Έντυπη Έκδοση

«Guardian»: Αργεί να φτάσει ο Οδυσσέας στην Ιθάκη...

Με μοντέρνα εκδοχή της Οδύσσειας περιγράφει την πορεία της Ελλάδας τα τελευταία πέντε χρόνια δημοσίευμα στον βρετανικό «Guardian». Καθώς η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αρέσκεται σε μοτίβα από την ελληνική ιστορία ή μυθολογία (Economist, Focus, Liberation κ.ά.), ο Βρετανός αρθρογράφος είπε να πρωτοτυπήσει στο πιο εκλεπτυσμένο.

«Λίγοι περίμεναν ότι το σκάνδαλο θα είχε σοβαρές επιπτώσεις και πως το ταξίδι μέσα από τις τρικυμιώδεις θάλασσες της κρίσης θα κρατούσε τόσο πολύ». Γράφοντας «σκάνδαλο», ο οικονομικός αρχισυντάκτης του «Guardian», Λάρι Ελιοτ, εννοεί το μαγείρεμα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων το 2009, χωρίς να αναφέρεται στις καταγγελίες που ακολούθησαν για τεχνητή διόγκωση.

Διαλέγοντας μύθους, ο Βρετανός δημοσιογράφος περιγράφει μια ωραία ατμόσφαιρα τον Οκτώβριο του 2009 όπου στην ευρωζώνη επικρατούσε «συγκρατημένη αισιοδοξία», παρά την κρίση που φούντωνε στις ΗΠΑ, καθώς ο νέος θεσμός των Συνόδων Κορυφής των G20 είχε κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2008-2009 βάλει τις βάσεις για ανάκαμψη που φαινόταν πως δούλευε. «Η παραδοχή πως υπήρχε μαύρη τρύπα στα δημοσιονομικά της Ελλάδας δεν ήταν ευπρόσδεκτη αλλά ούτε λόγος αδικαιολόγητης ανησυχίας». Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη έκαναν λάθος, τονίζει ο Ελιοτ, καθώς οι αγορές είχαν άλλη γνώμη.

Κάπως έτσι, η κρίση στην ευρωζώνη παρομοιάζεται με τη μυθική Σκύλλα. Πρώτο σημάδι της κρίσης, η αύξηση των ελλειμμάτων, που, όμως, όπως παραδέχεται ο αρθρογράφος, ήταν συμπτώματα τριών μεγαλύτερων προβλημάτων: 1) πρόβλημα ανταγωνιστικότητας λόγω της αρχιτεκτονικής του ευρώ, 2) υπερχρεωμένες τράπεζες, καθώς τα χαμηλά επιτόκια οδήγησαν σε ισχυρή ανάπτυξη στο Νότο, κυρίως στον κλάδο του real estate, τον οποίο οι τράπεζες του πυρήνα πλημμύριζαν με φθηνό δανεισμό, έχοντας ήδη φορτώσει τοξικό χρέος από τις ΗΠΑ, 3) έλλειψη έως σήμερα ενός ευρωπαϊκού αναπτυξιακού μοντέλου, λόγω Γερμανίας.

Εν τέλει, ο Οδυσσέας βρήκε το δρόμο του στην Ιθάκη. «Το αίσιο τέλος για την ευρωζώνη φαίνεται ακόμα μακριά», είναι η καταληκτική πρόταση. Αναμένουμε σε επόμενο άρθρο την ιστορία της ευρωζώνης μέσα από τον μύθο των Ατρειδών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομικές έρευνες και μελέτες
Κυβέρνηση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ξένος τύπος
Κύριο θέμα
«Δεν μας αφήνουν να ολοκληρώσουμε»