Έντυπη Έκδοση

Πολιτική αβεβαιότητα βλέπουν Moody's και Credit Suisse

Νέο πρόγραμμα αλλά και πολιτική αβεβαιότητα η οποία ενδέχεται να περιορίσει την ανάκαμψη, βλέπουν σε εκθέσεις τους η Moody's και η Credit Suisse. Οι δύο οίκοι στις εκθέσεις τους θεωρούν ότι μια πρόωρη έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης αυξάνει το ρίσκο χρηματοδότησης της Ελλάδας, δεδομένων των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών για το επόμενο έτος.

Οπως αναφέρει η Moody's, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο ρυθμός των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων πιθανότατα θα επιβραδυνόταν, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν θα είναι αντιμέτωπη με τους αυστηρούς όρους που συνοδεύουν ένα οικονομικό πρόγραμμα.

Ωστόσο και οι δύο εκθέσεις διαπιστώνουν ότι η αναταραχή στις αγορές δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι η κυβέρνηση εμφανίστηκε πρόθυμη να εγκαταλείψει πρόωρα το πρόγραμμα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, αλλά και στο γεγονός ότι αυξάνεται η δημοσκοπική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει και της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η Moody's αναφέρει ότι η πρόσφατη ψήφος εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στις αρχές του 2015 εάν ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των τριών πέμπτων στη Βουλή (180 ψήφους) για τον υποψήφιο που θα προτείνει για την προεδρία της χώρας, εξέλιξη που θα καθιστούσε λιγότερο προβλέψιμη τη μελλοντική πολιτική.

Από την πλευρά της η Credit Suisse σημειώνει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει ευάλωτη έως ότου ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί πριν από τον Μάρτιο του 2015.

Μάλιστα ο οίκος αναφέρει στην έκθεσή του ότι στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές, η αβεβαιότητα θα παραταθεί καθώς δεν δείχνει να μπορεί να κυβερνήσει μόνος του.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητά έξοδο από την ευρωζώνη και προσθέτει ότι είναι πιο πιθανό μια νέα κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ να έλθει σε νέα συμφωνία με Ε.Ε. και ΔΝΤ, σε σχέση με ένα πιο ριζοσπαστικό σενάριο, όπως την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
Οίκοι αξιολόγησης
Κύριο θέμα
«Δεν μας αφήνουν να ολοκληρώσουμε»