Έντυπη Έκδοση

«Το βασικό είναι πως η Ελλάδα εξακολουθεί να δεσμεύεται»

Το 85% των ερωτηθέντων οικονομολόγων από το Bloomberg News βγάζει σκάρτο το σχέδιο Σαμαρά

«Πυρ ομαδόν» από ξένους αναλυτές και αγγλοσαξωνικά ΜΜΕ δέχθηκε το σχέδιο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για πρόωρη έξοδο από το διεθνές δανειακό πρόγραμμα το οποίο κατέρρευσε υπό το φως μιας αρνητικής στάσης των διεθνών αγορών.

Την παραπάνω άποψη συμμερίζονται πολλοί οικονομολόγοι, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg News. Συγκεκριμένα, το 85% των ερωτηθέντων οικονομολόγων δήλωσε ότι η πρόταση του Αντώνη Σαμαρά δεν ευσταθεί από οικονομικής απόψεως, εν μέρει λόγω της σταθερής άποψης του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι οι χώρες με χαμηλούς δείκτες αξιολόγησης πρέπει να παραμείνουν σε υπό κάποιας μορφής πρόγραμμα επιτήρησης, προκειμένου να επωφεληθούν από τα νέα μέτρα της ΕΚΤ.

Πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων

«Αυτό που είναι σημαντικό από οικονομικής απόψεως είναι ότι η Ελλάδα συνεχίζει να δεσμεύεται σ' ένα ισχυρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Τζέιμς Νίξον, οικονομολόγος του Oxford Economics Ltd. στο Λονδίνο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι ώς ένα βαθμό αναγκασμένη να μειώσει την ταχύτητα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη δημοτικότητά της».

Και ενώ το 73% των οικονομολόγων στην πρόσφατη έρευνα του Bloomberg δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί ένα τρίτο δάνειο, συγκριτικά με αντίστοιχο ποσοστό 40% σε προηγούμενη δημοσκόπηση τον περασμένο Ιούλιο, το ήμισυ των ερωτηθέντων ανέφερε ότι η χώρα δεν μπορεί να καλύψει τις χρηματοπιστωτικές της ανάγκες, άνευ της βοήθειας του ΔΝΤ. Από την πλευρά του, ο Νίξον δήλωσε ότι οι αγορές θα «λακίσουν», εάν η Ελλάδα οπισθοχωρήσει από τις μεταρρυθμίσεις και απομακρυνθεί από το ΔΝΤ.

«Ο απόηχος της κρίσης χρέους αντήχησε χθες σ' ολόκληρη την ευρωζώνη εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής που έχει βαλτώσει και το αδιέξοδο του πολιτικού συστήματος να την αποκαταστήσει», επισημαίνει σε ανταπόκρισή της από το Βερολίνο η Wall Street Journal.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τη χθεσινή ραγδαία πτώση μετοχών και κρατικών ομολόγων στις πιο ευάλωτες και οικονομικά επισφαλείς χώρες-μέλη της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, οι ανταποκριτές υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα αφορούν και στις μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην Ελλάδα, σημειώνεται ότι η χώρα είναι εκ νέου επικεφαλής στην πτωτική πορεία της αγοράς εντός ευρωζώνης, λόγω των αμφιβολιών για την ικανότητά της να διασφαλίσει σταθερή χρηματοδότηση τον επόμενο χρόνο αλλά και το ολοένα και μεγαλύτερο ενδεχόμενο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ο Α. Σαμαράς, σε μια προσπάθεια να κερδίσει τη στήριξη των ψηφοφόρων που τάσσονται κατά της λιτότητας, δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να εξέλθει νωρίτερα από το σκληρό δανειακό πρόγραμμα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, στα τέλη του 2014 και να αναζητήσει χρηματοδότηση από ιδιώτες επενδυτές, τη στιγμή που η χώρα θα χρειαστεί να δανειστεί περίπου 9 δισ. ευρώ το 2015 με λογικό επιτόκιο. «Η αντίδραση της αγοράς είναι η απόρριψη της συγκεκριμένης ιδέας», δήλωσε ο Γκάρεθ Κόουλσμιθ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στο Insight Investment, διότι «δεν υπάρχουν προσφορές για την Ελλάδα».

Η ελληνική κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά, σημείωσε σε άρθρο το CNBC, προσπαθεί να επιτύχει μια πρόωρη έξοδο από το δανειακό πρόγραμμα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, ωστόσο οι επενδυτές είναι νευρικοί ως προς την ικανότητα της χώρας να επιβιώσει χωρίς χρηματοπιστωτική στήριξη που θα της παρείχε ρευστότητα σε περίπτωση ελλείμματος. «Η αξιοπιστία, στα μάτια των επενδυτών, της ικανότητας της Ελλάδας να προχωρήσει μόνη της (εκτός ΔΝΤ), χωρίς τη βοήθεια της Ε.Ε., είναι κατά βάση μηδενική όπως διαφαίνεται πάλι από την αντίδραση των αγορών», υποστήριξε ο Πίτερ Βούκαρ, επικεφαλής αναλυτής σε θέματα αγορών του Lindsey Group.

Οι δημοσκοπήσεις

Ενα ακόμη βαρίδι για την Ελλάδα είναι τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ, υπό την ηγεσία του Α. Τσίπρα, να έχει το προβάδισμα στους ψηφοφόρους, ενώ αυξάνονται οι εικασίες ότι η Ελλάδα ίσως προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. «Η αγορά σαφώς δεν αισθάνεται άνετα ούτε με τη στρατηγική εξόδου του κ. Σαμαρά (από το δανειακό πρόγραμμα), ούτε με το ενδεχόμενο να ανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία», δήλωσε ο Νταγκ Ρέντιγκερ, επικεφαλής του International Capital Strategies, προσθέτοντας ότι «έτσι, η Ελλάδα επωμίζεται την ορμή του ανανεωμένου ενδιαφέροντος της αγοράς για τους πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους στην Αθήνα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοσκοπήσεις & έρευνες γνώμης
Οικονομικές έρευνες και μελέτες
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
Μνημόνιο
Κύριο θέμα
«Θα βγούμε όταν μας το επιτρέψουν»