Έντυπη Έκδοση

ΤΑ «ΜΑΣΑΕΙ» Η Ν.Δ. ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

«Θα βγούμε όταν μας το επιτρέψουν»

Πανικόβλητη μπροστά στην κατάρρευση της όψιμης αντιμνημονιακής προεκλογικής ρητορικής, η κυβέρνηση ομολογεί όλο και πιο καθαρά ένα... προληπτικό Μνημόνιο και αρχίζει να «τα μασάει» ως προς το χρόνο της υποτιθέμενης εξόδου. Ταυτόχρονα επιχειρεί το δικό της φιάσκο να το καταστήσει ανάχωμα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ με το επιχείρημα ότι οι αγορές αντιδρούν μπροστά στο ενδεχόμενο η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση να είναι η επόμενη κυβέρνηση.

Μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής Ευρώπης-Ασίας στο Μιλάνο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με δήλωσή του επέμεινε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο Μνημόνιο, αλλά διαπραγματεύεται μία «πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης, που θα προστάτευε τη χώρα από πιθανές αναταράξεις στις αγορές και μάλιστα σε μία στιγμή που η παγκόσμια οικονομία δείχνει σημάδια κάμψης».

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η συζήτηση για την επόμενη ημέρα, για τη μετά το Μνημόνιο, έχει ήδη ξεκινήσει, πως ουδείς αμφισβητεί ότι η Ελλάδα έχει τα θεμελιώδη μεγέθη και τις προοπτικές να προχωρήσει και πως το μόνο που μένει να διευκρινιστεί είναι με ποιο τρόπο θα συμβεί αυτό. Για άλλη μία φορά πάντως απέφυγε να μιλήσει ευθέως για έξοδο στις αγορές και για πρόωρη αποχώρηση του ΔΝΤ, ενώ έκανε λόγο για την «πρώτη μεταβατική φάση». Επανέλαβε όμως ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης και απέδωσε την (υπερβολική όπως είπε) αντίδραση των αγορών στο «πολιτικό ρίσκο» ανατροπής των μεταρρυθμίσεων και επιστροφής στα ελλείμματα, το οποίο φυσικά συνέδεσε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάλεσε δε «όλες τις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις» να βοηθήσουν για τη μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή, χωρίς να διευκρινίσει ποιες και πώς.

Μετάθεση της εξόδου

Μετά την αναδίπλωση ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί το σχέδιο της υποτιθέμενης μετάβασης στη μεταμνημονιακή εποχή, αρχίζει να καλλιεργείται το έδαφος και για τη χρονική μετάθεση της εξόδου από το πρόγραμμα.

Χαρακτηριστικά ήταν όσα ανέφερε σε άρθρο του στο capital.gr ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Αδωνις Γεωργιάδης: «Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίζει ότι η έξοδος από το πρόγραμμα θα γίνει μόνον σε πλήρη συμφωνία με τους εταίρους μας και όταν όλοι θα αισθάνονται ασφαλείς με αυτήν. Εάν κατορθώσουμε να γίνει με τη λήξη αυτού του έτους μακάρι, αλλά δεν θα είναι και η καταστροφή εάν αργήσει και λίγο παραπάνω. Το μείζον δεν είναι να βγούμε αλλά να βγούμε με ασφάλεια».

Ο κ. Γεωργιάδης πιθανολογεί επίσης ότι πριν από την εκταμίευση της τελευταίας δόσης και την έξοδο της χώρας στις αγορές οι εταίροι θα ζητήσουν τη συνυπογραφή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και υποστήριξε ότι «εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφερόταν στοιχειωδώς για τη χώρα θα πρότεινε ο ίδιος Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα δήλωνε ότι το κάνει για να διευκολύνει την προσπάθεια εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα». Αντίστοιχη άποψη εξέφρασε ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, γράφοντας στο twitter: «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να συκοφαντεί, δηλώσει ότι συμβάλλει σε εκλογή Προέδρου, αμέσως τα σπρεντς θα μειωθούν, το Χρηματιστήριο θα ανέβει. Τόσο απλά!».

Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης εν τω μεταξύ, μιλώντας στο Βήμα FM, υποστήριξε ότι οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά επειδή στέλνουν μήνυμα πως εάν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση δεν θα δανειοδοτήσουν τη χώρα. Το γεγονός ότι δεν χρηματοδοτούν ούτε την παρούσα κυβέρνηση φυσικά το προσπέρασε, όπως και ότι η αναταραχή ξεκίνησε με αφορμή τη διγλωσσία του Μαξίμου, που στο εξωτερικό χρησιμοποιούσε μεταρρυθμιστική ρητορική και στο εσωτερικό διακήρυττε το σκίσιμο των Μνημονίων για προεκλογική χρήση.

«Το βασικό είναι πως η Ελλάδα εξακολουθεί να δεσμεύεται»

Το 85% των ερωτηθέντων οικονομολόγων από το Bloomberg News βγάζει σκάρτο το σχέδιο Σαμαρά

«Πυρ ομαδόν» από ξένους αναλυτές και αγγλοσαξωνικά ΜΜΕ δέχθηκε το σχέδιο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για πρόωρη έξοδο από το διεθνές δανειακό πρόγραμμα το οποίο κατέρρευσε υπό το φως μιας αρνητικής στάσης των διεθνών αγορών.

Την παραπάνω άποψη συμμερίζονται πολλοί οικονομολόγοι, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg News. Συγκεκριμένα, το 85% των ερωτηθέντων οικονομολόγων δήλωσε ότι η πρόταση του Αντώνη Σαμαρά δεν ευσταθεί από οικονομικής απόψεως, εν μέρει λόγω της σταθερής άποψης του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι οι χώρες με χαμηλούς δείκτες αξιολόγησης πρέπει να παραμείνουν σε υπό κάποιας μορφής πρόγραμμα επιτήρησης, προκειμένου να επωφεληθούν από τα νέα μέτρα της ΕΚΤ.

Πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων

«Αυτό που είναι σημαντικό από οικονομικής απόψεως είναι ότι η Ελλάδα συνεχίζει να δεσμεύεται σ' ένα ισχυρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Τζέιμς Νίξον, οικονομολόγος του Oxford Economics Ltd. στο Λονδίνο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι ώς ένα βαθμό αναγκασμένη να μειώσει την ταχύτητα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη δημοτικότητά της».

Και ενώ το 73% των οικονομολόγων στην πρόσφατη έρευνα του Bloomberg δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί ένα τρίτο δάνειο, συγκριτικά με αντίστοιχο ποσοστό 40% σε προηγούμενη δημοσκόπηση τον περασμένο Ιούλιο, το ήμισυ των ερωτηθέντων ανέφερε ότι η χώρα δεν μπορεί να καλύψει τις χρηματοπιστωτικές της ανάγκες, άνευ της βοήθειας του ΔΝΤ. Από την πλευρά του, ο Νίξον δήλωσε ότι οι αγορές θα «λακίσουν», εάν η Ελλάδα οπισθοχωρήσει από τις μεταρρυθμίσεις και απομακρυνθεί από το ΔΝΤ.

«Ο απόηχος της κρίσης χρέους αντήχησε χθες σ' ολόκληρη την ευρωζώνη εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής που έχει βαλτώσει και το αδιέξοδο του πολιτικού συστήματος να την αποκαταστήσει», επισημαίνει σε ανταπόκρισή της από το Βερολίνο η Wall Street Journal.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τη χθεσινή ραγδαία πτώση μετοχών και κρατικών ομολόγων στις πιο ευάλωτες και οικονομικά επισφαλείς χώρες-μέλη της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, οι ανταποκριτές υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα αφορούν και στις μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην Ελλάδα, σημειώνεται ότι η χώρα είναι εκ νέου επικεφαλής στην πτωτική πορεία της αγοράς εντός ευρωζώνης, λόγω των αμφιβολιών για την ικανότητά της να διασφαλίσει σταθερή χρηματοδότηση τον επόμενο χρόνο αλλά και το ολοένα και μεγαλύτερο ενδεχόμενο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ο Α. Σαμαράς, σε μια προσπάθεια να κερδίσει τη στήριξη των ψηφοφόρων που τάσσονται κατά της λιτότητας, δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να εξέλθει νωρίτερα από το σκληρό δανειακό πρόγραμμα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, στα τέλη του 2014 και να αναζητήσει χρηματοδότηση από ιδιώτες επενδυτές, τη στιγμή που η χώρα θα χρειαστεί να δανειστεί περίπου 9 δισ. ευρώ το 2015 με λογικό επιτόκιο. «Η αντίδραση της αγοράς είναι η απόρριψη της συγκεκριμένης ιδέας», δήλωσε ο Γκάρεθ Κόουλσμιθ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στο Insight Investment, διότι «δεν υπάρχουν προσφορές για την Ελλάδα».

Η ελληνική κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά, σημείωσε σε άρθρο το CNBC, προσπαθεί να επιτύχει μια πρόωρη έξοδο από το δανειακό πρόγραμμα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, ωστόσο οι επενδυτές είναι νευρικοί ως προς την ικανότητα της χώρας να επιβιώσει χωρίς χρηματοπιστωτική στήριξη που θα της παρείχε ρευστότητα σε περίπτωση ελλείμματος. «Η αξιοπιστία, στα μάτια των επενδυτών, της ικανότητας της Ελλάδας να προχωρήσει μόνη της (εκτός ΔΝΤ), χωρίς τη βοήθεια της Ε.Ε., είναι κατά βάση μηδενική όπως διαφαίνεται πάλι από την αντίδραση των αγορών», υποστήριξε ο Πίτερ Βούκαρ, επικεφαλής αναλυτής σε θέματα αγορών του Lindsey Group.

Οι δημοσκοπήσεις

Ενα ακόμη βαρίδι για την Ελλάδα είναι τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ, υπό την ηγεσία του Α. Τσίπρα, να έχει το προβάδισμα στους ψηφοφόρους, ενώ αυξάνονται οι εικασίες ότι η Ελλάδα ίσως προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. «Η αγορά σαφώς δεν αισθάνεται άνετα ούτε με τη στρατηγική εξόδου του κ. Σαμαρά (από το δανειακό πρόγραμμα), ούτε με το ενδεχόμενο να ανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία», δήλωσε ο Νταγκ Ρέντιγκερ, επικεφαλής του International Capital Strategies, προσθέτοντας ότι «έτσι, η Ελλάδα επωμίζεται την ορμή του ανανεωμένου ενδιαφέροντος της αγοράς για τους πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους στην Αθήνα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΝΤ
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Μνημόνιο
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Ψάχνουν αμπαλάζ για το νέο Μνημόνιο