Έντυπη Έκδοση

ΠΥΡ ΟΜΑΔΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ

Ψάχνουν αμπαλάζ για το νέο Μνημόνιο

Στολίδια για να κρεμάσει στο σχοινί με το οποίο θα δέσουν οι δανειστές τη χώρα και τα επόμενα χρόνια αναζητεί η κυβέρνηση, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βελτιώσει το κλίμα που η ίδια κατέστρεψε με τους άσκοπους λεονταρισμούς της.

«Να το τυλίξουμε με το ψηφιδωτό της Αμφίπολης» «Να το τυλίξουμε με το ψηφιδωτό της Αμφίπολης» Η αποτυχημένη (και τελείως απροετοίμαστη) επιχείρηση εξόδου από τα Μνημόνια και απαγκίστρωσης από την εποπτεία των εταίρων-δανειστών, αφ' ενός προκάλεσε πανικό στις αγορές, αφ' ετέρου πλήγωσε το επικοινωνιακό γόητρο της κυβέρνησης, η οποία στόχευε σε μια προεκλογική επιτυχία η οποία θα αναδεικνύει το «αντιμνημονιακό» της πρόσωπο.

Αντίθετα από τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί στο μέγαρο Μαξίμου, στην πραγματικότητα η κυβέρνηση βρέθηκε να δέχεται «πυρ ομαδόν» από εταίρους-δανειστές και αγορές, ώστε να επιστρέψει στον ίσιο δρόμο των Μνημονίων και της εφαρμογής των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Ακόμα και όσοι πίστευαν μέσα στην κυβέρνηση ότι υπήρχαν πιθανότητες να αποφύγουν μια νέα συμφωνία εν όψει της λήξης του ευρωπαϊκού Μνημονίου έχουν αλλάξει γραμμή πλεύσης, αναζητώντας πλέον το αμπαλάζ με το οποίο θα τυλίξουν το νέο Μνημόνιο ώστε να το παρουσιάσουν στον ελληνικό λαό.

Ο Σόιμπλε

Ο βασικός κύκλος των δηλώσεων από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους οι οποίοι παρείχαν απλόχερα στήριξη στις προσπάθειες της χώρας, μαζί όμως και με ένα νέο πρόγραμμα, έκλεισε με τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η οποία υπενθύμισε ότι η στήριξη προς την Ελλάδα προϋποθέτει την πλήρη εκτέλεση των συμφωνηθέντων.

Οπως δήλωσε η κ. Μαριάνε Κότε, η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μέσω όμως της πλήρους εκτέλεσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, προσθέτοντας ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα και ότι αυτό θα συμβάλει στην επιστροφή της εμπιστοσύνης των αγορών.

Σε ό,τι αφορά την τελική διευθέτηση του χρέους, η εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών είπε ότι αυτό θα γίνει πριν από τη λήξη του προγράμματος και μέσα στον Δεκέμβριο, ενώ σε σχετική ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου η εκπρόσωπος της καγκελαρίας σημείωσε ότι ο κ. Σαμαράς είχε ενημερώσει την Ανγκελα Μέρκελ για τις προθέσεις του περί πρόωρης εξόδου στις αγορές στην τελευταία συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Από εκείνο το χρονικό σημείο όμως -όπως είπε- δεν έχουν υπάρξει μεταξύ τους επαφές παρά μόνο συζητήσεις σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών.

Αρνητικό κλίμα

Σε αυτό το κλίμα, κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να διασκεδάσουν το αρνητικό κλίμα των προηγούμενων ημερών, επιχειρώντας να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι ακόμα και τώρα η κυβέρνηση διαπραγματεύεται το τέλος του Μνημονίου. Η μόνη διαφορά είναι ότι πλέον το τέλος του υφιστάμενου Μνημονίου θα έρθει έπειτα από συνεννόηση με τους εταίρους-δανειστές, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξει παράταση της εποπτείας για τα επόμενα χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg, προσπάθησε να εξωραΐσει την εικόνα αναδίπλωσης της κυβέρνησης μετά τις πιέσεις των εταίρων και των αγορών, λέγοντας ότι «το καθήκον μας είναι να επικοινωνήσουμε στις αγορές ότι έχει έρθει το φυσικό τέλος του Μνημονίου και ότι προετοιμάζουμε τη μετάβαση στην μετα-Μνημονιακή εποχή όχι με βεβιασμένες, μονομερείς ενέργειες, αλλά σε πλήρη συνεννόηση με τους θεσμικούς μας εταίρους. Συνομιλούμε με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να καταστεί σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει κανένα ρίσκο αναχρηματοδότησης στο επόμενο διάστημα».

Πλέον στην κυβέρνηση έχουν πάρει χαρτί και μολύβι, ώστε να υπολογίσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της την επόμενη διετία και πώς αυτές θα καλυφθούν χωρίς να συμφωνηθεί νέο δάνειο ή να γίνει χρήση των κεφαλαίων που θα προβλέπει η προληπτική γραμμή χρηματοδότησης που προτείνουν οι δανειστές.

Στόχος είναι ο λογαριασμός να βγει ο μικρότερος δυνατός, ώστε ακόμα και την τελευταία στιγμή να αποφευχθεί η προληπτική γραμμή χρηματοδότησης και μαζί της ένα νέο Μνημόνιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην κυβέρνηση επαναφέρουν τα σενάρια για τη χρησιμοποίηση των 11 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα οποία δεν έχουν ακόμα χρησιμοποιηθεί στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Παράλληλα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και από τη στιγμή που δεν υπάρχει θέμα «μονομερούς» αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, η κυβέρνηση μπορεί να υπολογίζει και τα υπόλοιπα 12 δισ. ευρώ του Ταμείου, τα οποία θα εκταμιευτούν τα επόμενα δύο χρόνια και θα περιορίσουν το χρηματοδοτικό κενό.

Ο υπολογισμός, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, δείχνει ότι το χρηματοδοτικό κενό της χώρας που θα πρέπει να καλυφθεί, δεν θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό θεωρείται ιδιαίτερα μικρό και ως εκ τούτου είναι πολύ πιθανό ότι θα αποφευχθεί η χρησιμοποίηση της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης.

Ωστόσο, όπως απέδειξαν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, η επιτυχία των ελληνικών σεναρίων δεν είναι στο χέρι της κυβέρνησης, αλλά εξαρτάται από τις προθέσεις των δανειστών.

Τα 11 δισ. του ΤΧΣ

Ενδεικτικό είναι ότι η απόφαση για να χρησιμοποιηθούν τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για διαφορετικό σκοπό, χρειάζεται τουλάχιστον έξι μήνες, όπως έχει πει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ακόμα και τότε όμως το παιχνίδι θα είναι και πάλι στα χέρια των δανειστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν στα μέσα Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση ξεκίνησε να διακινεί πληροφορίες σχετικά με το σχεδιασμό που κάνει ώστε να καλύψει τα 12 δισ. ευρώ του ΔΝΤ και τα 12,5 δισ. ευρώ του χρηματοδοτικού κενού, υπολόγιζε η έξοδος στις αγορές να γίνει με ένα επιτόκιο χαμηλότερο από το 5,5%, που ήταν τότε το 10ετές ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου.

Χρειάστηκαν όμως μόλις τρεις ημέρες πιέσεων από δανειστές και αγορές για να φτάσει το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου κοντά στο 9% και οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί να καταρρεύσουν σαν χάρτινος πύργος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μνημόνιο
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
«Θα βγούμε όταν μας το επιτρέψουν»
«Δεν μας αφήνουν να ολοκληρώσουμε»