούν απέναντι στο ενδεχόμενο ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεκάθαρα, πλέον, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα είναι σε διαπραγματεύσεις για μια «πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης», παρουσιάζοντάς την ως ασπίδα προστασίας από ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές. Επικαλέστηκε, ταυτόχρονα, τα σημάδια κάμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Αποφεύγει πια να μιλήσει ευθέως για έξοδο στις αγορές, όπως και για πρόωρη αποχώρηση του ΔΝΤ, επιλέγοντας να αναφερθεί σε «πρώτη μεταβατική φάση». Προλειαίνει το έδαφος για σταδιακή αποχώρηση, κόντρα στην επική γραμμή των προηγούμενων ημερών περί τέλους των Μνημονίων μέχρι την εκπνοή του έτους.

Προσπαθεί να περισώσει έστω και κάτι από τη μεγάλη ζημιά, που προκάλεσε η εμμονή της κυβέρνησης να οξύνει το κλίμα. Εξ ου και υποσχέθηκε πίστη και υποταγή στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση. Συνέχιση, δηλαδή, της ασκούμενης πολιτικής σκληρής λιτότητας.

Ολα δείχνουν ότι η άτακτη κυβερνητική υποχώρηση θα συμβάλει στην περαιτέρω φθορά για τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Εκ των πραγμάτων, θα αναζητήσουν στηρίγματα στο όνομα της υποτιθέμενης μετάβασης σε μια μεταμνημονιακή εποχή. Περίοδος που είναι άγνωστο πότε θα έρθει, με ποιους όρους και τι θα μεσολαβήσει μέχρι τότε.

Επί του παρόντος, η κυβέρνηση πρέπει να περάσει με επιτυχία κατά την τρέχουσα αξιολόγηση από την τρόικα. Οι δανειστές επανέρχονται δριμύτεροι και αναβαπτισμένοι. Οι τελευταίες «πρωτοβουλίες» της συγκυβέρνησης και η αντίδραση-απάντηση των αγορών τη φέρουν πιο στριμωγμένη στη γωνία.

Στην πραγματικότητα οι κυβερνητικοί αυτοσχεδιασμοί έρχονται να προσθέσουν επιχειρήματα στους δανειστές, που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη και δεν μπορεί, ασφαλώς, να καλύψει μόνη τις ανάγκες της από τις αγορές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Κύριο άρθρο